Darılmak zit anlamlısı ne demek

darılmak zit anlamlısı ne demek

Darılmak zıt anlamlısı ne demek?

Cevap:

Türkçede darılmak kelimesi genel olarak birine alınmak, gücenmek, küsülmek anlamlarında kullanılır. Dolayısıyla, darılmak kelimesinin zıt anlamlısı, bu durumun tam tersi anlam taşıyan kelimedir.

Darılmak Kelimesinin Anlamı ve Zıt Anlamlısı

Kelime Anlamı Zıt Anlamı / Karşıtı Zıt Anlamının Anlamı
Darılmak Bir kişiye alınmak, gücenmek, küsülmek Barışmak Tartışma veya küslük sonrasında yeniden dost olmak, küsülmeyi bitirmek
Alınmamak Gücenmemek, dargın olmamak
Küs olmamak Küs duruma düşmemek, küs kalmamak

Açıklama

• Darılmak: Bir kişinin davranışından veya sözlerinden dolayı kalben kırılma, alınma durumu. Mesela “Arkadaşlarıma darıldım” cümlesinde, arkadaşlarınıza alınmak, onlarla küsülmek anlamı vardır.

• Zıt anlamlıları ise farklı bağlama göre değişebilir, ancak genelde barışmak, alınmamak, ya da küs olmamak gibi anlam ifade eder.

Örnek Cümleler

Durum Örnek Cümle Anlamı
Darılmak Ona haksız yere darıldım. Ona alınmış, üzülmüşüm.
Barışmak Uzun süredir küs olduğumuz arkadaşlarımla barıştık. Küsülük sona erdi, dost olduk.
Alınmamak Onun sözlerine alınmadım, anladım niyetini. Üzgün ya da kırgın olmamak.
Küs olmamak Küsmedik, böyle küçük şeyler yüzünden kalbimizi kırmadık. Tartışma veya alınma olmaksızın ilişkide kalmak.

Özet

• Darılmak, gücenmek, küsülmek demektir.
  • Darılmak kelimesinin zıt anlamlıları; barışmak, alınmamak, küs olmamak gibi ifadeler olabilir.
  • Kelimenin zıt anlamlısı, kişinin alınmaması ya da küs olmaması anlamını taşır.

Kısaca:
Darılmak zıt anlamlısı “barışmak” veya "alınmamak"tır.

@Dersnotu