Dış kanamada uygulanacak ilk yard ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Kan kaybını azaltmak için doğrudan kanayan yer üzerine temiz bir bez ile bastırılır. Kanama durmaz ise ilk kullanılan bez kaldırılmadan ikinci bir bez kullanılır

Dış kanamada uygulanacak ilk yardım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Kan kaybını azaltmak için doğrudan kanayan yer üzerine temiz bir bez ile bastırılır.

Kanama durmaz ise ilk kullanılan bez kaldırılmadan ikinci bir bez kullanılır.

Gerekirse bandaj ile sarılarak basınç uygulanır.

Kanayan bölge kol bacak ise ve kırık şüphesi yoksa kalp seviyesinden aşağıda tutulur.

Gerekirse turnike uygulanır.

Yanlış Olan İfade Nedir?

Soru:
Dış kanama sırasında uygulanacak ilk yardım ile ilgili belirtilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

İfadelerin İncelenmesi:

1. Kan kaybını azaltmak için doğrudan kanayan yer üzerine temiz bir bez ile bastırılır.

• Doğru. Kanama kontrolünde en temel yöntem doğrudan baskı uygulamaktır. Temiz bir bez kullanarak kanayan bölgeye baskı yapılması kan kaybını durdurmada etkili bir yöntemdir.
  2. Kanama durmaz ise ilk kullanılan bez kaldırılmadan ikinci bir bez kullanılır.

• Doğru. İlk yardımda, kanama durmadığı takdirde uygulanan bez kaldırılmaz. Bunun yerine başka bir temiz bez eklenerek baskı artırılır. Bu, pıhtılaşmayı engellememek için önemli bir kuraldır.
  3. Gerekirse bandaj ile sarılarak basınç uygulanır.

• Doğru. Baskı etkisini artırmak amacıyla bölgeye bandaj uygulanabilir. Bu yöntem kanama şiddetini hafifletmek için kullanılır.
  4. Kanayan bölge kol bacak ise ve kırık şüphesi yoksa kalp seviyesinden aşağıda tutulur.

• Yanlış. Doğru uygulama, kanayan bölgenin kalp seviyesinden yüksek tutulmasıdır. Bu, kan akışını yavaşlatarak kanama kontrolüne yardımcı olur. Kalp seviyesinden aşağıda tutmak doğru değildir.
  5. Gerekirse turnike uygulanır.

• Doğru. Turnike, hayatı tehdit eden yoğun kanamalarda (örneğin bir uzvun kopması gibi) son çare olarak uygulanır. Ancak bilinçli ve doğru şekilde kullanılmalıdır.

Sonuç:

Yanlış ifade:
“Kanayan bölge kol bacak ise ve kırık şüphesi yoksa kalp seviyesinden aşağıda tutulur.”

Doğru seçenek: Kanayan bölge kalp seviyesinden yüksek tutulmalıdır.

Ek Bilgi:

İlk yardım uygulamalarında doğru bilgi çok önemlidir. Yanlış uygulamalar, hastanın durumunu kötüleştirebilir. Dış kanamalarda:

• Baskı uygulamak önceliklidir.
  • Kanama durmazsa ek bez veya bandaj kullanılabilir.
  • Bölgeler daima kalp seviyesinden yüksek tutulmalıdır.
  • Turnike yalnızca hayat kurtarıcı bir müdahale olarak kullanılmalıdır.

Eğitimli kişiler tarafından uygulanması önerilir.

@SERKAN_SANLI

Dış kanamalarda standart ilk yardım uygulamalarına göre, eğer kanayan bölge kol veya bacak ise ve kırık şüphesi bulunmuyorsa, bu bölgenin kalp seviyesinin üzerine yükseltilerek kanama miktarının azaltılması önerilir. Dolayısıyla “Kanayan bölge kol bacak ise ve kırık şüphesi yoksa kalp seviyesinden aşağıda tutulur” ifadesi yanlıştır.

Dış kanamada uygulanacak ilk yardım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Answer:

Dış kanamalarda doğru ilk yardım adımlarından biri, kanayan kol veya bacakta kırık şüphesi yoksa kanamalı uzvun kalp seviyesinden yukarıda tutulması gerektiğidir. Verilen şıkta ise “kol bacak ise ve kırık şüphesi yoksa kalp seviyesinden aşağıda tutulur” ifadesi yer alıyor. Bu ifade yanlıştır çünkü uzvun aşağıya sarkıtılması kan basıncını ve dolayısıyla kanamayı artırabilir. Kanayan alan, kalp seviyesinden yukarı kaldırılarak basınç azaltılmaya çalışılır.

Aşağıda bu ifadelerin doğruluğu hakkında kısa bilgiler:

1. Kan kaybını azaltmak için doğrudan kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılması: Doğrudur.
  2. Kanama durmazsa ilk kullanılan bez kaldırılmadan ikinci bezin uygulanması: Doğrudur. (Pıhtının bozulmaması için ilk bez kaldırılmaz.)
  3. Gerekirse bandaj ile sarılarak basınç uygulanması: Doğrudur.
  4. Kanayan bölge kol veya bacak ise ve kırık şüphesi yoksa kalp seviyesinden aşağıda tutulur: Yanlıştır. (Kalp seviyesinden yukarıda tutulmalıdır.)
  5. Gerekirse turnike uygulanması: Doğrudur. (Ancak sadece çok şiddetli kanamalarda ve diğer bütün yöntemler yetersiz kalıyorsa tercih edilir.)

Kaynaklar:

• T.C. Sağlık Bakanlığı Temel İlk Yardım Uygulamaları (Resmi Yayınlar)
  • Kızılay İlk Yardım Rehberi

@SERKAN_SANLI