darılmak zit anlamlısı ne demek
Darılmak zıt anlamlısı ne demek?
Cevap:
Türkçede darılmak kelimesi genel olarak birine alınmak, gücenmek, küsülmek anlamlarında kullanılır. Dolayısıyla, darılmak kelimesinin zıt anlamlısı, bu durumun tam tersi anlam taşıyan kelimedir.
Darılmak Kelimesinin Anlamı ve Zıt Anlamlısı
| Kelime | Anlamı | Zıt Anlamı / Karşıtı | Zıt Anlamının Anlamı |
|---|---|---|---|
| Darılmak | Bir kişiye alınmak, gücenmek, küsülmek | Barışmak | Tartışma veya küslük sonrasında yeniden dost olmak, küsülmeyi bitirmek |
| Alınmamak | Gücenmemek, dargın olmamak | ||
| Küs olmamak | Küs duruma düşmemek, küs kalmamak |
Açıklama
-
Darılmak: Bir kişinin davranışından veya sözlerinden dolayı kalben kırılma, alınma durumu. Mesela “Arkadaşlarıma darıldım” cümlesinde, arkadaşlarınıza alınmak, onlarla küsülmek anlamı vardır.
-
Zıt anlamlıları ise farklı bağlama göre değişebilir, ancak genelde barışmak, alınmamak, ya da küs olmamak gibi anlam ifade eder.
Örnek Cümleler
| Durum | Örnek Cümle | Anlamı |
|---|---|---|
| Darılmak | Ona haksız yere darıldım. | Ona alınmış, üzülmüşüm. |
| Barışmak | Uzun süredir küs olduğumuz arkadaşlarımla barıştık. | Küsülük sona erdi, dost olduk. |
| Alınmamak | Onun sözlerine alınmadım, anladım niyetini. | Üzgün ya da kırgın olmamak. |
| Küs olmamak | Küsmedik, böyle küçük şeyler yüzünden kalbimizi kırmadık. | Tartışma veya alınma olmaksızın ilişkide kalmak. |
Özet
- Darılmak, gücenmek, küsülmek demektir.
- Darılmak kelimesinin zıt anlamlıları; barışmak, alınmamak, küs olmamak gibi ifadeler olabilir.
- Kelimenin zıt anlamlısı, kişinin alınmaması ya da küs olmaması anlamını taşır.
Kısaca:
Darılmak zıt anlamlısı “barışmak” veya "alınmamak"tır.