Parçadaki numaralanmış sözlerden hangisi çıkarılırsa anlamda bir daralma olmaz?
Bu soru, Türkçede anlatım bozukluğu ve gereksiz sözcük kullanımı prensiplerine dayanmaktadır. Bir cümlede aynı anlama gelen sözcüklerin bir arada kullanılması, o sözcüklerden birinin çıkarılması durumunda anlamda bir daralma veya bozulma yaratmaz.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I Numaralı Sözün Analizi
“Aktüalite, gücünü ve enerjisini güncel olandan alır.” cümlesinde “aktüalite” zaten Fransızca kökenli bir kelime olup “güncellik” anlamına gelir. Ancak burada “güncel olandan” ifadesi cümlenin ana ögesidir ve çıkarılması anlamı tamamen değiştirir veya bozar.
Adım 2 — II Numaralı Sözün Analizi
“Sürekliliğini sağlamak adına kendisini tartışmaktan uzak durur.” ifadesinde “sağlamak adına” amacı belirtir. Çıkarılması durumunda cümledeki amaç-sonuç ilişkisi kopar ve anlam daralır.
Adım 3 — III Numaralı Sözün Analizi
“Literatürümüze ‘Popüler Türk Romanları’ başlığıyla yerleşen…” ifadesinde “başlığıyla” sözcüğü eserin hangi isimle yer aldığını belirtir. Çıkarılması anlam kaybına yol açar.
Adım 4 — IV Numaralı Sözün Analizi
“Doğrusu hem nitelemesi hem de aynı zamanda tahlili zor bir konudur.” Burada “niteleme” kelimesi konunun nasıl tanımlandığını belirtir ve cümlenin tahlil (analiz) kısmı ile bir bütünlük oluşturur.
Adım 5 — V Numaralı Sözün Analizi
Cümleyi tekrar okuyalım: “Doğrusu hem nitelemesi hem de aynı zamanda tahlili zor bir konudur bu.”
Burada kullanılan “hem… hem de…” bağlacı, cümleye zaten “aynı zamanda, birliktelik” anlamı katar. Bu bağlacın kullanıldığı bir cümlede ayrıca “aynı zamanda” ifadesine yer verilmesi gereksiz sözcük kullanımıdır. Bu ifade çıkarıldığında cümlenin anlamında hiçbir daralma veya bozulma yaşanmaz.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A) I. — Anlam bozulur.
B) II. — Anlam daralır.
C) III. — Anlam eksik kalır.
D) IV. — Cümlenin yapısı bozulur.
E) V. — “Hem… hem de” bağlacı “aynı zamanda” anlamını karşıladığı için çıkarılması daralma yaratmaz.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: E (V)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Gereksiz Sözcük Kullanımı
- Tanım: Cümlede anlamı zaten başka bir sözcük veya ek tarafından karşılanan kelimelerin kullanılmasıdır.
- Bu problemde: “Hem… hem de” bağlacı ile “aynı zamanda” zarfının bir arada kullanılması bu kurala örnektir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Bağlaç Anlamını Gözden Kaçırmak
- Yanlış: Bağlaçların sadece kelimeleri bağladığını düşünmek.
- Doğru: Bazı bağlaçlar (hem… hem, gerek… gerek) cümleye zamanlama ve birliktelik anlamı da katar.
- Neden Yanlış: Eğer bağlacın kattığı anlam fark edilmezse, “aynı zamanda” ifadesi cümlede gerekliymiş gibi algılanabilir.
Anlatım bozukluğu sorularında benzer “gereksiz sözcük” örnekleri çözmek ister misin?
Bana verdiğim bu konu ile ilgili konuşma sınavı için bir cevap metni yaz. Öneride bulunma sadece konuşma cevap metni olsun
“Popüler Türk Romanı ve Aktüalite” Konulu Konuşma Sınavı Metni
Giriş
Değerli öğretmenim ve arkadaşlarım, bugün sizlere edebiyatımızın modernleşme sürecinde önemli bir yer tutan, ancak genellikle “sanat değeri” tartışmalı görülen bir türden; yani popüler romancılıktan bahsedeceğim.
Gelişme
Türk edebiyatına baktığımızda, romanın başlangıçta saf bir sanat gayesiyle değil, aktüel yani güncel bir tür olarak girdiğini görüyoruz. Burada kritik bir kavram karşımıza çıkıyor: Aktüalite. Aktüalite, gücünü sokağın nabzından ve güncel olanın enerjisinden alır. Popüler romanlar da tam olarak bunu yapar; sokakta hazır bekleyen potansiyeli gözetir ve okura o an duymak istediği hikâyeyi verir.
Bu türün en dikkat çekici özelliği, sürekliliğini sağlamak adına kendisini derin sanatsal tartışmalardan uzak tutmasıdır. Edebiyat literatürümüzde “Popüler Türk Romanları” başlığıyla yerleşen bu eserler, günümüze kadar farklı türevlerle ulaşmayı başarmıştır. Elbette bu türü sadece bir “piyasa işi” olarak nitelemek veya tahlil etmek oldukça zordur. Çünkü hem halkın okuma alışkanlıklarını şekillendirmiş hem de edebiyatın geniş kitlelere yayılmasına aracılık etmiştir.
Sonuç
Sonuç olarak popüler romancılık, sanatın o ağırbaşlı dünyasından ziyade hayatın tam içinden, güncelin kalbinden doğmuştur. Tahlili zor olsa da, toplumun kültürel kodlarını anlamak için bu “aktüel” türe bakmak bizlere çok şey söylemektedir.
Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.
Konuşma Sınavı İçin İpuçları
- Vurgu ve Tonlama: Metindeki “aktüalite”, “güncel” ve “popüler” gibi anahtar kelimeleri söylerken ses tonunu hafifçe yükselterek vurgu yapabilirsin.
- Göz Teması: Metne tamamen bağlı kalmak yerine, ana fikirleri aklında tutup dinleyicilerle göz teması kurmaya çalış.
- Süre Yönetimi: Bu metin, orta hızda bir konuşmayla yaklaşık 1.5 - 2 dakika sürecek şekilde hazırlanmıştır.
Bu metnin içeriğini daha akademik veya daha sade bir dille değiştirmemi ister misin?