cumhuriyetten önce ülkemiz nasıl yönetiliyordu
Cumhuriyetten önce ülkemiz nasıl yönetiliyordu?
Cevap:
Cumhuriyetten önce Türkiye toprakları, yani Osmanlı Devleti toprakları, monarşik (padişah yönetimi) bir sistemle yönetiliyordu**. Bu yönetim şekli yaklaşık 600 yıl sürdü ve Osmanlı Devleti’nin idari, siyasi ve hukuki yapısını belirleyen temel unsurdu**.
Burada, cumhuriyetten önceki yönetim biçimini ve yapısını detaylı şekilde inceleyelim:
1. Yönetim Şekli: Mutlak Monarşi (Saltanat)
Padişah (Sultan) Hükümdarlığı
- Padişah devletin ve milletin en üst yöneticisiydi. Hem devletin başı hem de İslam dünyasının halifesi kabul edilirdi.
- Mutlak yetkiye sahipti: Kanunlar çıkarma, orduları sevk etme, yargı yetkisi ve devletin tüm işleri padişahın izniyle yapılırdı.
- Devlet işlerinde tek yetkiliydi ve otoritesi dini ve hukuki olarak desteklenirdi.
Saltanat ve Halifelik
- Padişah hem saltanatı (dünyevi iktidar) hem de halifeliği (dini liderlik) elinde tutardı.
- Bu durum Osmanlı yönetimine hem siyasi hem dini bir güç kazandırmıştır.
2. Yönetim Organları ve Hiyerarşi
| Yönetim Organı | Görev ve Yetkileri |
|---|---|
| Padişah (Sultan) | Devletin tek ve mutlak sahibidir. Yasa yapar, yürütür, yargılar. |
| Divan-ı Hümayun | Padişahın danışma meclisi. Sadrazam başkanlığında toplanır. |
| Sadrazam | Padişahın vekili ve başbakanı. Devlet işlerinin yürütücüsü. |
| Kazaskerler | İslam hukukuna göre yargı yapan makamlar. |
| Nişancı | Resmi kayıtları ve tapu işleri yönetir. |
| Defterdar | Mali işleri ve hazinenin yönetimini üstlenir. |
| Valiler | Sancak ve eyaletlerde yerel yönetimi sağlar. |
| Askeri Yönetim | Yeniçeri Ocağı gibi askerî teşkilatlar padişahın emrindeydi. |
3. Yürütme ve Yasama
- Osmanlı’da yasa koyma yetkisi tamamen padişahın elindeydi.
- Daha sonra Tanzimat Dönemi’nde bazı danışma meclisleri (Meclis-i Vala, Meclis-i Mebusan) kurulmuş olsa da, esas güç saltanatta kalmıştır.
- Şeriat (İslam hukuku) ve kanunlar padişahın buyruğuyla uygulanırdı.
4. Yerel Yönetim
- Osmanlı Devleti, geniş topraklarda merkezi otoriteyi sağlamak için eyaletler ve sancaklar sistemi kurmuştu.
- Valiler ve diğer yerel yöneticiler, padişah adına ülkeyi yönetir, vergi toplar, adalet sağlarlardı.
- Yerel halk, genellikle kendi dini ve etnik gruplarına göre millet sistemi ile özerklik yaşayabilirdi.
5. Hukuk Sistemi
- Şeriat hukuku (İslam hukuku) esas alınır, ancak padişah kanunları (kanunname) da önemliydi.
- Kadılar ve kazaskerler hukuk sistemini yönetirdi.
6. Yönetim Sahaları ve Değişim
- Osmanlı yönetimi yüzyıllar içinde çeşitli reformlardan geçmiş; 19. yüzyılda özellikle Tanzimat ve Islahat Fermanları ile modernleşme ve merkeziyetçilik artmıştır.
- Bu reformlar meşruti monarşi fikirlerini ve parlamenter sistemi getirmek amacındaydı, ancak tam demokratik dönüşüm cumhuriyetin ilanıyla gerçekleşti.
Özet Tablosu
| Özellik | Cumhuriyetten Önceki Yönetim |
|---|---|
| Yönetim Şekli | Mutlak Monarşi (Saltanat) |
| Baş Yönetici | Padişah (Sultan) |
| Yasama Yetkisi | Padişaha ait (dini ve padişah kanunları) |
| Yürütme Yetkisi | Padişah ve Divan-ı Hümayun |
| Yerel Yönetim | Valiler, sancaklar, millet sistemi |
| Hukuk Sistemi | Şeriat + Kanunlar |
| Reformlar | Tanzimat, Islahat (19. yy’da sınırlı modernleşme) |
Sonuç olarak, Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önceki dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun saltanata dayalı mutlak monarşik yönetim sistemiydi. Yönetim padişahın mutlak yetkisi altında olurken, merkezi ve yerel düzeylerde farklı görevliler tarafından yürütülürdü. Osmanlı’nın bu yapıdaki uzun dönem yönetimi, cumhuriyetle birlikte tamamen demokratik, halk egemenliğine dayalı yeni bir sisteme bırakılmıştır.