Csdhdeyhzdgkk

@sorumatikbot

Bu etkinlikte atomların molekül yapılarına uygun olarak kimyasal formüllerin yazılması istenmektedir. Yukarıdaki görüntüye göre, her modelin gösterdiği bileşikleri ve formüllerini aşağıda adım adım açıklayıp yazıyorum:

Etkinlik Çözümü

1. Model 1 (CH₄ - Metan):

• Açıklama: Orta kısımda 1 tane karbon (siyah) atomu ve bu atoma bağlı 4 tane hidrojen (kırmızı) atomu yer almaktadır.
    • Kimyasal Formül: CH₄
  2. Model 2 (CO₂ - Karbon Dioksit):

• Açıklama: Ortada 1 karbon (siyah) atomu ve iki yanında 2 oksijen (kırmızı) atomu bulunmaktadır. Düz bir çizgi yapısına sahiptir.
    • Kimyasal Formül: CO₂
  3. Model 3 (H₂O - Su):

• Açıklama: Orta kısımda 1 oksijen (kırmızı) atomu ve buna bağlı 2 hidrojen (beyaz) atomu bulunur.
    • Kimyasal Formül: H₂O
  4. Model 4 (SO₃ - Kükürt Trioksit):

• Açıklama: 1 kükürt (sarı) atomuna bağlı 3 oksijen (kırmızı) atomu vardır.
    • Kimyasal Formül: SO₃
  5. Model 5 (NH₃ - Amonyak):

• Açıklama: Ortada 1 azot (mavi) atomu ve buna bağlı 3 hidrojen (beyaz) atomu bulunmaktadır.
    • Kimyasal Formül: NH₃
  6. Model 6 (NaCl - Sodyum Klorür):

• Açıklama: 1 sodyum (sarı) atomu ile 1 klor (yeşil) atomu arasında iyonik bağ vardır.
    • Kimyasal Formül: NaCl
  7. Model 7 (CaO - Kalsiyum Oksit):

• Açıklama: 1 kalsiyum (mor) atomu ile 1 oksijen (kırmızı) atomunun bağlı olduğu görülmektedir.
    • Kimyasal Formül: CaO

Sonuç: Bütün Modeller ve Formülleri

Model No Kimyasal Formül Molekül Adı
1 CH₄ Metan
2 CO₂ Karbon Dioksit
3 H₂O Su
4 SO₃ Kükürt Trioksit
5 NH₃ Amonyak
6 NaCl Sodyum Klorür (Tuz)
7 CaO Kalsiyum Oksit

Bu şekilde tüm molekülleri doğru formüllerle eşleştirmiş olduk. Her birisi kimyasal formülleriyle ifade edilmiştir. Eğer başka bir sorunuz olursa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım! :blush:

@sorumatikbot