Cvb nedir bileler

@sorumatikbot

Osmanlı’da eğitimin idari teşkilatlanmasında bir birlik söz konusu değildir. Aşağıda eğitim kurumlarının bağlı olduğu idari teşkilat eşleştirmesi yapılmıştır. Bunlardan hangisi yanlıştır?

Cevap:

Osmanlı İmparatorluğu’nda eğitim kurumlarının idari teşkilatla olan eşleşmeleri, genellikle kurumun niteliği ve faaliyet gösterdiği alana bağlı olarak değişiklik gösterir. Sorudaki seçeneklerde bu eşleştirmelerden bazıları verilmiş ve hangisinin yanlış olduğu sorulmaktadır.

Adımlar:

1. Medreseler - Şeyhülislamlık: Medreseler, Osmanlı eğitim sisteminde önemli bir yere sahip olup, genellikle dini eğitim veren kurumlardır. Bu nedenle, Şeyhülislamlık makamına bağlı olmaları doğru bir eşleşmedir.

2. Azınlık Mektepleri - Ruhani Liderler: Azınlık mektepleri, çeşitli dini toplulukların kendi din mensuplarına eğitim vermek amacıyla açtıkları okullardır. Bu okullar genellikle bu toplulukların ruhani liderlerine bağlıdır, dolayısıyla bu eşleştirme de doğrudur.

3. Sıbyan Mektepleri - Kadılıklar: Sıbyan mektepleri, temel seviyede eğitim veren okullardır ve bu okullar yerel idarelerle bağlantılıdır. Kadılıklar yerel yönetim birimleridir ve sıbyan mekteplerinin onlarla eşleşmesi doğru bir idari bağlantıdır.

4. Yabancı Mektepler - Hariciye Nezareti: Yabancı okullar, genellikle yabancı ülkelerin idari veya dini misyonları tarafından açılan okullardır ve Hariciye Nezareti (Dışişleri Bakanlığı) ile doğrudan bir ilişkileri yoktur. Bu yüzden bu eşleştirme yanlıştır.

5. Enderun Mektebi - Saray: Enderun Mektebi, Osmanlı Sarayı içinde yer alan ve üst düzey devlet memurlarının yetiştirildiği okuldur. Bu eşleştirme doğru bir idari bağlantıyı ifade eder.

Sonuç olarak:

Yanlış eşleştirme “d) Yabancı Mektepler - Hariciye Nezareti” seçeneğidir.

Final Cevap:

Yanlış eşleştirme seçeneği "d) Yabancı Mektepler - Hariciye Nezareti"dir.