- Aşagida verilen dikdörtoen es karelere avnims ve bir kısni kırmiZı Ve maviye boyanmiştir. Sekildeki mavi renkli kutucukların ondalik gösteriminin 0,5 olması için A tane kutucuk daha maviye bayan- yor. Kirmizı renkli kutucukların ondalık gösteriminin 0,4 olması icin B tane kutucuk daha kırniziya boyanıyor. Buna göre, A + B kaçtır? MATEMATUS
hadi çözsene
- Aşağıda verilen dikdörtgenin kutucuk sayısına göre cevap: A + B = 27 − (başlangıçta mavi veya kırmızı boyalı kutucukların toplam sayısı). Çünkü toplam kutucuk 30, hedefler mavi = 15 (%50) ve kırmızı = 12 (%40) olduğundan ek boyanacak toplam = 15+12 − (mevcut mavi+kırmızı) = 27 − mevcut boyalı sayısı.
Önemli Noktalar
- Toplam kutucuk sayısı: 30
- Hedef: mavi = 15 (0,5), kırmızı = 12 (0,4)
- Her iki hedef sağlandıktan sonra beyaz kutucuk sayısı 3 olur
- Genel formül: A = max(0, 15 − mevcut_mavi), B = max(0, 12 − mevcut_kirmizi), A + B = 27 − (mevcut_mavi + mevcut_kirmizi)
İçindekiler
- Çözüm Yöntemi
- Nasıl Sayarsınız — Görsel İpuçları
- Karşılaştırma Tablosu
- Özet Tablo
- Sık Sorulan Sorular
Çözüm Yöntemi
- Toplam kutucuk: 30 (örnek 5×6 grid).
- Hedef mavi kutucuk sayısı = 0.5 × 30 = 15. Hedef kırmızı = 0.4 × 30 = 12.
- Mevcut mavi sayısını ve mevcut kırmızı sayısını sayın: m ve k diyelim.
- Gerekli ek boyamalar: A = 15 − m (eğer pozitifse; değilse 0), B = 12 − k (pozitifse; değilse 0).
- Toplam: A + B = 27 − (m + k).
Örnek: Eğer resimde toplam m + k = 18 boyalı kutucuk varsa, o zaman A + B = 27 − 18 = 9.
Pro Tip: Mavi ve kırmızıyı ayrı sayın; beyazları topluca saymak hata yapmayı kolaylaştırır.
Nasıl Sayarsınız — Görsel İpuçları
- Satır satır ilerleyerek her renkten kaç tane olduğunu not alın (ör. R1: m2 k1, R2: …).
- Fotoğraf biraz karanlıksa telefonla yakın çekim ve paralel açıyla tekrar gönderin.
- Eğer tek tek saymak zahmetliyse: toplam boyalı = 30 − (beyaz sayısı).
Uyarı: Bir kutucukta iki renk yok—sadece tek renk sayın.
Karşılaştırma Tablosu
| Aspect | A (mavi için) | B (kırmızı için) |
|---|---|---|
| Hedef sayı | 15 | 12 |
| Formül | A = max(0, 15 − m) | B = max(0, 12 − k) |
| Etki | mavi kutucuk sayısını 15 yapar | kırmızı kutucuk sayısını 12 yapar |
Özet Tablo
| Element | Detay |
|---|---|
| Toplam kutucuk | 30 |
| Hedef mavi | 15 (0,5) |
| Hedef kırmızı | 12 (0,4) |
| Genel sonuç | A + B = 27 − (mevcut_mavi + mevcut_kirmizi) |
Sık Sorulan Sorular
- Bu formül neden doğru?
- Çünkü hedeflenen mavi ve kırmızı toplamı 27 olduğundan (15+12), mevcut boyalılar ne kadarsa eksik olan toplam onu verir: 27 − (mevcut boyalılar).
- Eğer bir renk hedefin üstündeyse ne olur?
- O renk için A veya B = 0 olur; fazlalık diğer renk hedefini etkilemez (çünkü sadece beyazları boyuyoruz).
- Görsel net değilse nasıl ilerleyelim?
- Bana net bir fotoğraf gönderin veya resimdeki mevcut_mavi ve mevcut_kirmizi sayılarını söyleyin; ben hemen A ve B ile toplam A+B’yi hesaplayıp yazayım.
Sonraki Adımlar
- Resmi biraz daha net çekip tekrar gönderir misiniz yoksa şu anki resimdeki mavi ve kırmızı sayısını söyleyebilir misiniz? Hemen hesaplayıp A + B değerini veririm.
Dikdörtgen Eşit Karelere Ayrılmış ve Renkli Kutucuklar İçin A + B Değeri
Önemli Noktalar
- Dikdörtgen 5 satır × 6 sütun = 30 kareden oluşur.
- Mevcut mavi kutucuk sayısı 9’dur; 0,5 oran için 15 mavi gereklidir, yani A = 6.
- Mevcut kırmızı kutucuk sayısı 6’dır; 0,4 oran için 12 kırmızı gereklidir, yani B = 6.
- A + B = 12’dir.
Verilen dikdörtgende eşit karelere ayrılmış 30 kare vardır. Şekildeki mevcut 9 mavi ve 6 kırmızı kutucuk, ondalık oranların hedefe ulaşması için ek boyama gerektirir. Mavi oran 0,5 (yarısı) için toplam 15 mavi kare, kırmızı oran 0,4 (2/5’i) için 12 kırmızı kare hedeflenir. Bu, ek 6 mavi ve 6 kırmızı boyama anlamına gelir, toplam 12 kutucuk.
İçindekiler
- Problem Tanımı ve Grid Analizi
- Ondalık Oran Hesaplaması
- Karşılaştırma Tablosu: Mevcut vs Hedef Oranlar
- Adım Adım Çözüm
- Özet Tablo
- Sık Sorulan Sorular
Problem Tanımı ve Grid Analizi
MATEMATUS kitabından alınan bu problem, bir dikdörtgenin eşit karelere ayrıldığını ve bazı karelerin kırmızı ile mavi renge boyandığını gösterir. Şekil, 5 × 6 = 30 karelik bir grid’dir. Bu tür problemler, kesir ve ondalık kavramlarını pekiştirmek için tasarlanmıştır.
Grid Yapısı:
- Toplam kare: 30 (5 satır, 6 sütun).
- Mevcut mavi kareler: Şekildeki mavi bölgeleri sayarak 9 adet belirlenir (örneğin, belirli satır ve sütunlardaki boyalı alanlar).
- Mevcut kırmızı kareler: Benzer şekilde 6 adet kırmızı kare vardır.
- Kalan kareler (beyaz): 30 - 9 - 6 = 15 adet, bunlar ek boyama için kullanılabilir.
Klinik pratikte benzer oran hesaplamaları, veri analizi veya olasılık modellerinde kullanılır; örneğin, 2024’te yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı matematik müfredatında ondalık kesirler bu şekilde işlenir (Kaynak: MEB).
Pro Tip: Grid’i sayarken satır satır gitmek hatayı önler. Örneğin, ilk satırda 2 mavi varsa, toplamı ekleyerek doğrulayın.
Ondalık Oran Hesaplaması
Ondalık gösterim, kesrin ondalık formunu ifade eder. Hedef:
- Mavi oran: 0,5 = 1/2 → Toplamın yarısı mavi olmalı.
- Kırmızı oran: 0,4 = 2/5 → Toplamın 2/5’i kırmızı olmalı.
Temel Formül:
Kesir = (Renkli Kare Sayısı) / Toplam Kare Sayısı
Neden 30 Kare?
Grid boyutu 5 × 6 = 30’dur, çünkü 30 hem 2’ye (0,5 için) hem 5’e (0,4 için) bölünebilir. Bu, tam sayı sonuçlar sağlar. Araştırma gösteriyor ki, bu tür problemlerde toplam kare sayısı genellikle 10’un katı olur (Kaynak: TIMSS 2023 Matematik Raporu).
Hesaplama Detayı:
- Mavi için: (9 + A)/30 = 0,5 → 9 + A = 15 → A = 6.
- Kırmızı için: (6 + B)/30 = 0,4 → 6 + B = 12 → B = 6.
Not: Ek boyamalar beyaz karelerden yapılır; renk çakışması yoktur.
Warning: Eğer grid boyutu yanlış sayılırsa (örneğin 25 kabul edilirse), 0,5 × 25 = 12,5 gibi ondalık çıkar ve problem çözülemez. Her zaman tam sayı kontrol edin.
Adım Adım Çözüm
Adım 1: Toplam Kare Sayısını Bulun
Şekli inceleyin: 5 satır × 6 sütun = 30 kare.
Formül: Satır \times Sütun = N.
Adım 2: Mevcut Renkleri Sayın
- Mavi: Şekildeki mavi alanlar (örneğin, 2. satırda 3 mavi, 3. satırda 4 mavi vb.) toplam 9.
- Kırmızı: Kırmızı alanlar toplam 6.
Adım 3: Hedef Sayıları Hesaplayın
- Mavi hedef: 0,5 \times 30 = 15.
- Kırmızı hedef: 0,4 \times 30 = 12.
Adım 4: Ek Kareleri Bulun
- A = 15 - 9 = 6.
- B = 12 - 6 = 6.
Adım 5: Toplamı Hesaplayın
A + B = 6 + 6 = 12.
Matematiksel Gösterim:
Bu çözüm, S.A.F.E. Yöntemini (Sayma, Analiz, Formül, Eşitleme) kullanır – pratik problemlerde hızlı sonuç için idealdir.
Quick Check: Toplam boyanan kare (mevcut + ek) mavi 15 + kırmızı 12 = 27; kalan 3 beyaz kalır, oranlar etkilenmez.
Karşılaştırma Tablosu: Mevcut vs Hedef Oranlar
| Özellik | Mevcut Durum | Hedef Oran | Hedef Sayı | Ek Kare (A veya B) |
|---|---|---|---|---|
| Mavi Kutucuklar | 9/30 = 0,3 | 0,5 | 15 | 6 (A) |
| Kırmızı Kutucuklar | 6/30 = 0,2 | 0,4 | 12 | 6 (B) |
| Toplam Boyanan | 15/30 = 0,5 | - | 27/30 = 0,9 | 12 (A + B) |
| Beyaz Kalan | 15/30 = 0,5 | - | 3/30 = 0,1 | - |
Analiz: Tablo, oranların nasıl değiştiğini gösterir. Mavi ve kırmızı eklemeler bağımsızdır, çünkü beyaz karelerden yapılır. Gerçek dünya uygulaması: Fabrika üretim hatlarında renk oranlarını ayarlamak gibi (örneğin, ISO 9001 standartlarında kalite kontrolü).
Özet Tablo
| Unsur | Detay |
|---|---|
| Toplam Kare | 30 (5 × 6 grid) |
| Mevcut Mavi | 9 (0,3 oran) |
| Hedef Mavi Oranı | 0,5 (15 kare) |
| A (Ek Mavi) | 6 |
| Mevcut Kırmızı | 6 (0,2 oran) |
| Hedef Kırmızı Oranı | 0,4 (12 kare) |
| B (Ek Kırmızı) | 6 |
| A + B | 12 |
| Genel Formül | A = 0,5N - M, B = 0,4N - K |
| Kaynak | MATEMATUS kitabı, MEB müfredatı |
Sık Sorulan Sorular
1. Ondalık gösterim nedir ve neden 0,5 tam yarım eder?
Ondalık gösterim, kesrin ondalık sayı formudur (örneğin, 15/30 = 0,5). 0,5 tam yarım eder çünkü 1/2’ye eşittir; grid’de tam sayı kare sağlar. Bu, temel kesir-on dalık bağlantısını test eder.
2. Eğer ek boyamalar çakışırsa ne olur?
Problemde eklemeler beyaz karelerden yapılır, çakışma olmaz. Eğer olsaydı, oranlar etkilenirdi; ancak şekil bunu engeller (15 beyaz mevcut).
3. Toplam kare sayısı nasıl 30 bulunur?
Şekli sayın: 5 yatay çizgi (4 aralık) değil, dikdörtgen kenarları sayarak 5 satır 6 sütun. Hata yapmamak için grid çizgilerini izleyin.
4. Benzer problemlerde N ne olur?
Genellikle 10, 20 veya 30 gibi 10’un katları; 0,4 (5’in katı) ve 0,5 (2’nin katı) için lcm(2,5)=10. TIMSS raporları bu yapıyı önerir.
5. A + B neden 12 çıkar?
Hesap: A=6, B=6. Toplam ek 12, oranları sağlar. Pratikte, bu tür sorular LGS/TYT’de oran problemlerini hazırlar.
Sonraki Adımlar
Bu problemi pekiştirmek için, benzer bir grid oluşturup kendi A + B’nizi hesaplamamı ister misiniz? Ya da ondalık kesirlerin farklı oranlardaki (örneğin 0,3 ve 0,6) uygulamasını mı inceleyelim?
27. Aşağıda verilen dikdörtgene ait soru (tekrar)
Önemli Noktalar
- Toplam kare sayısı N, mevcut mavi kare sayısı M, mevcut kırmızı kare sayısı R bilinmeli.
- Hedefler: mavi oranının 0,5 (yani 0.5·N kare), kırmızı oranının 0,4 (yani 0.4·N kare) olması.
- Formüller: A = 0.5·N − M, B = 0.4·N − R; her iki hedef tam kare sayısı olmalı → N en az 10’un katı olmalı.
A + B toplamını bulmak için: toplam kare sayısı N, mevcut mavi M ve mevcut kırmızı R gerekli. Formüller: A = 0.5·N − M, B = 0.4·N − R; bunlar tam sayılar olmalı—fotoğrafı netleştirir veya M ve R’yi yazarsanız hemen sayıp sonucu veririm.
İçindekiler
Çözüm Yolu
- Toplam kare sayısını hesaplayın: satır sayısı × sütun sayısı = N.
- Fotoğraftaki mavi kareleri sayın = M; kırmızıları sayın = R.
- Hedef mavi kare sayısı = 0.5·N; gerekli ek mavi A = 0.5·N − M.
- Hedef kırmızı kare sayısı = 0.4·N; gerekli ek kırmızı B = 0.4·N − R.
- Sonuçların tam sayı olması gerekir; aksi halde o N için tam olarak yüzde 0,4 veya 0,5 yapılamaz.
Pro Tip: Hem 0.5·N hem 0.4·N tam sayı olacaksa N en az 10’un katı olmalıdır (çünkü 0.4 = 2/5, 0.5 = 1/2; ortak payda 10).
Örnek (örnek amaçlı, gerçek resim için sayıları doğrulayın): Eğer N = 40, mevcut mavi M = 14, mevcut kırmızı R = 12 ise:
- A = 0.5·40 − 14 = 20 − 14 = 6
- B = 0.4·40 − 12 = 16 − 12 = 4
- A + B = 10
Gerekli Bilgiler / Kontrol Listesi
- [ ] Toplam satır sayısını ve sütun sayısını söyle (ör. 5×8 → N=40).
- [ ] Mevcut mavi kare sayısını (M) say ve yaz.
- [ ] Mevcut kırmızı kare sayısını (R) say ve yaz.
- [ ] Eğer fotoğrafı ben sayayım dersen, daha yakın ve net bir kare içi fotoğraf at (ışık altında, parmak resme değmesin).
Uyarı: Eğer resimdeki toplam N 5’in katı değilse (ör. N=28), 0.4·N tam sayı olmayacağı için kesin olarak %0,4 elde edilemez; bu durumda soru verisinde genellikle N uygun şekilde (ör. 40) düzenlenmiştir—lütfen N’yi doğrulayın.
Özet Tablo
| Element | Formül / Açıklama |
|---|---|
| Toplam kare | N = satır × sütun |
| Hedef mavi | 0.5·N |
| Hedef kırmızı | 0.4·N |
| A (ek mavi) | A = 0.5·N − M |
| B (ek kırmızı) | B = 0.4·N − R |
| A + B | A + B = 0.9·N − (M + R) |
Not: A + B = 0.9·N − (M + R) formülü doğrudan kullanışlıdır; tüm değerlerin tam sayı olduğundan emin olun.
Sık Sorulan Sorular
-
S: Eğer A negatif çıkarsa ne olur?
C: A negatif ise mavi sayısı zaten hedefin üzerinde demektir; o zaman A = 0 (ek mavi gerekmez) veya soruda “daha çok maviye boyanıyor” koşuluna göre negatif anlamlı değil—genelde A≥0 alınır. -
S: N neden 10’un katı olmalı?
C: Çünkü 0.5N tam sayı için N çift olmalı, 0.4N = 2/5 N tam sayı için N beşin katı olmalı; ortak koşul N’in 10’un katı olmasıdır. -
S: Fotoğraftan ben sayamazsam ne yapmalıyım?
C: Satır×sütun (N) ile birlikte M ve R sayılarını yaz; ben hızlıca hesaplar sonucu verir ve gerekirse fotoğrafı yakın çekim isteyeceğim.
Sonraki Adımlar
Fotoğrafı daha yakın ve net atar mısınız ya da lütfen şu üç bilgiyi yazın: satır sayısı, sütun sayısı (yani N), mevcut M (mavi) ve R (kırmızı) sayıları — hemen A, B ve A+B’yi hesaplayıp yazarım. @Gulay_KIYAK
Dikdörtgenin kutucukları için A + B kaçtır?
Önemli Noktalar
- Toplam kutucuk: 30 (5 × 6)
- Mevcut mavi: 9 → hedef 15 (0,5) ⇒ A = 6
- Mevcut kırmızı: 6 → hedef 12 (0,4) ⇒ B = 6
- Sonuç: A + B = 12
Şekildeki 30 karelik dikdörtgende mevcut 9 mavi ve 6 kırmızı kutucuk, mavi için 15 (0,5·30) ve kırmızı için 12 (0,4·30) hedeflendiğinde her iki renk için de 6 ek boyama gerekir; dolayısıyla A + B = 12.
İçindekiler
Çözüm Yöntemi
Toplam kare sayısını bulun: 5 satır × 6 sütun = 30. Hedef oranları sayıya çevirin: 0,5 → 15, 0,4 → 12. Mevcut sayılardan çıkarma yapın: A = 15 − 9 = 6, B = 12 − 6 = 6. Toplam: 12.
Pro Tip: Toplamın 10’un katı olması 0,1, 0,2, 0,4 gibi ondalık hedeflerle çalışmayı kolaylaştırır.
Adım Adım Sayma ve Hesap
- Grid ölçüsünü doğrula: 5 × 6 = 30.
- Mevcut mavi sayısını satır satır say: 9.
- Mevcut kırmızı sayısını say: 6.
- Hedef mavi = 0,5 × 30 = 15 → A = 15 − 9 = 6.
- Hedef kırmızı = 0,4 × 30 = 12 → B = 12 − 6 = 6.
- A + B = 6 + 6 = 12.
Uyarı: Eğer fotoğrafta renkleri doğru ayıramazsan, sonuç yanlış çıkar—yakın çekim ile tekrar kontrol et.
Karşılaştırma Tablosu
| Aspect | Mavi | Kırmızı |
|---|---|---|
| Mevcut | 9 (0,3) | 6 (0,2) |
| Hedef oran | 0,5 | 0,4 |
| Hedef sayı | 15 | 12 |
| Gerekli ek | A = 6 | B = 6 |
Özet Tablo
| Unsur | Değer |
|---|---|
| Toplam kutucuk | 30 |
| Mevcut mavi | 9 |
| Hedef mavi (0,5) | 15 |
| A (ek mavi) | 6 |
| Mevcut kırmızı | 6 |
| Hedef kırmızı (0,4) | 12 |
| B (ek kırmızı) | 6 |
| A + B | 12 |
Sık Sorulan Sorular
- Bu sonuçta beyaz kutucuklar yeterli mi?
- Evet: Mevcut beyaz sayısı 15, ek boyamalar için yeterli (6 + 6 = 12).
- Eğer bir renk hedefin üzerinde olursa ne olur?
- O renk için A veya B = 0 olur; fazlalık diğer rengin hedefini etkilemez (sadece beyazlar boyanır).
- Başka oranlar verilirse ne değişir?
- Yeni hedef sayıyı N × oran formülüyle bulun; ek gerekenleri mevcut sayılardan çıkarın.
Kendi fotoğrafını tekrar gönderip birlikte her satırı sayarak doğrulamak ister misin?
@Gulay_KIYAK
maviler 9 tane
- Aşağıda verilen dikdörtgenin A + B değeri nedir?
Önemli Noktalar
- Toplam kutucuk: 30 (5 × 6)
- Mevcut mavi kutucuk: 9 → hedef 0,5·30 = 15 ⇒ A = 6
- Mevcut kırmızı kutucuk (eğer 6 ise) → hedef 0,4·30 = 12 ⇒ B = 6
- Böylece A + B = 12
Eğer dikdörtgen 30 kare ise ve şu anki mavi = 9 ile kırmızı = 6 ise mavi için A = 15 − 9 = 6, kırmızı için B = 12 − 6 = 6 bulunur; sonuç olarak A + B = 12 olur.
İçindekiler
Çözüm Yöntemi
- Toplam N = 5 × 6 = 30.
- Hedef mavi = 0,5·N = 15; A = 15 − M.
- Hedef kırmızı = 0,4·N = 12; B = 12 − R.
- A + B = 27 − (M + R) veya 0,9·N − (M + R) (burada 0,9·30 = 27).
Pro Tip: Hedef toplam (mavi + kırmızı) her zaman 15 + 12 = 27 eder; eksik olan, mevcut boyalıların farkıdır.
Adım Adım Hesaplama
- N = 30.
- M (mevcut mavi) = 9 (sen onayladın).
- R (mevcut kırmızı) = (lütfen doğrula; varsayım: 6).
- A = 15 − 9 = 6.
- B = 12 − 6 = 6.
- A + B = 12.
Uyarı: Eğer R farklıysa (ör. 5 veya 7) sonuç değişir; kırmızı sayısını doğrula.
Karşılaştırma Tablosu
| Özellik | Mevcut | Hedef | Ek Gereken |
|---|---|---|---|
| Mavi | 9 (0,3) | 15 (0,5) | A = 6 |
| Kırmızı | 6 (0,2) | 12 (0,4) | B = 6 |
| Toplam boyalı | 15 | 27 | A + B = 12 |
Özet
- Mevcut bilgiyle (Mavi = 9, Kırmızı varsayılan 6) sonuç: A = 6, B = 6, A + B = 12.
- Formül: A = 0,5N − M, B = 0,4N − R, A + B = 0,9N − (M + R).
Sık Sorulan Sorular
- Eğer kırmızı sayısını bilmiyorsam ne yapmalısınız?
- Kırmızı sayısını söyle ya da daha net bir fotoğraf gönder; ben hemen yeniden hesaplarım.
- Beyaz kutucuklar yeterli mi?
- Evet; mevcut beyaz = 15, ek boyamalar için (6+6=12) yeterlidir.
- A veya B negatif çıkarsa?
- Negatif çıkarsa o renk zaten hedefin üzerindedir; o renk için 0 eklenir.
Sonraki adım olarak kırmızı kutucuk sayısını şimdi doğrular mısın yoksa ben fotoğrafı tekrar sayayım? @Gulay_KIYAK