dikte çalışması nedir
Dikte çalışması nedir?
Cevap: Dikte çalışması, bir metnin veya konuşmanın başkası tarafından sesli olarak okunması ve dinleyenin bu duyduğu metni yazıya geçirmesi etkinliğidir. Özellikle dil gelişimi, yazım kuralları, noktalama işaretlerinin kullanımı ve dinleme becerilerini geliştirmek amacıyla uygulanır. Dikte, öğrencilerin aynı anda işitsel algılarıyla duydukları kelimeleri zihinde işlemeleri, yazım kurallarını hatırlamaları ve doğru olarak kâğıda aktarmaları sürecini içerir.
Table of Contents
- Tanım ve Genel Bakış
- Dikte Çalışmasının Faydaları
- Adım Adım Nasıl Yapılır?
- Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Örnek Dikte Etkinlikleri
- Özet
1. Tanım ve Genel Bakış
- Dikte: Yazı yazmayı öğrenen ya da yazma becerisini geliştirmeye çalışan kişilere sesli olarak okunan bir metnin, eşzamanlı biçimde kâğıda geçirilmesi etkinliğidir.
- Amaç: Öğrencilerin hem dinleme hem de doğru yazma becerilerini eş zamanlı olarak geliştirmektir.
- Kapsam: Sesli okunan metin kelime, cümle veya daha uzun bir paragraf olabilir. Diğer taraftan, metinlerin türü (hikâye, haber metni, bilgi metni vb.) de değişiklik gösterebilir.
2. Dikte Çalışmasının Faydaları
- Dinleme Becerisi: Öğrenciler, konuşulan içeriğe odaklanarak kelime kelime dikkatli dinlemeyi öğrenir.
- Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri: Metni dikkatle yazarken, imla kurallarının pekişmesi ve noktalama işaretlerinin doğru kullanımının öğrenilmesi sağlanır.
- Kelime Bilgisi: Yeni kelimelerle ve kavramlarla karşılaşan öğrenciler, kelime dağarcıklarını zenginleştirir.
- İşitsel Algıyı Güçlendirme: Özellikle ilkokul çağındaki öğrencilerde işitsel algının gelişimi desteklenir.
- Hafıza Gelişimi: Dikte sırasında konuşulan cümleleri kısa süreli hafızada tutma becerisi antrenman yapılmış olur.
- Dikkat ve Konsantrasyon: Süreci kesintisiz takip etmek ve her kelimeyi doğru yazmak için sürekli dikkat halinde olmak gerekir.
3. Adım Adım Nasıl Yapılır?
Dikte çalışması yaparken izlenmesi gereken temel adımlar şöyledir:
-
Metin Seçimi
- Metinlerin öğrencinin seviyesine uygun olması önemlidir.
- İlk dikte çalışmaları için kısa, basit cümleler içeren metinler tercih edilir.
-
Ön Hazırlık
- Metin kâğıtlara ve öğretmenin eline hazır olmalıdır.
- Öğrenciler, gerekli malzemelerini (kalem, silgi, kâğıt) hazırlamalıdır.
-
Metni Sesli Okuma
- Öğretmen veya herhangi bir kişi metni yavaş ve anlaşılır bir şekilde sesli okur.
- Gerekiyorsa metin anlam bütünlüğünü koruyacak biçimde kısa cümle parçalarına bölünür.
-
Yazma Evresi
- Öğrenciler, duydukları cümleleri kelime atlamadan, her sözcüğü doğru biçimde yazar.
- Noktalama işaretlerinin yerlerine ve büyük/küçük harf kullanımına özen gösterirler.
-
Kontrol ve Değerlendirme
- Metnin tamamı yazıldıktan sonra yanlışlar tespit edilir.
- Yazım yanlışları ve noktalama hataları öğrencilerle birlikte düzeltilir.
- Gerekirse cümle cümle kontrol edilebilir, öğrencinin kendi hatalarını fark etmesi sağlanır.
-
Geri Bildirim
- Hatalar üzerinde durulur, neden yanlış olduğu ve doğrusunun nasıl olması gerektiği açıklanır.
- Geliştirilmesi gereken yönlere dair önerilerde bulunulur.
4. Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Yavaş ve Net Okuma: Bu süreçte öğretmenin okuma hızı çok önemlidir. Öğrencilerin yetişebilecekleri bir hız olmalıdır.
- Zamanlama: İlk aşamalarda kısa süreli dikteler yapılmalıdır. Öğrencinin seviyesi yükseldikçe verilen metinlerin uzunluğu ve zorluk derecesi artırılır.
- Çeşitlilik: Sadece hikâye metinleri değil, haber metinleri, şiirler, bilgi metinleri gibi farklı türlerde dikte çalışmaları uygulanarak öğrencinin ilgisi canlı tutulur.
- Sessiz Ortam: Konsantrasyonun bozulmaması için mümkün olduğunca sessiz bir çevre gerekir.
5. Örnek Dikte Etkinlikleri
-
Basit Metin Parçaları
- Özellikle ilkokul düzeyindeki çocuklarda kısa hikâye cümleleri dikte ettirilebilir.
- Kısa ve tekrar eden cümleler içerdiği için öğrenciler hatalarını kolayca düzeltebilir.
-
Şiir Diktesi
- Dizelerin ritmik yapısı sayesinde yazım ve okuma akıcılığı araştırılır.
- Şiirler, duyguların ve hayal gücünün ön planda olduğu metin türleridir, böylece öğrencinin yazıda yaratıcılık yönünü tetikler.
-
Konuşma Metni Diktesi
- Günlük hayatta kullanılan diyaloglar veya tiyatro metinleri üzerinden dikte çalışmaları son derece etkilidir.
- Burada vurgu, tonlama ve ifade konuları yazıya geçirirken dikkate alınır.
-
Sesli Kitaplardan Bir Bölüm
- İnternet üzerinden ya da sınıfta birlikte dinlenebilecek bir sesli kitabın kısa bir bölümü seçilir.
- Öğrenciler, gene aynı şekilde duyduklarını yazarak hem okuma hem yazma becerilerini birlikte geliştirirler.
-
Görsel Destekli Dikte
- Metnin yanında görseller kullanılır, böylece öğrenci kelimenin yazılışını ve anlamını daha kolay şekilde ilişkilendirir.
6. Özet
Dikte çalışmaları, öğrencilerin dinleme, yazma, kelime bilgisi, yazım kuralları ve odaklanma becerilerini geliştirmede kritik öneme sahiptir. Metot doğru uygulandığında kısa sürede yazım hatalarında ve noktalama kullanımında belirgin düzelmeler görülür. Öğrencinin seviyesine ve ihtiyacına göre metin uzunluğu ve dili adım adım zorlaştırılabilir.
Aşağıdaki tabloda dikte çalışmasının temel aşamaları ve her aşamada öğretmenin ve öğrencinin odaklanması gereken noktalar özetlenmiştir:
| Adım | Uygulama | Dikkat Noktaları |
|---|---|---|
| 1. Metin Seçimi | Seviye uygun, ilgi çekici ve anlaşılır metinler seçmek | Metin türü ve zorluk seviyesi |
| 2. Okuma Hazırlığı | Metinlerin okunacağı ortamı hazırlamak, öğrencileri bilgilendirmek | Sakin çevre, net ses tonuyla okuma |
| 3. Metni Okuma | Öğretmen yavaş ve anlaşılır bir biçimde cümleleri seslendirmek | Vurgu, tonlama, kelime aralarına dikkat |
| 4. Yazma | Öğrenciler duyduğu her kelimeyi doğru heceleyerek ve kurallara uyarak yazmak | Noktalama işaretleri, büyük-küçük harf, düzgün el yazısı |
| 5. Kontrol | Yazılan metinleri orijinal metinle karşılaştırmak | Hataların tek tek gözden geçirilmesi, düzeltme yapma |
| 6. Geri Bildirim | Yazım ve noktalama eksiklerini öğrenciyle paylaşmak, hataları düzeltmek | Öğrencinin gelişimini izleme, olumlu pekiştireçler kullanma |
Kaynaklar:
- MEB Türkçe Dersi Öğretim Programı, 2022.
- Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Dikte Çalışmaları Üzerine Araştırmalar (2021).
Dikte çalışmasının düzenli uygulanması, özellikle Türkçe yazım, noktalama ve dinleme eksenlerinde büyük ilerlemeler sağlar. Öğretmenler, güncel metinler veya ilgi çekici içerikler seçtikçe öğrencilerin motivasyonu daha yüksek olur ve süreç daha verimli ilerler.