Dedesinin Güneş'e anlattığı köy altı yerleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Dedesinin Güneş’e anlattığı köy altı yerleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru Fotoğrafı:

:white_check_mark: CEVAP: B) Yayla

:open_book: AÇIKLAMA:
Soruda, yazın hayvanların yüksek alanlara götürüldüğü, otlar yeşermeye başlayınca çıkılıp hava serinlemeye başlayınca dönüldüğü anlatılıyor. Bu özellikler yayla yerleşmesine aittir.

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Yayla

• Tanım: Yaz aylarında çıkılan, yüksek ve serin alanlardaki geçici yerleşmedir.
  • Bu problemde: Hayvanların otlatılması ve serin hava için yüksek yerlere gidilmesi anlatılmıştır.

2. Köy altı yerleşme

• Tanım: Köyden küçük ya da köyle bağlantılı yerleşme türleridir.
  • Bu problemde: Soruda geçen yerleşme türü yayladır; seçenekler içinde bunu karşılayan cevap B’dir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

:brain: Çözüm Adımları:

Adım 1 — Sorunun anlamı:
Dedesinin anlattığı yerleşme, hayvanların otladığı yerlerin mevsimsel değişimine göre yukarı ve aşağı hareket edildiğini ifade ediyor. Bu tür yerleşme, Türkiye’de özellikle yaylacılık (yazlak-kışlak) sisteminde görülür.

Adım 2 — Şıkları inceleme:

• Dalyan: Genellikle deniz ürünleri avcılığı ile ilgili bir terimdir.
  • Yayla: Hayvanların yaz aylarında serinlemek için götürüldüğü, yüksek rakımlı mera alanlarıdır.
  • Çiftlik: Tarım ve hayvancılık yapılan özel mülklerdir, mevsimlik hareketle ilgili değildir.
  • Mahalle: Köy veya kasaba içindeki yerleşim birimi, kışlık alan anlamına gelir.
  • Mezra: Genellikle yazlık küçük yerleşimlerdir ama hayvancılıkla ilgili hareketlilik içermez.

Adım 3 — Doğru cevap:
Yayla, hayvanların otladığı yüksek, serin alanlardır ve mevsimsel olarak hayvanların yazın götürüldüğü yerlerdir. Dedesinin anlattığı da budur.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: Cevap: B) Yayla
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:light_bulb: Pro İpucu: Yaylacılık sistemi, hayvanların kışın alt bölgelerde (kışlak), yazın ise serin yaylalarda otlatılması geleneksel bir hayvancılık yöntemidir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: