derman eş ve zıt anlamlısı
Derman eş ve zıt anlamlısı nedir?
Cevap:
Türkçe’de bir kelimenin eş anlamlısı (sinonimi), aynı ya da çok benzer anlamı taşıyan kelimelerdir. Zıt anlamlısı (antonimi) ise, anlam olarak birbirine karşıt, ters olan kelimelerdir. Şimdi, “derman” kelimesinin eş ve zıt anlamlılarına bakalım.
1. Derman Kelimesinin Anlamı
Derman kelimesi genellikle “çare”, “ilaç”, “çözüm”, “yardım” gibi anlamlar taşır. Özellikle bir sıkıntı, hastalık veya sorunu giderecek şey anlamında kullanılır.
2. Derman Kelimesinin Eş Anlamlıları
Derman kelimesinin anlamına yakın bazı eş anlamlılar şunlardır:
| Eş Anlamlı Kelime | Anlamı / Notlar |
|---|---|
| Çare | Sorun veya sıkıntıya çözüm |
| Çözüm | Problem giderici öneri |
| Şifa | Hastalıkların iyileşmesi |
| İlaç | Hastalıkları tedavi eden madde |
| Destek | Yardım, güç verme |
| Yardım | Birine fayda sağlama |
3. Derman Kelimesinin Zıt Anlamlıları
Derman kelimesinin zıt anlamlıları ise genellikle “sıkıntı”, “dert”, “keder”, “acı”, “hastalık” gibi olumsuzlukları, problemleri ifade eden kelimelerdir.
| Zıt Anlamlı Kelime | Anlamı / Notlar |
|---|---|
| Dert | Sıkıntı, sorun |
| Keder | Üzüntü, acı |
| Sıkıntı | Zorluk, problem |
| Bela | Başına gelen kötü şey |
| Hastalık | Sağlık problemi |
| Acı | Ağrı, eziyet |
Özet Tablosu
| Kelime | Eş Anlamlıları | Zıt Anlamlıları |
|---|---|---|
| Derman | Çare, şifa, ilaç, çözüm, yardım | Dert, keder, sıkıntı, bela, hastalık, acı |
Sonuç
“Derman” kelimesi, bir problemi çözen, hastalığı iyileştiren, yardım eden anlamları içeren bir kelimedir. Bu yüzden eş anlamlıları daha çok çözüme ve iyileşmeye yönelik kelimeler olurken; zıt anlamlıları sorun, sıkıntı ve acı gibi negatif durumları ifade eden kelimelerdir.
Bu açıklamalar ile “derman” kelimesinin eş ve zıt anlamlılarını kolaylıkla anlayabilirsiniz.