Deneme sınavında Türkçe 14 doğru 1 yanlış matematik 14 doğru 1 yanlış sosyal bilgiler 9 doğru 1 yanlış din kültürü 8 doğru 2 yanlış fen 10 doğru 5 yanlış İngilizce 8 doğru 2 yanlış puan kaç olur
Deneme Sınavı Puan Hesaplama
Cevap:
Deneme sınavında puan hesaplaması, genellikle her ders için ayrı ayrı doğru ve yanlış sayılarının belirlenmesi ve doğru sayılarına göre net puanların hesaplanmasıyla yapılır. Türk eğitim sisteminde, her yanlış cevabın bazı sınavlarda bir doğruyu götürdüğünü belirtmek önemlidir. Ancak belirttiğiniz durumda bunu hesaplayabileceğimiz bir formata oturtalım.
Adım 1: Net Hesaplaması
Her ders için doğru ve yanlış sayısından net hesaplayarak başlayalım. Genellikle 3 veya 4 yanlış 1 doğruyu götürdüğü bir sistem olur, burada 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor gibi hesaplayacağız.
-
Türkçe
- Doğru: 14
- Yanlış: 1
- Net = Doğru - (Yanlış / 4) = 14 - (1 / 4) = 13.75
-
Matematik
- Doğru: 14
- Net = 14 - (1 / 4) = 13.75
-
Sosyal Bilgiler
- Doğru: 9
- Net = 9 - (1 / 4) = 8.75
-
Din Kültürü
- Doğru: 8
- Yanlış: 2
- Net = 8 - (2 / 4) = 7.5
-
Fen Bilgisi
- Doğru: 10
- Yanlış: 5
- Net = 10 - (5 / 4) = 8.75
-
İngilizce
- Doğru: 8
- Yanlış: 2
- Net = 8 - (2 / 4) = 7.5
Adım 2: Toplam Net Hesaplama
Tüm derslerin netlerini toplayalım:
Adım 3: Ham Puan Hesaplama
Ham puan genellikle toplam net üzerinden hesaplanır. Bu oran sınavın genel katsayısına göre değişebilir ve genellikle örnek olarak her bir net 500 puan üzerinden belli bir puan karşılığında değerlendirilir:
Burada toplam net değeriniz üzerinden standart sapma ve puan katsayısına göre bir puan tahmini yapabilirsiniz. Ancak burada kesin puan hesaplaması için T.C. MEB tarafından belirlenen sınav katsayıları ve diğer değişkenlerin kullanılması gerekir.
Nihai Sonuç
Sonuçları doğru bir sistem üzerinden kesin değerlendirme almak için sınav kurumunun belirlediği puanlama sistemine göre yapılmalıdır. Ancak bu örnek hesaplama sınavda elde edeceğiniz ham net sonuçları temel alabilir. Сevaplarınız üzerinden yapılan net hesabını kullanarak ham puan tahmini yapabilirsiniz.