dil isimlerine gelen ekler ayrılır mı
Dil isimlerine gelen ekler ayrılır mı?
Cevap:
Türkçede dil isimlerine (örneğin: Türkçe, İngilizce, Fransızca gibi) gelen eklerin yazımıyla ilgili önemli bir kural vardır. Bu kurala göre, dil isimlerine gelen çekim ekleri, yabancı dillerle oluşturulmuş veya dil adlarının sonuna gelen “-ce”, “-ca”, “-çe”, “-ça” gibi yapım ekleri ayrılmaz, ancak sonraki çekim ekleri ayrı yazılır ve ekler ünlü uyumuna göre eklenir.
Dil İsmi + Yapım Eki: Ayrılmaz
- Türkçe, İngilizce, Fransızca gibi kelimelerde “-ce”, “-ca” eki dilin ismini türeten yapım eki olarak görülür ve ona bitişik yazılır.
- Bu yapım eki dilin adının bir parçası hâline gelir ve ona gelen çekim ekleri ayrı yazılır.
Örnekler:
- Türkçe
- İngilizce
- Arapça
- Almanca
Çekim Ekleri: Ayrı Yazılır
Dil isimlerine gelen çekim ekleri ise genelde ayrı yazılır, özellikle bu çekim ekleri ünlü veya “-de”, “-den” gibi eklerdir.
- Örnekler:
- Türkçe -yi öğreniyorum → Türkçeyi öğreniyorum (Burada -yi eki bitişiktir çünkü tamlayan eki)
- İngilizce -den çeviri → İngilizce den çeviri (Burada ayrı yazılır)
- Fransızca -da sınav vardı → Fransızca da sınav vardı (Burada ayrı yazılır)
Bununla birlikte, yazım kılavuzlarına göre; dil isimlerine gelen hal ekleri ayrı yazılır ya da vurguya göre bazen bitişik yazılışı tartışmalı olabilir. Fakat genel kural olarak, yapım eki “-ca/-ce” bitişik, diğer ekler ise ayrı yazılır.
Özet Tablosu
| Ek Türü | Örnek Kullanım | Yazım Şekli | Açıklama |
|---|---|---|---|
| Yapım Eki (-ce/-ca) | Türkçe, Almanca | Bitişik | Dil adının parçası, birlikte yazılır |
| Çekim Eki (-yi, -den, -de …) | Türkçeyi, İngilizce’den | Ayrı veya Bitişik* | Hal ekleri genelde ayrı, özel durumlar olabilir |
| Bağlaç veya Soru Eki | Türkçe mi? | Ayrı | Dil ismi ile bağlaç veya soru eki ayrı yazılır |
*Örnek: Türkçeyi → burada “-yi” yapım eki değil, tamlayan eki, bitişkidir._
Örnek Cümleler:
- Türkçe dilini öğreniyorum.
- Ödevimi Türkçe yazdım.
- Metin Türkçeyi anlama üzerineydi.
- Bu cümleyi İngilizce’den çevirdim.
- Sınav Fransızca’da yapıldı.
Kısaca:
- Dil isimlerine gelen “-ce, -ca” gibi yapım ekleri ayrılamaz, bitişik yazılır.
- Sonra gelen çekim ekleri ise genellikle ayrı yazılır.
- Yazımda anlamın açık olması ve standart kurallar önemlidir.
Kaynaklar:
- Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu
- Güncel Türkçe Dil Bilgisi Kitapları
Umarım bu açıklama dil isimlerine gelen eklerin yazımı konusunda yardımcı olur. Herhangi bir örnek üzerinden detaylı tartışmak isterseniz, seve seve yardımcı olurum.