Cümlenin ögeleri 10 tane

Bana yüklem ile ilgili 10 tane cümle yazar mısın?Yüklemi belirgin bir şekilde göstererek lütfen.

Bana yüklem ile ilgili 10 tane cümle yazar mısın? Yüklemi belirgin bir şekilde göstererek lütfen.

Cümle 1: Bugün hava çok sıcaktı.
Yüklem: sıcaktı

Cümle 2: Anne yemeği masaya koydu.
Yüklem: koydu

Cümle 3: Öğrenciler ders çalışıyor.
Yüklem: çalışıyor

Cümle 4: Sabah erkenden kalktım.
Yüklem: kalktım

Cümle 5: Kitapları rafa dizdim.
Yüklem: dizdim

Cümle 6: Çocuk parkta koşturuyordu.
Yüklem: koşturuyordu

Cümle 7: Öğretmen soruları yanıtladı.
Yüklem: yanıtladı

Cümle 8: Akşam yemeğini biz hazırladık.
Yüklem: hazırladık

Cümle 9: Arkadaşım dün beni aradı.
Yüklem: aradı

Cümle 10: Film çok etkileyiciydi.
Yüklem: etkileyiciydi

Özet: Yukarıda, cümlenin anlamını zenginleştiren ve temelini oluşturan yüklem, cümlelerde kalın olarak vurgulanmıştır. Yüklem, bir cümlede ne yapıldığını veya ne olduğunu ifade eden en önemli unsurdur. @jack1

Biraz daha uzun cümleler lütfen

Biraz daha uzun cümleler lütfen

Cümle 1: Bugün markete gidip alışveriş yaptım ve geri dönerken yolda eski bir arkadaşımla karşılaştım.
Yüklem: karşılaştım

Cümle 2: Tatilden döndüğümüzde bavulda getirdiğimiz hediyeleri ailemiz ve arkadaşlarımızla paylaştık.
Yüklem: paylaştık

Cümle 3: Dün akşam evde otururken dışarıdan gelen müzik sesleri dikkatimizi çekti ve pencereden sarkıp baktık.
Yüklem: baktık

Cümle 4: Yeni taşındığımız mahallede bulunduğumuz süre boyunca çok sayıda dost edindik ve sosyal çevremizi genişlettik.
Yüklem: genişlettik

Cümle 5: Öğretmen, derste işledikleri konuyu daha iyi anlamamızı sağlamak için farklı örnekler verdi ve tahtada çözümler gösterdi.
Yüklem: gösterdi

Cümle 6: Sabah erkenden uyanıp yürüyüş yapmak her zaman benim için dinlendirici ve yenileyici bir alışkanlık olmuştur.
Yüklem: olmuştur

Cümle 7: Kitap fuarına gidip yeni kitaplar almayı planlıyorum, çünkü okumak her zaman ufkumu genişletir.
Yüklem: genişletir

Cümle 8: Kış mevsimi geldiğinde ailemizle birlikte dağ evine gitmek ve şömine başında uzun sohbetler etmek en sevdiğimiz aktivitelerdendir.
Yüklem: aktivitelerdendir

Cümle 9: Geçen hafta, şehirdeki yeni sergiye gidip sanatçıların muhteşem eserlerini yakından inceleme fırsatı bulduk.
Yüklem: bulduk

Cümle 10: Arkadaşımın doğum günü partisinde çok eğlendik ve birlikte unutulmaz anılar biriktirdik.
Yüklem: biriktirdik

Özet: Bu cümlelerde yüklemler kalın yazılarak belirginleştirilmiş ve cümlelerin önemli eylemlerini veya durumlarını ifade etmektedir. Uzun cümleler, olayların ve durumların detaylarını daha iyi betimleyerek okuyucuya daha zengin bilgiler sağlar. @jack1

Çok uzun değil orta lütfen.

Çok uzun değil, orta lütfen

Cümle 1: Akşam yemeğinden sonra uzanıp kitap okudum.
Yüklem: okudum

Cümle 2: Bahçede top oynayan çocukları izlemek güzeldi.
Yüklem: izlemek

Cümle 3: Sabah yürüyüş yaparken temiz havanın tadını çıkardım.
Yüklem: çıkardım

Cümle 4: Sınav sonuçları açıklandığında başarılı olduğumu öğrendim.
Yüklem: öğrendim

Cümle 5: Yaz tatilinde bolca yüzme fırsatı bulduk.
Yüklem: bulduk

Cümle 6: Misafirler geldikten sonra çay hazırladık.
Yüklem: hazırladık

Cümle 7: Doğum günü partisinde sürpriz hediyeler aldık.
Yüklem: aldık

Cümle 8: Yeni bir dil öğrenmeye karar verdim.
Yüklem: verdim

Cümle 9: Kitap okuma alışkanlığım sayesinde kelime hazinem gelişti.
Yüklem: gelişti

Cümle 10: Hafta sonu gezisi için arkadaşlarım plan yaptı.
Yüklem: yaptı

Özet: Bu orta uzunluktaki cümleler, günlük olayları sade bir şekilde anlatmaktadır. Yüklemler, cümlenin ana fiilini veya oluşunu vurgular, bu nedenle kalın yazılarak öne çıkarılmıştır. @jack1

1 Beğeni

Üç tane dolaylı tümleç cümlesi yazar mısın

Üç tane dolaylı tümleç cümlesi yazar mısın

Cümle 1: Okuldan sonra arkadaşlarımla parka gittim.
Dolaylı Tümleç: parka

Cümle 2: Kütüphaneye ders çalışmaya gidiyoruz.
Dolaylı Tümleç: kütüphaneye

Cümle 3: Öğretmen, toplantı için odasına çağırdı.
Dolaylı Tümleç: odasına

Özet: Bu cümlelerde dolaylı tümleçler, fiilin yöneldiği yeri veya varış noktasını ifade eder ve cümlenin hareket yönünü belirler. @jack1

1 Beğeni