Cümlelerdeki Boşlukları Noktalama İşaretleri ile Tamamlama

Cümlelerdeki Boşlukları Noktalama İşaretleri ile Tamamlama

Görselde yer alan 6. sınıf Türkçe ödevi için cümlelerde boş bırakılan yerlere gelmesi gereken en uygun noktalama işaretlerini adım adım inceleyelim.

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Cümlelerin Analizi ve Tamamlanması

1. İki büyük nimetim var (:slight_smile: biri anam (,) biri yârim (.)
  2. Doktora 10 (.) 30 (’) da gideceğiz.
  3. En sevdiğim söz şudur (:slight_smile: (“) Sabırsız kişi iki kez bekler (.)”
  4. Dede Korkut Hikâyeleri 14 (.) yy (’) da yazıya geçirilmiş (.)
  5. Metin (,) Ali ve Faruk evin bahçesinde oynuyorlar (.)
  6. Tevfik Fikret (,) oğlu için yazdığı şiirleri (“) Haluk (’) un Defteri (”) adlı kitapta topladı.
  7. Öğretmen Almanca (-) Türkçe sözlük almamızı istedi.
  8. Hayvanat bahçesinde birçok hayvan gördüm (:slight_smile: maymun (,) aslan (,) kurt (…)
  9. Selim (:slight_smile: (“) Yaptığım her hatadan ders çıkarırım (,”) dedi (.)
  10. Tembellik insanı esir eder (.)
  11. Osman Gazi Cad (.) Han Apt (.) No (:slight_smile: 7 (/) 13 Bursa
  12. Sert ünsüzler şunlardır (:slight_smile: ç (,) f (,) h (,) k (,) p (,) s (,) ş (,) t (.)
  13. Yunus Emre, varlıklara olan sevgisini ne güzel özetliyor (:slight_smile: (“) Yaratılanı hoş gör, yaradandan ötürü. (”)
  14. Dilimizde kullanılan bazı noktalama işaretlerini sıralayalım (:slight_smile: virgül (,) noktalı virgül (,) iki nokta (…)
  15. Şimdi nasıl resimler yapıyorsun (?)
  16. Bu şehri o kadar çok seviyorum ki (…)
  17. Kel ölür (,) sırma saçlı olur (:wink: kör ölür (,) badem gözlü olur.
  18. Artık köyüme (,) Ardıç (,) a ( ) dönmek istiyorum. (Not: “Ardıç’a” şeklinde kesme işareti de kullanılabilir ancak ara söz ise virgül tercih edilir.)
  19. Esprileriyle ünlü İngiliz yazar Bernard Shaw’ın hayranlarından bir bayan (:slight_smile: (“) Bu kadar bilgiyi nereden öğreniyorsunuz ve nasıl unutmuyorsunuz (?)” diye sorunca Shaw (:slight_smile: (“) Ben ilkokul kitaplarımı her gün okurum (.”) diye yanıt vermiş (.)

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:] Yukarıdaki listede tüm boşluklar, Türk Dil Kurumu (TDK) yazım kurallarına uygun şekilde doldurulmuştur.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. İki Nokta (:slight_smile:

• [Tanım:] Kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlelerin sonuna konur.
  • [Bu ödevde:] 1, 3, 8, 12, 13, 14 ve 19. sorularda açıklama ve alıntılardan önce kullanılmıştır.

2. Kesme İşareti (')

• [Tanım:] Özel adlara, sayılara ve kısaltmalara getirilen çekim eklerini ayırmak için kullanılır.
  • [Bu ödevde:] 2, 4 ve 6. sorularda ekleri ayırmak için kullanılmıştır.

3. Üç Nokta (…)

• [Tanım:] Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna veya örneklerin devam ettiğini göstermek için konur.
  • [Bu ödevde:] 8, 14 ve 16. sorularda kullanılmıştır.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Saat ve Dakika Arasına İki Nokta Koymak

• [Yanlış:] 10:30
  • [Doğru:] 10.30
  • [Neden yanlış:] Türkçede saat ve dakika arasına sadece nokta (.) konur. İki nokta kullanımı dijital saatlerden geçen bir yanlış alışkanlıktır.

:cross_mark: Sıralı Cümlelerde Virgül ve Noktalı Virgül Karıştırmak

• [Yanlış:] Kel ölür, sırma saçlı olur, kör ölür, badem gözlü olur.
  • [Doğru:] Kel ölür, sırma saçlı olur; kör ölür, badem gözlü olur.
  • [Neden yanlış:] Kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak için noktalı virgül (:wink: kullanılır.

Noktalama işaretlerinin hangi kuralıyla ilgili daha detaylı örnekler istersin?