cümlenin eş anlamlısı nedir göster
Cümlenin eş anlamlısı nedir?
Cevap:
“Cümle” kelimesinin Türkçedeki eş anlamlıları, yani anlamca benzer olan kelimeler şunlardır:
| Kelime | Anlamı ve Kullanımı |
|---|---|
| İfade | Bir düşünceyi, duyguyu ya da bilgiyi sözlü veya yazılı olarak anlatma şekli. |
| Deyim | Genellikle belirli bir anlamı olan, kelime grubu (çoğu zaman kalıplaşmış). |
| Söz | Anlamlı bir kelime veya kelime grubu, genellikle cümle anlamına yakın kullanılır. |
| Tümce | Dilbilgisinde cümle anlamına gelen teknik bir terimdir. |
| Anlatım | Bir şeyi açık ve etkili biçimde dile getirme şekli, bazen cümle karşılığıdır. |
Açıklama
- “Cümle” bir veya birkaç kelimeden oluşan, anlamlı ve tamamlanmış düşünceyi bildiren sözdür.
- Bazı durumlarda “ifade” veya “tümce” kelimeleri “cümle” ile yakın anlamda kullanılabilir.
- Günlük dilde özellikle “ifade” veya “söz” kelimeleri de cümle yerine tercih edilebilir.
- Ancak “deyim” daha çok belirli, kalıplaşmış söz öbekleri için kullanılır; cümlenin eş anlamlısı olarak bazen sayılabilir ama tam karşılık değildir.
Özet Tablo
| Kelime | Kullanıldığı Alan | Cümleye Benzerliği |
|---|---|---|
| Cümle | Günlük dil, dilbilgisi | Orijinal kelime |
| İfade | Genel kullanımı olan anlam | Anlamca yakın, bazen eş anlamlı yerine kullanılır |
| Tümce | Dilbilgisi terimi | Eş anlamlı olarak teknik kullanılır |
| Söz | Günlük dil, iletişim | Anlam olarak benzer, daha genel |
| Anlatım | Yazılı ve sözlü anlatım | Yakın anlamlı, ifade şekli olarak kullanılabilir |
Örnek Kullanım
- Cümle: “Bugün hava çok güzel.”
- Eş Anlamlı Cümle: “Bugün hava gerçekten çok güzel.” (Burada cümle yapısı değişti ama anlam korunuyor.)
- İfade: “Bu düşünceyi başka bir ifadeyle ortaya koyabilir misin?”
- Tümce: Dilbilimde cümlenin teknik karşılığıdır, eş anlamlıdır.
Sonuç olarak, cümlenin eş anlamlısı olarak en çok tercih edilen kelimeler:
- İfade
- Tümce
- Söz
kullanılır.
Kaynaklar:
- Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Sözlük
- Modern Türkçe Dilbilgisi Kitapları