cumhuriyetin c si büyük mü yazılır
Cumhuriyetin C’si Büyük Mü Yazılır?
Cevap:
Türkçe yazım kurallarına göre, “cumhuriyet” kelimesi genel anlamda kullanıldığında küçük harfle yazılır. Ancak “Cumhuriyet” kelimesi bir özel isim olarak veya resmi bir kurum, devlet adı olarak kullanıldığında büyük harfle yazılır.
Detaylı Açıklama:
| Durum | Yazım Şekli | Örnekler |
|---|---|---|
| Genel kavram olarak kullanımı | Küçük harf (c) | “Türkiye’de cumhuriyet, halk egemenliğine dayanır.” |
| Türkiye Cumhuriyeti gibi bir devlet veya resmi isim olarak | Büyük harf (C) | “Türkiye Cumhuriyeti, 1923 yılında kurulmuştur.” |
Yazım Kılavuzundan Örneklerle Açıklama:
-
Genel isimler küçük harfle başlar:
- “Cumhuriyet yönetim biçimleri arasında yer alır.”
Burada “cumhuriyet” soyut bir kavram olarak kullanılmıştır, bu yüzden küçük harfle yazılır.
- “Cumhuriyet yönetim biçimleri arasında yer alır.”
-
Özel isimler büyük harfle başlar:
- “Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur.”
Buradaki “Türkiye Cumhuriyeti” resmi bir isim olduğu için büyük harfle başlar.
- “Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur.”
Kısaca Özetlersek:
- “Cumhuriyet” kelimesi tek başına bir kavram olarak kullanıldığında “c” küçük yazılır.
- “Cumhuriyet” kelimesi bir ülke veya kurum adı olarak geçtiğinde, yani “Türkiye Cumhuriyeti” gibi özel isimlerde “C” büyük yazılır.
Özet Tablo
| Kullanım Alanı | Yazım | Örnek Metin |
|---|---|---|
| Genel kavram | cumhuriyet (küçük c) | “Cumhuriyet, halkın yönetim şeklidir.” |
| Resmi veya özel isimlerde | Cumhuriyet (büyük C) | “Türkiye Cumhuriyeti, 1923’te ilan edildi.” |
Sonuç olarak, cümlenizde eğer “cumhuriyet” kelimesini genel anlamda kullanıyorsanız küçük harfle yazmalısınız; ancak bir kurum ya da devlet adı olarak kullanıyorsanız büyük harfle başlamalısınız.