BiLIMLERİ
danışmanı, okulda ken-
eden güvenliği konusun-
alişma yapmaya karar
psamda, konu hakkın-
melik olarak yazıimis bir
umuş ve kitaptaki kah-
settiği, nasıl davranma-
unda pocuklara sorular
ik danışmanının kul-
eknik aşağıdakilerden
2022 KPSSEGlTIM BILIMLE
66. Sinıf rehber Bğretieninin görevierin
iliskin aşağıdaki fadelerden han
yanlıştr?
A) Okul psikolojik danişmanr tarafind
hazırlanan sinif rehberlik planıny
qulamak ve sonuçlarını raporlasthes
pak yil sonunda Jehberik ve p9
ik datşma servisine iletmek
B) Uzmanlik bilgisi gerektirmeyen bits
yi tanima tekniklerini okul psikoloilk
danışmanı ile iş birliği lçerisinde u-
qulamak ve sonuçlarini rehberitr ye
psikolojik danışma servisiyle iş birliğ
mak
C) Sınifa yeni gelen veya uyum güçlu-
ğü yaşayan öğrencilerin okula uyum
sağlamaları sürecinde rehberlik ve
içerisinde çalışmak
aynastnırma egitimi alan
D) Öğrencilerin ihtiyaç duyduğu rehber.
lik ve psikolojik danışma hizmetterini
belirleyerek okukán rehberlik pogra-
mina yansitilmak zere rehberik ve
psikolojik danışma servisine iletmak
E) Okul psikolojik danışmanı ile iş bitl
aireyselleştirilmis F
P’nin nerede ve kia
at haz urlandığI aşağıdak
sindo s sirasıyla verilmiştir
ģ yaparak öğrencilerip ilgi, yetenah.
değer, akademik báşarı ve kişlik
Özelliklerine uyqun secmeli derslere,
sosyal etkinliklere yöneltmek
Okulun bağlı oldegu
araştırma merkezinde
Özel eğitim okulłarinc
retmenler
C Okuldaki özel eğitim
eğitim öğretmenleri
Öğrencinin deva
EP ekibi
E Rehabilitasyon me
ber öğretmenter
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Teknikleri ile Sınıf Rehber Öğretmeni Görevleri Analizi
Görselde yer alan sorular, Eğitim Bilimleri ve Rehberlik konularına odaklanmaktadır. İlk soru, bir okul psikolojik danışmanının kullandığı özel bir tekniği sorarken; 66. soru ise sınıf rehber öğretmeninin yasal görev ve sorumluluklarını ele almaktadır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Teknik Belirleme Sorusu Analizi (Sol Sayfa)
Soruda, okul psikolojik danışmanının çocuklara bir hikaye/metin okuduğu, kitaptaki karakterin ne hissettiği ve nasıl davranması gerektiği hakkında sorular sorduğu belirtiliyor.
- Analiz: Bu süreç, çocukların edebi bir eser aracılığıyla kendi duygularını anlamalarını, karakterle özdeşim kurarak içsel bir rahatlama ve farkındalık yaşamalarını sağlar. Bu tekniğin adı literatürde Bibliyoterapi olarak geçer. Bibliyoterapi; okuma yoluyla sağaltım anlamına gelir ve rehberlikte duygusal boşalım sağlamak için kullanılır.
Adım 2 — 66. Soru: Sınıf Rehber Öğretmeninin Görevleri
Sınıf rehber öğretmeninin görevlerine ilişkin yanlış olan ifadeyi bulalım:
- A Seçeneği: “Okul psikolojik danışmanı tarafından hazırlanan sınıf rehberlik planını uygulamak…” ifadesi hatalıdır. Yönetmeliğe göre sınıf rehberlik planını okul psikolojik danışmanı değil, sınıf rehber öğretmeninin kendisi hazırlar. Okul psikolojik danışmanı bu süreçte sadece müşavirlik (rehberlik) yapar.
- B Seçeneği: Uzmanlık gerektirmeyen teknikleri uygulamak öğretmenin görevidir. (Doğru)
- C Seçeneği: Yeni öğrencilerin uyum sürecinde iş birliği yapmak öğretmenin görevidir. (Doğru)
- D Seçeneği: Öğrenci ihtiyaçlarını belirleyip servise iletmek öğretmenin görevidir. (Doğru)
- E Seçeneği: Öğrencileri ilgi ve yeteneklerine göre yöneltmek öğretmenin temel görevlerinden biridir. (Doğru)
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
A. Yanlış — Sınıf rehberlik planını öğretmen hazırlar, danışman sadece rehberlik eder.
B. Doğru — Uzmanlık gerektirmeyen bireyi tanıma tekniklerini uygular.
C. Doğru — Oryantasyon çalışmalarında aktif rol alır.
D. Doğru — İhtiyaç analizi yapar ve raporlar.
E. Doğru — Yöneltme ve yerleştirme çalışmalarında iş birliği yapar.
Adım 4 — Final Doğrulama
Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca; her sınıf rehber öğretmeni, okulun genel rehberlik programı doğrultusunda kendi sınıfına özgü planı hazırlar ve uygular. Bu nedenle planın “danışman tarafından hazırlandığını” söyleyen A şıkkı yanlıştır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP:
- Soru için: Bibliyoterapi
- Soru için: A Seçeneği
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Bibliyoterapi
- Tanım: Doğru zamanda, doğru kişiyle, doğru kitabı buluşturarak kişisel sorunların çözümüne yardımcı olma tekniğidir.
- Bu problemde: Karakterlerin duyguları üzerinden çocuklara soru sorulması bu tekniğin tipik bir uygulamasıdır.
2. Sınıf Rehberlik Planı
- Tanım: Bir eğitim yılı boyunca sınıfta yapılacak rehberlik etkinliklerini gösteren takvimdir.
- Bu problemde: Planın hazırlayıcısı sınıf rehber öğretmenidir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Plan Hazırlama Karışıklığı
- Yanlış: Okulun genel rehberlik programını okul psikolojik danışmanı hazırlar, sınıf rehber öğretmeni de bunu kullanır.
- Doğru: Okul psikolojik danışmanı okulun çerçeve programını hazırlar; sınıf rehber öğretmeni ise bu çerçeveye uygun olarak kendi sınıf planını oluşturur.
Rehberlik yönetmeliğindeki diğer görev değişimleri veya özel eğitim (BEP) süreciyle ilgili başka bir soruyu analiz etmemi ister misin?