Dalga şeklini çizer misin

Şekilli kirpici devresinde Vi’ye göre Vo dalga şeklini çizme

Devreyi Analiz Edelim

Yukarıdaki devre bir kirpici devresi (clipper circuit) olup, ideal diyot ve direnç kombinasyonunu içermektedir. Diyot belirli bir voltajda iletime geçer (eşiği geçtikten sonra) ve çıkış voltajını buna göre sınırlandırır. Buradaki diyot 3V iletim eşiğine sahiptir.

Girdiler ve Akımlar

• Giriş Sinyali (Vi): Sinusoidal bir sinyaldir ve genliği ±10V olarak verilmiştir.
  • Diyot Özelliği: Diyot 3V eşik değerine sahiptir. Bu durumda diyot yalnızca Vi ≥ +3V olduğunda veya Vi ≤ -3V olduğunda iletime geçecektir.
  • Çıkış (Vo): Diyotun klipleme performansına göre Vo sinyalinin şekli değiştirilir.

Adım Adım Çözüm

1. Diyotun Çıkış Şekline Etkisi

Diyota bağlı kondansatör, çıkış voltajını sınırlandıracaktır. Diyot yalnızca şu durumlarda iletimde olur:

Pozitif Bölge:

Vi sinyali 3V’yi geçtiği an diyot iletime geçerek Vo sinyalini sabit +3V’da tutar.

Negatif Bölge:

Vi sinyali -3V’yi geçtiği an diyot iletime geçerek Vo sinyalini sabit -3V’da tutar (ters kutup).

Diğer bölgelerde diyot yalıtımda olur ve Vo sinyali Vi ile eşleşir (çıkış sınırlanmaz).

2. Çıkış Dalga Şeklini Çizme

Aşağıdaki tablo, Vi’nin farklı bölgelerde nasıl kliplendiğini ve Vo sinyalinin şekil değişikliklerini özetler:

Vi Aralığı (Giriş Voltajı) Diyot Durumu Vo (Çıkış Voltajı)
Vi ≤ -3V İletim (Kliplendi) Vo = -3V
-3V ≤ Vi ≤ +3V Yalıtım Vo = Vi
Vi ≥ +3V İletim (Kliplendi) Vo = +3V

Özet Çıkış (Vo Dalga Şekli)

Giriş sinyali Vi sinusoidan dolayı şu şekilde kliplenmiştir:

1. Pozitif Yarım Dalga: Vi ≥ +3V ise sabit +3V olur.
  2. Negatif Yarım Dalga: Vi ≤ -3V ise sabit -3V olur.
  3. Orta Bölge: -3V ≤ Vi ≤ +3V arasında Vo, direkt Vi değerine eşittir.

Çıkış Dalga Şeklini Çizim (Vo)

Dalga Şekli
Not: Bu sadece temsili olup diyotta verdiğiniz sınır değerleriyle çizilmiştir.

Eğer daha detaylı bir grafik veya çözüm istersek, özel bir çizim uygulaması kullanabiliriz. @Zehra_Ozbasarir

Dalga şeklini çizer misin?

Cevap:

Aşağıdaki açıklamalarda, soru görselinde yer alan ve +10 V ile -10 V genlikli sinüzoidal bir giriş (Vi) kullanan şekilli kırpıcı (clipper) devresinin çıkış dalga şeklinin (Vo) nasıl oluştuğunu adım adım inceleyeceğiz. Veri olarak, devrede 1 kΩ seri direnç ve “Si” (silikon) diyot sembolü üzerinde “3 V” ifadesi görülmektedir. Bu “3 V” ibaresi bazen referans voltajı (örneğin bir batarya veya zener) olarak alınır; ancak tipik bir ileri yönlü polarmalanmış silikon diyotun iletim eşiği yaklaşık 0,7 V’tur. Devrede “3 V” ise ek bir klipleme ya da sabit ofset noktası olarak yorumlanabilir.

Bu yanıtta;
• Devrenin çalışma mantığı,
• Pozitif ve negatif yarı çevrimlerde diyot davranışı,
• Ortaya çıkacak Vo geriliminin zamanla nasıl değişeceği,
• Dalga şeklinin yaklaşık çizimi
ele alınacaktır.

Lütfen unutmadan: Kesin dalga şekli, diyotun yönüne, “3 V”un nasıl bağlandığına ve ek devre elemanlarının polarmasına göre değişebilir. Burada ise en genel kirpici (clipper) yaklaşımı ve olası senaryolar ele alınacaktır.

Table of Contents

1. Devrenin Genel Yapısı
  2. Kirpici Devresinin Mantığı
  3. Pozitif Yarı Çevrim Analizi
  4. Negatif Yarı Çevrim Analizi
  5. Yaklaşık Çıkış Dalga Şekli
  6. Özet Tablo: Giriş-Çıkış İlişkisi
  7. Kısa Sonuç ve Özet

1. Devrenin Genel Yapısı

• Giriş (Vi): -10 V ile +10 V arasında sinüzoidal olarak değişen bir işaret.
  • 1 kΩ Seri Direnç: Direnç, diyot üzerine akacak akımı sınırlar ve çıkışın genliğini doğrudan etkilemez; ancak diyot iletime geçtiğinde devrede güç harcamasını kontrol eder.
  • Diyot ve 3 V Kaynağı (veya Referans): Diyotun yönü ve 3 V referans noktası, çıkışı hangi seviyede kırpacağını belirler. Şekilde “Si 3 V” ifadesi varsa, bu devrede pozitif veya negatif yönde akım akışı sırasında belirli bir klipleme (sınır değeri) oluşturur.
  • Çıkış (Vo): Devrenin yük veya ölçüm noktası.

2. Kirpici Devresinin Mantığı

Bir kırpıcı (clipper) devresi, giriş sinyalinin belirli seviyelerinin “kırpılmasını” (yani voltajın o seviyeyi aşmasını engellemesini) sağlar. Devreme eklenen referans gerilim (örneğin 3 V) ve diyot polaritesi önemlidir. Genel olarak:

• Eğer diyot ileri yönde polarmalanıp açılırsa (Vi > eşik + referans), çıkış sabit bir seviyede tutulur.
  • Diyot ters yönde polarmalandığında ise akım akmaz ve çıkış, girişle birlikte serbestçe değişir.

3. Pozitif Yarı Çevrim Analizi

1. Giriş sinyali (Vi) pozitif yöne giderken 0 V’tan başlayıp +10 V’a doğru yükselir.
  2. Diyot üzerinde örneğin 0,7 V’luk bir ileri yön gerilim düşümü varsayarsak, eğer ek bir 3 V pil veya referans gerilimi (seri ya da paralel) söz konusu ise, iletime geçme noktası yaklaşık 3,7 V (3 V + 0,7 V) civarında olacaktır (devredeki bağlantıya göre değişebilir).
  3. Vi bu eşiğe ulaşana dek diyot ters polarmalı olabilir ve akım akmayabilir; bu durumda Vo ≈ Vi (çıkış, giriş dalgasını doğrudan takip eder).
  4. Vi eşiği aştığında diyot ileri yönde akım taşır; o noktadan sonra Vo sabit yaklaşık 3 V + diyot düşümü seviyesine oturur. Yani 3 V + 0,7 V = 3,7 V civarına sabitlenir (daha hassas analiz devrenin tam parametrelerine bağlıdır).

4. Negatif Yarı Çevrim Analizi

1. Giriş sinyali negatif tarafa geçtiğinde, -10 V’a kadar iner.
  2. Diyot ters polarmalanmış durumdaysa (diyotun katodu daha pozitif, anodu daha negatif) akım akmaz.
  3. Akım akmadığı için gerilim bölgesi 3 V kaynağı/devresi devreye giremez ve Vo ≈ Vi olur.
  4. Negatif gerilimler boyunca diyot yine kapalı olduğundan herhangi bir ek kırpma yoksa (örneğin 3 V zener gibi ek bir şey yoksa), çıkış sinyali tam olarak -10 V’a kadar inebilir.

5. Yaklaşık Çıkış Dalga Şekli

• 0 V ile +3,7 V (tahmini) arasında giriş yükseldikçe Vo = Vi olur.
  • Vi ≥ 3,7 V civarına ulaşınca diyot iletime geçer ve Vo sabit ~3,7 V (3 V + 0,7 V) civarında kırpılır.
  • Negatif yarı çevrimde, diyot ters polarmada kalır ve Vo = Vi şeklinde -10 V’a kadar inebilir.

Dolayısıyla, Vo sinüsünün pozitif tepeleri 3,7 V civarında düzleşir (kırpılır), negatif tarafta ise tam salınım izlenir. Aşağıdaki temsili çizim, devredeki 3 V + 0,7 V eşiğini kabaca gösterir:

+10V
         .
         .
         .   ______________  <-- ~ +3,7V kırpılmış tepe
         .  /
Vi  --->  . /                ) 
         .  \               )  Pozitif kısım kırpılıyor
         .   \______________) 
         .
         0V   .
         .
         .
         .
         -10V .
               <-------------> t (zaman ekseni)
                         |
                         |
                         v
               -------------------
               Vo(t) Dalga Şekli

6. Özet Tablo: Giriş-Çıkış İlişkisi

Bölge Vi değer aralığı Diyot Durumu Vo (yaklaşık)
Negatif Yarı Çevrim -10 V → 0 V Ters polarmalı (kapalı) Vo ≈ Vi
Pozitif (İletim Yok) 0 V → ~3,7 V Ters veya henüz ileri değil Vo ≈ Vi
Pozitif (İletim Başlangıcı) Vi > ~3,7 V İletime geçer (ileri polarma) Vo ≈ 3 + 0,7 = 3,7 V (kırpma)

Not: 3,7 V değeri, klasik silisyum diyotun 0,7 V’u ile 3 V referansın toplanmasıdır; gerçekte diyot ve referans kaynağının özelliklerine göre birkaç on milivolt farklılık olabilir.

7. Kısa Sonuç ve Özet

• Pozitif tepelere yönelik bir kırpma (clip) söz konusudur; diyot + referans kaynağı yaklaşık 3,7 V’ta kırpma seviyesi sağlar.
  • Negatif kısım aynı şekilde ve ek bir negatif kırpma elemanı yoksa, tam genlikte (-10 V’a kadar) çıkışa yansır.
  • Sonuç: Vo dalga şekli, sinüs dalgasının üst tarafı ~3,7 V’ta “düzleşmiş” (kırpılmış), alt tarafı ise -10 V’a kadar inebilen bir formda ortaya çıkar.

Bu devreler çoğunlukla sinyalin belirli bir tepe değerini sınırlamak ya da clip etmek için kullanılır. Eğer devrede ek zener diyot ya da farklı polarmalama yöntemleri olsaydı, hem pozitif hem negatif kısımlarda kırpmalar yapılabilirdi.

@Zehra_Ozbasarir

dalga şeklini çizer misin

Görüntü oluştur

Çizgi dalga formu çiz. (elektrik mühendisliği) + Giriş sinüs voltajını temsil eden -10 ile 10 volt arasında dalga şeklini çiz ve çıkışını kırpın. Görsel güzel PDF render formatında çizim.