Derman eş ve zıt anlamlısı

derman eş ve zıt anlamlısı

Derman eş ve zıt anlamlısı nedir?

Cevap:
Türkçe’de bir kelimenin eş anlamlısı (sinonimi), aynı ya da çok benzer anlamı taşıyan kelimelerdir. Zıt anlamlısı (antonimi) ise, anlam olarak birbirine karşıt, ters olan kelimelerdir. Şimdi, “derman” kelimesinin eş ve zıt anlamlılarına bakalım.

1. Derman Kelimesinin Anlamı

Derman kelimesi genellikle “çare”, “ilaç”, “çözüm”, “yardım” gibi anlamlar taşır. Özellikle bir sıkıntı, hastalık veya sorunu giderecek şey anlamında kullanılır.

2. Derman Kelimesinin Eş Anlamlıları

Derman kelimesinin anlamına yakın bazı eş anlamlılar şunlardır:

Eş Anlamlı Kelime Anlamı / Notlar
Çare Sorun veya sıkıntıya çözüm
Çözüm Problem giderici öneri
Şifa Hastalıkların iyileşmesi
İlaç Hastalıkları tedavi eden madde
Destek Yardım, güç verme
Yardım Birine fayda sağlama

3. Derman Kelimesinin Zıt Anlamlıları

Derman kelimesinin zıt anlamlıları ise genellikle “sıkıntı”, “dert”, “keder”, “acı”, “hastalık” gibi olumsuzlukları, problemleri ifade eden kelimelerdir.

Zıt Anlamlı Kelime Anlamı / Notlar
Dert Sıkıntı, sorun
Keder Üzüntü, acı
Sıkıntı Zorluk, problem
Bela Başına gelen kötü şey
Hastalık Sağlık problemi
Acı Ağrı, eziyet

Özet Tablosu

Kelime Eş Anlamlıları Zıt Anlamlıları
Derman Çare, şifa, ilaç, çözüm, yardım Dert, keder, sıkıntı, bela, hastalık, acı

Sonuç

“Derman” kelimesi, bir problemi çözen, hastalığı iyileştiren, yardım eden anlamları içeren bir kelimedir. Bu yüzden eş anlamlıları daha çok çözüme ve iyileşmeye yönelik kelimeler olurken; zıt anlamlıları sorun, sıkıntı ve acı gibi negatif durumları ifade eden kelimelerdir.

Bu açıklamalar ile “derman” kelimesinin eş ve zıt anlamlılarını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

@Dersnotu