(x-2) dot (3x - 7) = 2x -4
denkleminin kökler toplamı kaçtır?
A) 3
B) 4
C)5
D) 7
E) 9
(x-2) \cdot (3x-7) = 2x-4 Denkleminin Kökler Toplamı
KULLANILAN YÖNTEM: İkinci dereceden denkleme dönüştürme ve ortak çarpan parantezine alma.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Denklemi Düzenleme
Denklemin sağ tarafındaki ifadeyi (2x - 4) ortak çarpan parantezine alalım.
Şimdi denklemi tekrar yazalım:
Adım 2 — Tüm İfadeleri Bir Tarafa Toplama
Denklemin sağındaki ifadeyi sola geçirelim. Dikkat: Burada (x-2) ifadelerini sadeleştirmek kök kaybına neden olabilir, bu yüzden sadeleştirmek yerine çıkarma olarak karşıya atıyoruz.
Adım 3 — Ortak Çarpan Parantezine Alma
Her iki terimde de bulunan (x - 2) çarpanını parantez dışına alalım:
Adım 4 — Kökleri Bulma
Çarpım sıfıra eşitse, çarpanlardan en az biri sıfır olmalıdır.
- Birinci kök için (x_1):x - 2 = 0 \Rightarrow x_1 = 2
- İkinci kök için (x_2):3x - 9 = 0 \Rightarrow 3x = 9 \Rightarrow x_2 = 3
Adım 5 — Kökler Toplamını Hesaplama
Bulduğumuz kökleri toplayalım:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) 5
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Ortak Çarpan Parantezi
- Tanım: Bir cebirsel ifadede her terimde ortak bulunan sayıyı veya değişkeni parantez dışına alma işlemidir.
- Bu problemde: 2x-4 ifadesindeki 2 çarpanı ve sonrasındaki (x-2) çarpanı ortak parantez için kullanılmıştır.
2. Kök Kaybı
- Tanım: Eşitliğin her iki tarafındaki bilinmeyenli ifadeler sadeleştirilirse, o ifadeyi sıfır yapan değer (kök) yok edilmiş olur.
- Bu problemde: (x-2)'leri sadeleştirmek yerine karşıya atarak x=2 kökünü korumuş olduk.
SIK YAPILAN HATALAR:
Sadeleştirme Hatası
- Yanlış: (x-2)'leri her iki taraftan silip sadece 3x-7=2 üzerinden işlem yapmak.
- Doğru: İfadeyi karşı tarafa atıp paranteze almak veya sadeleştirilen ifadenin kökünü (x=2) mutlaka not etmek.
- Neden Yanlış: Sadeleştirme yapılırsa denklemin derecesi düşer ve köklerden biri (x=2) kaybolur, bu da yanlış sonuca götürür.
Bu çözümde uyguladığımız “ortak çarpan parantezine alma” yöntemi yerine, denklemi tamamen dağıtıp ax^2 + bx + c = 0 formatına getirerek -b/a formülüyle de aynı sonuca ulaşmamı ister misin?