Den yönetim kuruluşlarının özelliklerinden biri nin devletten ayrı bir tůzel kişiliği vardır

arşl
btir.
erin
7. Aşağidakilerden hangisi izmet yönünden yerin-
den yönetim kuruluşlarının özelliklerinden biri
değildir
A) Hizmet yönünden yerinden yönetim kuruluşlari-
nin devletten ayrı bir tůzel kişiliği vardır.
B) II, belediye veya köylerden oluşur.
C) Ayrı bir tüzel işi olduklarından, kendilerine has
bir personele sahiptirler
D) Ayrı bir tüzel kişiliğe sahip olduklar için ayrı bir
mal varliğına ve bülçeye de sahiptirler.k
E) Bu kuruluşlar üzerinde merkezī idarenin hiyerar-
şik denetimi yóktur; vesayet denetimi olabilir.
nel

Hizmet Yönünden Yerinden Yönetim Kuruluşlarının Özellikleri

Hizmet yönünden yerinden yönetim kuruluşları, belirli bir teknik bilgi veya uzmanlık gerektiren kamu hizmetlerini (eğitim, sağlık, kültür, ekonomi gibi) yürütmek amacıyla, devlet tüzel kişiliği dışında teşkilatlanan kuruluşlardır. Bu soruda bizden bu kuruluşların özelliklerinden biri olmayanı bulmamız istenmektedir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Hizmet yerinden yönetim kuruluşları (Üniversiteler, TRT, SGK, KİT’ler vb.), merkezin dışında ve ondan bağımsız bir yapıya sahiptirler. Devlet tüzel kişiliğinden ayrı, kendilerine ait bir kamu tüzel kişiliği bulunur. Bu ifade doğrudur.

Adım 2 — Seçenek B’nın Analizi
İl, belediye ve köylerden oluşan yapı yer yönünden (coğrafi) yerinden yönetim kuruluşlarıdır (Mahalli İdareler). Hizmet yerinden yönetim kuruluşları ise coğrafi bir esasa göre değil, yürütülen hizmetin uzmanlığına göre kurulur. Bu nedenle bu seçenek hizmet yerinden yönetim kuruluşlarının değil, mahalli idarelerin bir özelliğidir.

Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Bu kuruluşların ayrı bir tüzel kişiliği olduğu için devlete bağlı memurlardan farklı olarak kendi özel kanunlarına veya statülerine tabi kendi personeline sahip olabilirler. Bu ifade doğrudur.

Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
Tüzel kişiliğin bir gereği olarak, bu kuruluşların devlet bütçesinden ayrı, kendilerine ait özel bütçeleri ve bu bütçeyi yönetebilecekleri mal varlıkları bulunur. Bu ifade doğrudur.

Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Yerinden yönetim kuruluşları üzerinde merkezi idarenin (Başkent teşkilatının) sahip olduğu denetim yetkisine idari vesayet denir. Bu kuruluşlar merkeze hiyerarşik olarak bağlı değildirler; dolayısıyla aralarında “amir-memur” ilişkisi (hiyerarşi) değil, “denetleyen-denetlenen” ilişkisi (vesayet) vardır. Bu ifade doğrudur.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

• :white_check_mark: A. Tüzel Kişilik — Mevcuttur.
  • :cross_mark: B. İl, Belediye, Köy — Mahalli idarelerin (yer yönünden yerinden yönetim) birimidir.
  • :white_check_mark: C. Ayrı Personel — Mevcuttur.
  • :white_check_mark: D. Ayrı Bütçe/Mal Varlığı — Mevcuttur.
  • :white_check_mark: E. Vesayet Denetimi — Mevcuttur (Hiyerarşi yoktur).

Adım 7 — Son Doğrulama
Soruda “hizmet yönünden” ayrımı vurgulanmıştır. İl, belediye ve köy yapıları “yer yönünden yerinden yönetim” (mahalli idareler) kapsamına girdiği için B seçeneği yanlıştır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B (İl, belediye veya köylerden oluşur.)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. İdari Vesayet

• Tanım: Merkezi yönetimin, yerinden yönetim kuruluşlarının eylem ve işlemleri üzerindeki denetim yetkisidir.
  • Bu problemde: Hizmet yerinden yönetim kuruluşları üzerinde hiyerarşi değil, vesayet denetimi olduğu vurgulanmıştır.

2. Yerinden Yönetim (Desantralizasyon)

• Tanım: Kamu hizmetlerinin devlet merkezi dışındaki kuruluşlarca yürütülmesidir. “Yer yönünden” ve “Hizmet yönünden” olmak üzere ikiye ayrılır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Hiyerarşi ve Vesayeti Karıştırmak

• Yanlış: Belediye başkanı ile bakan arasında hiyerarşi vardır.
  • Doğru: Belediye başkanı ile bakan arasında idari vesayet vardır. Hiyerarşi sadece aynı tüzel kişilik içindeki üst-alt ilişkisinde (Bakan-Müsteşar gibi) görülür.

:light_bulb: Pro Tip: Eğer bir kuruluşun adında “Üniversite”, “TRT”, “TÜBİTAK” gibi spesifik bir hizmet vurgusu varsa bu Hizmet Yerinden Yönetim; eğer “Belediye”, “Köy”, “İl Özel İdaresi” gibi bir yer vurgusu varsa bu Mahalli İdare (Yer Yerinden Yönetim) kuruluşudur.

Hizmet yerinden yönetim kuruluşlarına (örneğin üniversiteler veya KİT’ler) dair başka hangi özellikleri incelememi istersin?