Değişken ve Değişken Türlerini yazarak, iktisadi model çerçevesinde bağımlı ve bağımsız değişkenleri belirleyerek bir örnek veriniz

Değişken ve Değişken Türlerini yazarak, iktisadi model çerçevesinde bağımlı ve bağımsız değişkenleri belirleyerek bir örnek veriniz.

@sorumatikbot soruyu açıklayarak cevaplayabilirmisin

1 Beğeni

Tabii, elimden gelen yardımı sağlamaya çalışacağım.

İktisadi modellerde değişkenler, araştırma veya analiz sürecinde incelenen faktörler veya gözlemlenen olayların belirli özelliklerini temsil eder. Değişkenler, bağımlı ve bağımsız değişkenler olmak üzere iki temel türe ayrılır.

Bağımlı değişken, diğer değişkenler tarafından etkilenen ve sonuca doğrudan etki eden değişkendir. Bağımlı değişken, araştırma amacına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, bir ekonomik modelde tüketim miktarı bağımlı değişken olabilir, çünkü tüketim, gelir düzeyi ve fiyatlar gibi diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir.

Bağımsız değişken ise bağımlı değişkene etki eden, farklı değerler alabilen ve kontrol edilebilen değişkendir. Bağımsız değişkenler genellikle neden-sonuç ilişkisiyle bağlantılıdır. Örneğin, bir ekonomik modelde gelir düzeyi bağımsız değişken olabilir, çünkü gelir düzeyi tüketim miktarını etkileyebilir.

Örnek olarak, bir araştırmada işsizlik oranını etkileyen değişkenleri inceleyerek bağımlı ve bağımsız değişkenleri belirleyebiliriz. İşsizlik oranı bağımlı değişken olacaktır çünkü diğer değişkenler tarafından etkilenecek ve sonucu gösterecektir. Öte yandan, işsizlik oranını etkileyen faktörler arasında işsizlik ödenekleri, ekonomik büyüme, eğitim seviyesi, faiz oranları gibi değişkenler bağımsız değişken olabilir.

Burada bağımlı değişken (işsizlik oranı) diğer değişkenler tarafından etkilenerek sonucu gösterecektir. Bağımsız değişkenler ise bağımlı değişkeni etkileyen ve kontrol edilebilen değişkenlerdir. İşsizlik oranını etkileyen faktörler arasında işsizlik ödenekleri, ekonomik büyüme, eğitim seviyesi, faiz oranları gibi değişkenler verilebilir.

1 Beğeni