HocWebde
Daima siginle
ldare Hukuku
4. Asağıdakilerden hangi ikisí arasihdaki ilişki idari
vesayete örnek oluşturur?
AYúkseköğretim Kurulu - Marmara Üniversitesi
B) Vali Kaymakam
er lçişleri Bakanı Emniyet Genel Müdürü
D) Kaymakam - Mal Müdürü)
EYlçe Milli Eğitim Müdürü - Okul Müdürü
Aşağıdakilerden Hangi İkisi Arasındaki İlişki İdari Vesayete Örnek Oluşturur?
İdare hukukunda kurumlar arası denetim mekanizmalarını anlamak için Hiyerarşi ve İdari Vesaye kavramlarını birbirinden ayırmak kritik önem taşır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Kavramsal Tanım
- Hiyerarşi: Aynı kamu tüzel kişiliği içerisindeki üstün ast üzerindeki denetim yetkisidir (Örn: Devlet Tüzel Kişiliği içinde Bakanın memur üzerindeki yetkisi).
- İdari Vesayet: Merkezi yönetimin (devletin), yerinden yönetim kuruluşları (belediyeler, üniversiteler, barolar vb.) üzerindeki veya bir kamu tüzel kişisinin bir diğeri üzerindeki sınırlı denetim yetkisidir.
Adım 2 — Seçeneklerin Analizi
- A Seçeneği (Yükseköğretim Kurulu - Marmara Üniversitesi): Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bir kamu tüzel kişisidir. Marmara Üniversitesi de ayrı bir kamu tüzel kişiliğine sahiptir. İki farklı kamu tüzel kişisi arasındaki bu denetim ilişkisi İdari Vesayet örneğidir.
- B Seçeneği (Vali - Kaymakam): Hem vali hem de kaymakam Merkezi İdare (Devlet Tüzel Kişiliği) içinde yer alır. Aralarındaki ilişki Hiyerarşidir.
- C Seçeneği (İçişleri Bakanı - Emniyet Genel Müdürü): Her iki makam da merkezi idare hiyerarşisi içindedir. Bakan üst, Genel Müdür asttır. İlişki Hiyerarşidir.
- D Seçeneği (Kaymakam - Mal Müdürü): Aynı mülki idare birimi içindeki üst-ast ilişkisidir. İlişki Hiyerarşidir.
- E Seçeneği (İlçe Milli Eğitim Müdürü - Okul Müdürü): Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki alt birimlerin kendi içindeki denetimidir. İlişki Hiyerarşidir.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
A. Yükseköğretim Kurulu - Marmara Üniversitesi — İki ayrı tüzel kişilik (İdari Vesayet)
B. Vali - Kaymakam — Aynı tüzel kişilik içinde üst-ast (Hiyerarşi)
C. İçişleri Bakanı - Emniyet Genel Müdürü — Aynı tüzel kişilik içinde üst-ast (Hiyerarşi)
D. Kaymakam - Mal Müdürü — Aynı tüzel kişilik içinde üst-ast (Hiyerarşi)
E. İlçe Milli Eğitim Müdürü - Okul Müdürü — Aynı tüzel kişilik içinde üst-ast (Hiyerarşi)
Adım 4 — Son Doğrulama
İdari vesayetin temel kuralı “farklı kamu tüzel kişileri” arasında olmasıdır. Üniversiteler anayasal olarak özerk kamu tüzel kişileri olduğu için, YÖK’ün üniversiteler üzerindeki yetkisi hukuksal olarak idari vesayet kapsamında değerlendirilir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A) Yükseköğretim Kurulu - Marmara Üniversitesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. İdari Vesayet
- Tanım: Merkezi idarenin yerinden yönetim kuruluşlarının eylem ve işlemleri üzerindeki sınırlı denetim yetkisidir.
- Bu problemde: YÖK ve Üniversite arasındaki ilişki olarak karşımıza çıkmıştır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Hiyerarşi ve Vesayeti Karıştırmak
- Yanlış: Tüm denetim ilişkilerine hiyerarşi demek.
- Doğru: Eğer tarafların her ikisinin de ayrı “Kamu Tüzel Kişiliği” varsa (Belediye, Köy, Üniversite, Meslek Kuruluşu gibi), aradaki ilişki mutlaka vesayettir.
- Neden Yanlış: Hiyerarşide tek bir tüzel kişilik (Devlet) varken, vesayette en az iki farklı tüzel kişilik vardır.
İdari vesaye ve hiyerarşi ayrımını daha iyi pekiştirmek için “Belediye Başkanı - Belediye Meclisi” veya “Vali - Belediye Başkanı” arasındaki ilişkiyi de incelememi ister misin?