de da yazımı
De da yazımı nasıl yapılır?
Cevap:
Türk dilinde “de” ve “da” bağlaçlarının ve eklerinin yazımı bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bu yüzden “de” ve “da” kelimelerinin doğru yazımı için temel kuralları net bir şekilde anlamak önemlidir. İşte de ve da yazımıyla ilgili kapsamlı açıklamalar:
1. -de, -da ekleri (Bulunma hâli ekleri)
- Anlamı: Bu ekler, içinde bulunulan yeri, zamanı veya durumu belirtmek için kullanılır. Örneğin: “evde”, “okulda”, “pazarda”, “dün akşamda”.
- Yazımı: Bu ekler, kendilerinden önceki kelimeye bitişik yazılır.
- Noktalama: Eğer cümlede ayrı bir anlamı yoksa ve sadece bulunma hâlini belirtiyorsa ek, cümlede virgül kullanılmaz.
- Örnek:
- “Kitap masada duruyor.”
- “Okul dan sonra tiyatroya gittik.” (Burada -dan eki ayrı yazılmaz)
Önemli: Bu ekler her zaman kelimeye bitişik yazılır ve anlamları -yer, zaman, durum bildirir.
2. “de”, “da” bağlaçları
- Anlamı: Bu kelimeler “ve”, “ayrıca”, “bile” anlamlarını taşır. İki cümleyi veya iki unsuru birbirine bağlar.
- Yazımı: Bu bağlaçlar her zaman ayrı yazılır.
- Noktalama: Bağlaç "de/da"dan önce virgül gelirse, bağlaçtan sonra da virgül kullanılır.
- Örnekler:
- “Ben de geliyorum.”
- “Kitapları okudum, dergileri de aldım.”
- “Sen gel, ben de geleceğim.”
- “Yorgundum, o da, herkes de öyleydi.”
3. Nasıl ayırt edilir?
| Özellik | “-de/-da” Ekleri (Bulunma Hâli) | “de/da” Bağlacı |
|---|---|---|
| Yazım şekli | Bitişik yazılır | Ayrı yazılır |
| Anlam | Yer, zaman veya durum belirtir | “ve”, “ayrıca”, “bile” anlamı verir |
| Cümle içindeki görev | Hâl eki | Bağlaç |
| Deneme yöntemi | Cümleden çıkardığınızda anlam bozulur | Cümleden çıkardığınızda anlam bozulmaz veya cümle akıcılığı devam eder |
Örnek:
- “Okulda buluştuk.” → “Okul” + “-da” ekidir, anlamı “okulun içinde”.
- “Ben de geldim.” → Bağlaçtır, anlamı “ben de (ayrıca)” gelmişim.
4. Yazım Kılavuzuna Göre Örnek Cümleler
| Cümle | Türü | Yazımı | Sebebi |
|---|---|---|---|
| “Kitap masada duruyor.” | Ek (-de) | Bitişik yazılır | Yer belirtiyor |
| “Ben de seninle geliyorum.” | Bağlaç (de) | Ayrı yazılır | “Ayrıca” anlamı taşıyor |
| “Toplantı da iptal oldu.” | Bağlaç (da) | Ayrı yazılır | Ekleme anlamı taşıyor |
| “Bahçede oynuyorlar.” | Ek (-de) | Bitişik yazılır | Yer belirten durum |
5. Özet Tablosu
| Durum | Yazım Şekli | Anlam/İşlev | Örnek |
|---|---|---|---|
| Yer, zaman, durum eki | Bitişik | Bulunma halini belirtir | evde, okulda, bahçede |
| Bağlaç (ve, ayrıca, bile) | Ayrı | Cümleleri veya öğeleri bağlar | ben de geldim, o da çalışıyor |
Sonuç:
- “De” ve “da” bağlaç olduğunda ayrı,
- -de ve -da ek olarak kullanıldığında ise bitişik yazılır.
- Bu ayrımı yapmak için cümleyi anlamına göre dikkatlice incelemek gerekir.
Kaynaklar:
- Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu
- Türkçe Dilbilgisi Kitapları
Bu açıklamalarla artık “de” ve “da” yazımında yapılan hataları kolayca ayırt edip doğru yazabilirsiniz.