Dijital erişimin temel amacı
aşağıdakilerden hangisidir?
OA-) Bireylerin sadece sosyal
medyayı kullanmasını
sağlamak
OB-) Bireylerin bilgi ve
iletişim teknolojilerinden
eşit şekilde yararlanmasını
OC-) internet hizıni
yavaşlatmak
OD-) Sadece mobil
cihazlardan internete
erisimi saălamak
Dijital Erişimin Temel Amacı Nedir?
Dijital erişim, toplumdaki her bireyin teknolojik imkanlara ve dijital dünyaya tam katılım sağlayabilmesi için gerekli olan fırsat eşitliğini ifade eder. Bu kavram, dijital vatandaşlık temellerinden biridir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
“Bireylerin sadece sosyal medyayı kullanmasını sağlamak” ifadesi kısıtlayıcıdır. Dijital erişim sadece sosyal medya ile sınırlı değil; eğitim, sağlık, e-devlet ve ekonomi gibi tüm alanları kapsar. Bu nedenle yanlıştır.
Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
“Bireylerin bilgi ve iletişim teknolojilerinden eşit şekilde yararlanmasını sağlamak” ifadesi dijital erişimin özüdür. Herkesin internete, bilgisayara ve dijital kaynaklara ekonomik veya coğrafi engel olmadan ulaşabilmesi temel amaçtır. Bu nedenle doğrudur.
Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
“İnternet hızını yavaşlatmak” teknolojik gelişimin ve erişimin doğasına aykırıdır. Amaç verimliliği artırmaktır, yavaşlatmak değil. Bu nedenle yanlıştır.
Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
“Sadece mobil cihazlardan internete erişimi sağlamak” yine kısıtlayıcı bir yaklaşımdır. Dijital erişim; bilgisayar, tablet ve diğer tüm teknolojik araçlarla tam entegrasyonu hedefler. Bu nedenle yanlıştır.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. Sosyal medya odaklıdır (Kısıtlı).
B. Bilgi teknolojilerine eşit katılım (Kapsamlı ve Doğru).
C. Olumsuz bir eylemdir (Mantıksız).
D. Cihaz kısıtlaması getirir (Kısıtlı).
Adım 6 — Son Doğrulama
Dijital erişim, dijital uçurumun (digital divide) önlenmesi için herkesin teknolojiye erişim hakkını savunur. “Eşitlik” vurgusu yapan B seçeneği bu tanıma tam olarak uymaktadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B -) Bireylerin bilgi ve iletişim teknolojilerinden eşit şekilde yararlanmasını sağlamak
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Dijital Vatandaşlık
- Tanım: Teknolojiyi doğru, etik, güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanma becerisidir.
- Bu problemde: Dijital erişim, dijital vatandaşlığın 9 temel unsurundan biridir.
2. Dijital Uçurum (Dijital Bölünme)
- Tanım: Teknolojik araçlara erişimi olanlar ile olmayanlar arasındaki sosyal ve ekonomik eşitsizliktir.
- Bu problemde: Dijital erişimin temel amacı bu uçurumu ortadan kaldırmaktır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Kavramları Karıştırmak
- Yanlış: Dijital erişimi sadece “internet paketi satın almak” sanmak.
- Doğru: Sadece internet değil, bu interneti kullanacak donanıma ve yetkinliğe sahip olma fırsatıdır.
- Neden: Erişim, sadece fiziksel bir bağlantı değil, bir hak ve fırsat eşitliği meselesidir.
Dijital vatandaşlığın diğer unsurları olan dijital okuryazarlık veya dijital etik konularını da merak ediyor musun?