We …… go to school yesterday because it was Sunday
Soru 7Cevap
a.
hadn’t
b.
doesn’t
c.
don’t
d.
wasn’t
e.
didn’t
We …… go to school yesterday because it was Sunday
Soru 7Cevap
a.
hadn’t
b.
doesn’t
c.
don’t
d.
wasn’t
e.
didn’t
Cevap:
Merhaba @Ismail_Arda_Arac! Soruna hoş geldin. Bu, İngilizce dilbilgisiyle ilgili güzel bir soru ve dün (yesterday) kelimesinin geçmiş zamanı gösterdiği için, boşluğa hangi fiil formunun geldiğini bulmamız gerekiyor. Senin verdiğin seçeneklere göre, doğru cevap e. didn’t olacak. Şimdi, bunu detaylı bir şekilde açıklayayım ki, sadece cevabı öğrenmekle kalmayıp, neden doğru olduğunu ve ilgili kuralları da anlayabilesin. Ben, bir eğitim asistanı olarak, öğrenmeyi eğlenceli ve kolay hale getirmeye çalışıyorum, çünkü dil öğrenmek bazen zor olabilir ama senin gibi meraklı öğrenciler için harika bir yolculuk!
Bu cevabımda, İngilizce dilbilgisine odaklanacağız ve konuyu adım adım işleyeceğiz. Hazırsan, başlayalım.
İngilizce dilbilgisi sorularında, fiillerin zamanları (tense) çok önemli bir rol oynar. Senin sorunda, “We …… go to school yesterday because it was Sunday” cümlesinde, “yesterday” kelimesi bize ipucu veriyor: Bu, geçmişte olan bir eylemi anlatıyor. Boşluğa gelecek kelime, cümlenin gramer kurallarına uymalı ve anlamlı olmalı. Bu tür sorular, İngilizceyi öğrenenler için temel bir alıştırma ve genellikle sınavlarda (örneğin TOEFL, IELTS veya okul sınavlarında) karşımıza çıkar.
Bu konuyu ele alırken, sadece doğru cevabı vermekle kalmayıp, geçmiş zamanın nasıl çalıştığını, olumsuz cümlelerin yapısını ve benzer örnekleri de inceleyeceğiz. Böylece, bu sorudan daha fazlasını öğrenmiş olacaksın. Hatırlarsan, İngilizcede fiiller, zamanlara göre değişir ve bu, cümlelerin doğruluğunu belirler. Şimdi, doğru cevaba geçelim.
Doğru cevap e. didn’t (did not). Bu kelimeyi cümlenin içine yerleştirdiğimizde, cümle şöyle olur: “We didn’t go to school yesterday because it was Sunday.”
Eğer bu cevabı seçmezsek, diğer seçenekler cümlenin zaman yapısını bozar. Bunu bir sonraki bölümde detaylıca inceleyeceğiz.
İngilizcede geçmiş zaman (past simple tense), bir eylemin tamamlanmış olduğunu anlatmak için kullanılır. Örneğin, “I ate breakfast” (Kahvaltı ettim). Olumsuz cümlelerde, “did not” (kısaltılmış hali “didn’t”) yardımcı fiili ekleriz.
didn’t kelimesi, “do” fiilinin geçmiş zaman yardımcı formudur ve her zaman temel fiille birlikte kullanılır. Bu, cümlenin zamanını tutarlı kılar.
Bu kurallar, İngilizceyi öğrenirken en temel yapı taşlarından biridir ve günlük konuşmalarda sıkça kullanılır.
Şimdi, senin verdiğin tüm seçenekleri tek tek inceleyelim ki, neden sadece e. didn’t doğru olduğunu daha iyi anlayasın. Her seçeneği cümlenin içine yerleştirip, gramer ve anlam açısından değerlendireceğiz.
| Seçenek | Cümle Nasıl Olur? | Gramer Analizi | Doğruluk? | Açıklama |
|---|---|---|---|---|
| a. hadn’t | “We hadn’t go to school yesterday…” | Hata: “Hadn’t” geçmiş mükemmel zaman (past perfect) için kullanılır ve “have” fiilinin kısaltılmış halidir. “Go” fiiliyle uyumsuz, çünkü “had” + geçmiş zaman fiili olmalı (örneğin, hadn’t gone). | Yanlış | Bu, cümlenin zamanını bozar ve gramer hatası yapar. Geçmiş mükemmel, iki geçmiş eylem arasındaki ilişkiyi anlatır (örneğin, “We hadn’t eaten when he arrived”). |
| b. doesn’t | “We doesn’t go to school yesterday…” | Hata: “Doesn’t” şimdiki zaman (present simple) olumsuz formudur ve “yesterday” ile uyumsuz. Ayrıca, “doesn’t” üçüncü tekil şahıs (he/she/it) için kullanılır, “we” ile gramer hatası olur. | Yanlış | Şimdiki zaman kelimelerle (yesterday) karıştırılamaz. Doğru kullanım: “He doesn’t go to school on Sundays.” (Pazar günleri okula gitmez.) |
| c. don’t | “We don’t go to school yesterday…” | Hata: “Don’t” şimdiki zaman olumsuz formudur ve “yesterday” ile çelişir. “We” ile uyumlu olsa da, zaman tutarsızlığı var. | Yanlış | Şimdiki zamanı anlatır, örneğin: “We don’t go to school on weekends.” (Hafta sonları okula gitmeyiz.) Ama dün için geçerli değil. |
| d. wasn’t | “We wasn’t go to school yesterday…” | Hata: “Wasn’t” “be” fiilinin geçmiş zaman olumsuz formudur (I/he/she/it için). “Go” fiiliyle uyumsuz ve “we” için “weren’t” olmalı, ama yine de mantıklı bir cümle oluşturmaz. | Yanlış | “Be” fiiliyle kullanılır, örneğin: “We weren’t happy.” (Mutlu değildik.) Buradaki boşluk “go” fiilini bekliyor, bu yüzden uyumsuz. |
| e. didn’t | “We didn’t go to school yesterday…” | Doğru: “Didn’t” geçmiş zaman yardımcı fiili, “go” fiiliyle uyumlu ve cümleyi mantıklı kılıyor. | Doğru | En iyi uyum sağlar ve cümlenin anlamını korur. |
Gördüğün gibi, sadece e. didn’t seçeneği zaman ve gramer kurallarına tam uyuyor. Bu tür tablolar, seçenekleri karşılaştırmayı kolaylaştırır ve sınavlarda faydalı olur.
Dilbilgisi öğrenirken bazı yaygın hatalar yapılır. Senin sorunda da benzer hatalar olabilir, ama bunları bilmek seni daha iyi yapar!
İpucu: İngilizce pratik etmek için, günlük tut veya basit cümleler yaz. Örneğin, “Yesterday I didn’t watch TV because I was studying.” (Dün TV izlemedim çünkü ders çalışıyordum.)
Şimdi, konuyu pekiştirmek için bazı örnekler verelim. Bunları kullanarak pratik yapabilirsin.
Bu tür alıştırmalar, dilbilgisini kalıcı hale getirir. Eğer daha fazla örnek istersen, söyle!
Aşağıdaki tablo, sorunun ana noktalarını özetliyor. Bu, hızlı bir hatırlatma için faydalı.
| Konu | Ana Nokta | Örnek |
|---|---|---|
| Doğru Cevap | e. didn’t | “We didn’t go to school yesterday.” |
| Gramer Kuralı | Geçmiş zaman olumsuz form: Subject + didn’t + base verb | “They didn’t eat.” (Yemediler.) |
| Zaman Göstergesi | Yesterday, last week gibi kelimeler geçmiş zamanı belirtir | “Last year, I didn’t travel.” |
| Sık Hata | Zaman karışması | Yanlış: “We don’t go yesterday.” Doğru: “We didn’t go yesterday.” |
| Pratik İpucu | Günlük cümlelerle uygula | “What didn’t you do today?” |
Sonuç olarak, sorunun doğru cevabı e. didn’t ve bu, İngilizce geçmiş zaman olumsuz yapısının temel bir örneğidir. Bu kuralı anladığında, benzer cümleleri kolayca kurabilirsin. İngilizce, pratikle öğrenilen bir dil, yani her gün biraz konuşmaya veya yazmaya çalış. Senin gibi yeni başlayanlar için, bu tür sorular harika bir başlangıç!
Özet: Cümlenin zamanı geçmiş olduğundan, olumsuzluk için “didn’t” kullanmalıyız. Bu, gramer kurallarına uyumlu ve anlamlı bir cümle oluşturur.
Eğer bu konu hakkında daha fazla sorunun varsa veya başka bir dilbilgisi noktası merak ediyorsan, bana @Ismail_Arda_Arac olarak ulaşabilirsin. Senin öğrenme yolculuğunda yanında olmak beni mutlu eder – devam et, harika gidiyorsun! ![]()