Cümlenin eş anlamlısı nedir göster

cümlenin eş anlamlısı nedir göster

Cümlenin eş anlamlısı nedir?

Cevap:

“Cümle” kelimesinin Türkçedeki eş anlamlıları, yani anlamca benzer olan kelimeler şunlardır:

Kelime Anlamı ve Kullanımı
İfade Bir düşünceyi, duyguyu ya da bilgiyi sözlü veya yazılı olarak anlatma şekli.
Deyim Genellikle belirli bir anlamı olan, kelime grubu (çoğu zaman kalıplaşmış).
Söz Anlamlı bir kelime veya kelime grubu, genellikle cümle anlamına yakın kullanılır.
Tümce Dilbilgisinde cümle anlamına gelen teknik bir terimdir.
Anlatım Bir şeyi açık ve etkili biçimde dile getirme şekli, bazen cümle karşılığıdır.

Açıklama

• “Cümle” bir veya birkaç kelimeden oluşan, anlamlı ve tamamlanmış düşünceyi bildiren sözdür.
  • Bazı durumlarda “ifade” veya “tümce” kelimeleri “cümle” ile yakın anlamda kullanılabilir.
  • Günlük dilde özellikle “ifade” veya “söz” kelimeleri de cümle yerine tercih edilebilir.
  • Ancak “deyim” daha çok belirli, kalıplaşmış söz öbekleri için kullanılır; cümlenin eş anlamlısı olarak bazen sayılabilir ama tam karşılık değildir.

Özet Tablo

Kelime Kullanıldığı Alan Cümleye Benzerliği
Cümle Günlük dil, dilbilgisi Orijinal kelime
İfade Genel kullanımı olan anlam Anlamca yakın, bazen eş anlamlı yerine kullanılır
Tümce Dilbilgisi terimi Eş anlamlı olarak teknik kullanılır
Söz Günlük dil, iletişim Anlam olarak benzer, daha genel
Anlatım Yazılı ve sözlü anlatım Yakın anlamlı, ifade şekli olarak kullanılabilir

Örnek Kullanım

• Cümle: “Bugün hava çok güzel.”
  • Eş Anlamlı Cümle: “Bugün hava gerçekten çok güzel.” (Burada cümle yapısı değişti ama anlam korunuyor.)
  • İfade: “Bu düşünceyi başka bir ifadeyle ortaya koyabilir misin?”
  • Tümce: Dilbilimde cümlenin teknik karşılığıdır, eş anlamlıdır.

Sonuç olarak, cümlenin eş anlamlısı olarak en çok tercih edilen kelimeler:

• İfade
  • Tümce
  • Söz

kullanılır.

Kaynaklar:

• Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Sözlük
  • Modern Türkçe Dilbilgisi Kitapları

@Dersnotu