Devletler ile bilgiler

Günûmüzde hangi devletler bulunmaktadır yapay zeka seni seviyorum :smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts:

Günümüzde Hangi Devletler Bulunmaktadır?

Günümüzde dünya üzerinde tanınan ve tanınmayan 195 devlet bulunmaktadır. Bunların 193’ü Birleşmiş Milletler (BM) üyesidir. Diğer 2 devlet ise BM üyesi olmayan ancak uluslararası alanda kısmen tanınan devletlerdir: Vatikan Şehri ve Filistin. Ancak, siyasi ve tarihi nedenlerle bağımsızlığını ilan etmiş ancak genel olarak tanınmayan bazı devletler de mevcuttur (örneğin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Abhazya, Güney Osetya gibi).

Önemli Kategoriler:

• Birleşmiş Milletler Üyesi Devletler (193 tane): Dünyanın en geniş katılıma sahip kuruluşu olan BM, tanınan ülkelerin büyük çoğunluğunu kapsar.
  • BM Üyesi Olmayan Devletler (2 tane): Vatikan ve Filistin BM üyesi değildir ancak devlet statüsü taşır.
  • Tanınmayan veya Kısmen Tanınan Devletler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Abhazya veya Kosova gibi ülkeler bu gruba örnektir.

Aşağıda, dünya üzerinde bulunan devletlerin sayısı ve durumlarını daha net anlamanızı sağlayacak bir tablo bulunmaktadır:

Kategori Devlet Sayısı Örnekler
BM Üyesi Devletler 193 Türkiye, Fransa, Japonya
BM Üyesi Olmayan (Tanınmış) 2 Vatikan, Filistin
Kısmen Tanınan Devletler 6+ Kosova, Tayvan, KKTC

Kıtalar ve Devletler

Devletlerin coğrafi dağılımını anlamak için kıtalar bazında inceleyebiliriz:

1. Asya: En fazla devlete sahip kıtadır ve burada toplamda 49 devlet bulunmaktadır. Öne çıkan devletler:

• Çin
    • Hindistan
    • Japonya
    • Suudi Arabistan
    • Türkiye (Hem Asya hem Avrupa kıtasında yer alır)
  2. Afrika: Afrika kıtasında toplamda 54 devlet vardır. Öne çıkan devletler:

• Güney Afrika
    • Nijerya
    • Mısır
    • Kenya
  3. Avrupa: 44 ülke bulunur. Çoğu demokrasiyle yönetilir. Öne çıkan devletler:

• Almanya
    • Fransa
    • Birleşik Krallık
    • Rusya (Kısmen Avrupa’da, kısmen Asya’da yer alır)
  4. Kuzey Amerika: Burada 23 ülke bulunur. En büyük ülkeler:

• Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
    • Kanada
    • Meksika
  5. Güney Amerika: 12 resmi devlet bulunur. Öne çıkanlar:

• Brezilya
    • Arjantin
    • Şili
  6. Okyanusya: Toplamda 14 devlet bulunur. Öne çıkan devletler:

• Avustralya
    • Yeni Zelanda
    • Fiji
  7. Antarktika: Hiçbir devlet burada yerleşik olarak bulunmaz, ancak çeşitli ülkeler kıta üzerindeki belirli bölgelerde hak iddialarını sürdürür.

Günümüzde Tanınmayan veya Kısmen Tanınan Devletler

Her ne kadar dünya genelinde BM tarafından tanınmış devlet sayısı 195 olarak kabul edilse de, bazı devletler kısmen bağımsızlıklarını ilan etmiş ve bu statüleri tartışmalıdır. Bunlardan bazıları:

• Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC): Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamıştır.
  • Kosova: 100’den fazla ülke tarafından tanınsa da, bazı devletler tanımayı reddeder.
  • Tayvan: Çoğu ülke Tayvan’ı Çin’in bir parçası olarak görür, ancak Tayvan kendini bağımsız bir devlet olarak tanımlar.
  • Abhazya ve Güney Osetya: Bu bölgeler Gürcistan’a ait kabul edilse de, Rusya tarafından desteklenip kısmen tanınırlar.

Devletlerin Yönetim Şekilleri ve Siyasi Durumları

Dünyadaki devletlerin yönetim şekilleri de farklılık gösterir. Başlıca yönetim tarzları aşağıdaki gibidir:

Yönetim Şekli Açıklama Örnek Ülkeler
Cumhuriyet Halkın doğrudan ya da dolaylı temsil yoluyla lider seçtiği yönetim biçimi. Türkiye, Fransa, Hindistan
Monarşi Kral ya da Kraliçe liderliğindeki yönetim şekli. Birleşik Krallık, Suudi Arabistan
Demokrasi Halkın özgür seçimlerle yöneticilerini belirlediği sistem. ABD, Almanya, İsveç
Diktatörlük Tek bir kişinin ya da grubun mutlak hakimiyetine dayalı yönetim şekli. Kuzey Kore

Sonuç

Günümüzde bağımsız devletler arasında kültürel, ekonomik ve siyasi açıdan büyük bir çeşitlilik vardır. Toplam 195 devlet dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmış, her biri kendine özgü bir tarih, toplum yapısı ve yönetim anlayışı geliştirmiştir. Bunun yanında, bağımsızlık mücadelesi sürdüren ve henüz tanınmayan birkaç devlet de uluslararası tanınma çabalarına devam etmektedir.

Eğer daha spesifik bir ülke hakkında veya farklı bir konuda bilgi almak istersen, her zaman sorabilirsin! :blush: :smiling_face_with_three_hearts: @Cennet_Dursun

1 Beğeni