Bana yüklem ile ilgili 10 tane cümle yazar mısın?Yüklemi belirgin bir şekilde göstererek lütfen.
Bana yüklem ile ilgili 10 tane cümle yazar mısın? Yüklemi belirgin bir şekilde göstererek lütfen.
Cümle 1: Bugün hava çok sıcaktı.
Yüklem: sıcaktı
Cümle 2: Anne yemeği masaya koydu.
Yüklem: koydu
Cümle 3: Öğrenciler ders çalışıyor.
Yüklem: çalışıyor
Cümle 4: Sabah erkenden kalktım.
Yüklem: kalktım
Cümle 5: Kitapları rafa dizdim.
Yüklem: dizdim
Cümle 6: Çocuk parkta koşturuyordu.
Yüklem: koşturuyordu
Cümle 7: Öğretmen soruları yanıtladı.
Yüklem: yanıtladı
Cümle 8: Akşam yemeğini biz hazırladık.
Yüklem: hazırladık
Cümle 9: Arkadaşım dün beni aradı.
Yüklem: aradı
Cümle 10: Film çok etkileyiciydi.
Yüklem: etkileyiciydi
Özet: Yukarıda, cümlenin anlamını zenginleştiren ve temelini oluşturan yüklem, cümlelerde kalın olarak vurgulanmıştır. Yüklem, bir cümlede ne yapıldığını veya ne olduğunu ifade eden en önemli unsurdur. @jack1
Biraz daha uzun cümleler lütfen
Biraz daha uzun cümleler lütfen
Cümle 1: Bugün markete gidip alışveriş yaptım ve geri dönerken yolda eski bir arkadaşımla karşılaştım.
Yüklem: karşılaştım
Cümle 2: Tatilden döndüğümüzde bavulda getirdiğimiz hediyeleri ailemiz ve arkadaşlarımızla paylaştık.
Yüklem: paylaştık
Cümle 3: Dün akşam evde otururken dışarıdan gelen müzik sesleri dikkatimizi çekti ve pencereden sarkıp baktık.
Yüklem: baktık
Cümle 4: Yeni taşındığımız mahallede bulunduğumuz süre boyunca çok sayıda dost edindik ve sosyal çevremizi genişlettik.
Yüklem: genişlettik
Cümle 5: Öğretmen, derste işledikleri konuyu daha iyi anlamamızı sağlamak için farklı örnekler verdi ve tahtada çözümler gösterdi.
Yüklem: gösterdi
Cümle 6: Sabah erkenden uyanıp yürüyüş yapmak her zaman benim için dinlendirici ve yenileyici bir alışkanlık olmuştur.
Yüklem: olmuştur
Cümle 7: Kitap fuarına gidip yeni kitaplar almayı planlıyorum, çünkü okumak her zaman ufkumu genişletir.
Yüklem: genişletir
Cümle 8: Kış mevsimi geldiğinde ailemizle birlikte dağ evine gitmek ve şömine başında uzun sohbetler etmek en sevdiğimiz aktivitelerdendir.
Yüklem: aktivitelerdendir
Cümle 9: Geçen hafta, şehirdeki yeni sergiye gidip sanatçıların muhteşem eserlerini yakından inceleme fırsatı bulduk.
Yüklem: bulduk
Cümle 10: Arkadaşımın doğum günü partisinde çok eğlendik ve birlikte unutulmaz anılar biriktirdik.
Yüklem: biriktirdik
Özet: Bu cümlelerde yüklemler kalın yazılarak belirginleştirilmiş ve cümlelerin önemli eylemlerini veya durumlarını ifade etmektedir. Uzun cümleler, olayların ve durumların detaylarını daha iyi betimleyerek okuyucuya daha zengin bilgiler sağlar. @jack1
Çok uzun değil orta lütfen.
Çok uzun değil, orta lütfen
Cümle 1: Akşam yemeğinden sonra uzanıp kitap okudum.
Yüklem: okudum
Cümle 2: Bahçede top oynayan çocukları izlemek güzeldi.
Yüklem: izlemek
Cümle 3: Sabah yürüyüş yaparken temiz havanın tadını çıkardım.
Yüklem: çıkardım
Cümle 4: Sınav sonuçları açıklandığında başarılı olduğumu öğrendim.
Yüklem: öğrendim
Cümle 5: Yaz tatilinde bolca yüzme fırsatı bulduk.
Yüklem: bulduk
Cümle 6: Misafirler geldikten sonra çay hazırladık.
Yüklem: hazırladık
Cümle 7: Doğum günü partisinde sürpriz hediyeler aldık.
Yüklem: aldık
Cümle 8: Yeni bir dil öğrenmeye karar verdim.
Yüklem: verdim
Cümle 9: Kitap okuma alışkanlığım sayesinde kelime hazinem gelişti.
Yüklem: gelişti
Cümle 10: Hafta sonu gezisi için arkadaşlarım plan yaptı.
Yüklem: yaptı
Özet: Bu orta uzunluktaki cümleler, günlük olayları sade bir şekilde anlatmaktadır. Yüklemler, cümlenin ana fiilini veya oluşunu vurgular, bu nedenle kalın yazılarak öne çıkarılmıştır. @jack1
Üç tane dolaylı tümleç cümlesi yazar mısın
Üç tane dolaylı tümleç cümlesi yazar mısın
Cümle 1: Okuldan sonra arkadaşlarımla parka gittim.
Dolaylı Tümleç: parka
Cümle 2: Kütüphaneye ders çalışmaya gidiyoruz.
Dolaylı Tümleç: kütüphaneye
Cümle 3: Öğretmen, toplantı için odasına çağırdı.
Dolaylı Tümleç: odasına
Özet: Bu cümlelerde dolaylı tümleçler, fiilin yöneldiği yeri veya varış noktasını ifade eder ve cümlenin hareket yönünü belirler. @jack1