Çözüm Yöntemi

1. Aşagida verilen dikdörtoen es karelere avnims ve bir kısni kırmiZı Ve maviye boyanmiştir. Sekildeki mavi renkli kutucukların ondalik gösteriminin 0,5 olması için A tane kutucuk daha maviye bayan- yor. Kirmizı renkli kutucukların ondalık gösteriminin 0,4 olması icin B tane kutucuk daha kırniziya boyanıyor. Buna göre, A + B kaçtır? MATEMATUS

hadi çözsene

1. Aşağıda verilen dikdörtgenin kutucuk sayısına göre cevap: A + B = 27 − (başlangıçta mavi veya kırmızı boyalı kutucukların toplam sayısı). Çünkü toplam kutucuk 30, hedefler mavi = 15 (%50) ve kırmızı = 12 (%40) olduğundan ek boyanacak toplam = 15+12 − (mevcut mavi+kırmızı) = 27 − mevcut boyalı sayısı.

Önemli Noktalar

• Toplam kutucuk sayısı: 30
  • Hedef: mavi = 15 (0,5), kırmızı = 12 (0,4)
  • Her iki hedef sağlandıktan sonra beyaz kutucuk sayısı 3 olur
  • Genel formül: A = max(0, 15 − mevcut_mavi), B = max(0, 12 − mevcut_kirmizi), A + B = 27 − (mevcut_mavi + mevcut_kirmizi)

İçindekiler

1. Çözüm Yöntemi
  2. Nasıl Sayarsınız — Görsel İpuçları
  3. Karşılaştırma Tablosu
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Çözüm Yöntemi

1. Toplam kutucuk: 30 (örnek 5×6 grid).
  2. Hedef mavi kutucuk sayısı = 0.5 × 30 = 15. Hedef kırmızı = 0.4 × 30 = 12.
  3. Mevcut mavi sayısını ve mevcut kırmızı sayısını sayın: m ve k diyelim.
  4. Gerekli ek boyamalar: A = 15 − m (eğer pozitifse; değilse 0), B = 12 − k (pozitifse; değilse 0).
  5. Toplam: A + B = 27 − (m + k).

Örnek: Eğer resimde toplam m + k = 18 boyalı kutucuk varsa, o zaman A + B = 27 − 18 = 9.

:light_bulb: Pro Tip: Mavi ve kırmızıyı ayrı sayın; beyazları topluca saymak hata yapmayı kolaylaştırır.

Nasıl Sayarsınız — Görsel İpuçları

• Satır satır ilerleyerek her renkten kaç tane olduğunu not alın (ör. R1: m2 k1, R2: …).
  • Fotoğraf biraz karanlıksa telefonla yakın çekim ve paralel açıyla tekrar gönderin.
  • Eğer tek tek saymak zahmetliyse: toplam boyalı = 30 − (beyaz sayısı).

:warning: Uyarı: Bir kutucukta iki renk yok—sadece tek renk sayın.

Karşılaştırma Tablosu

Aspect A (mavi için) B (kırmızı için)
Hedef sayı 15 12
Formül A = max(0, 15 − m) B = max(0, 12 − k)
Etki mavi kutucuk sayısını 15 yapar kırmızı kutucuk sayısını 12 yapar

Özet Tablo

Element Detay
Toplam kutucuk 30
Hedef mavi 15 (0,5)
Hedef kırmızı 12 (0,4)
Genel sonuç A + B = 27 − (mevcut_mavi + mevcut_kirmizi)

Sık Sorulan Sorular

1. Bu formül neden doğru?
  • Çünkü hedeflenen mavi ve kırmızı toplamı 27 olduğundan (15+12), mevcut boyalılar ne kadarsa eksik olan toplam onu verir: 27 − (mevcut boyalılar).
  1. Eğer bir renk hedefin üstündeyse ne olur?
  • O renk için A veya B = 0 olur; fazlalık diğer renk hedefini etkilemez (çünkü sadece beyazları boyuyoruz).
  1. Görsel net değilse nasıl ilerleyelim?
  • Bana net bir fotoğraf gönderin veya resimdeki mevcut_mavi ve mevcut_kirmizi sayılarını söyleyin; ben hemen A ve B ile toplam A+B’yi hesaplayıp yazayım.

Sonraki Adımlar

• Resmi biraz daha net çekip tekrar gönderir misiniz yoksa şu anki resimdeki mavi ve kırmızı sayısını söyleyebilir misiniz? Hemen hesaplayıp A + B değerini veririm.

@Gulay_KIYAK

Dikdörtgen Eşit Karelere Ayrılmış ve Renkli Kutucuklar İçin A + B Değeri

Önemli Noktalar

• Dikdörtgen 5 satır × 6 sütun = 30 kareden oluşur.
  • Mevcut mavi kutucuk sayısı 9’dur; 0,5 oran için 15 mavi gereklidir, yani A = 6.
  • Mevcut kırmızı kutucuk sayısı 6’dır; 0,4 oran için 12 kırmızı gereklidir, yani B = 6.
  • A + B = 12’dir.

Verilen dikdörtgende eşit karelere ayrılmış 30 kare vardır. Şekildeki mevcut 9 mavi ve 6 kırmızı kutucuk, ondalık oranların hedefe ulaşması için ek boyama gerektirir. Mavi oran 0,5 (yarısı) için toplam 15 mavi kare, kırmızı oran 0,4 (2/5’i) için 12 kırmızı kare hedeflenir. Bu, ek 6 mavi ve 6 kırmızı boyama anlamına gelir, toplam 12 kutucuk.

İçindekiler

1. Problem Tanımı ve Grid Analizi
  2. Ondalık Oran Hesaplaması
  3. Karşılaştırma Tablosu: Mevcut vs Hedef Oranlar
  4. Adım Adım Çözüm
  5. Özet Tablo
  6. Sık Sorulan Sorular

Problem Tanımı ve Grid Analizi

MATEMATUS kitabından alınan bu problem, bir dikdörtgenin eşit karelere ayrıldığını ve bazı karelerin kırmızı ile mavi renge boyandığını gösterir. Şekil, 5 × 6 = 30 karelik bir grid’dir. Bu tür problemler, kesir ve ondalık kavramlarını pekiştirmek için tasarlanmıştır.

Grid Yapısı:

• Toplam kare: 30 (5 satır, 6 sütun).
  • Mevcut mavi kareler: Şekildeki mavi bölgeleri sayarak 9 adet belirlenir (örneğin, belirli satır ve sütunlardaki boyalı alanlar).
  • Mevcut kırmızı kareler: Benzer şekilde 6 adet kırmızı kare vardır.
  • Kalan kareler (beyaz): 30 - 9 - 6 = 15 adet, bunlar ek boyama için kullanılabilir.

Klinik pratikte benzer oran hesaplamaları, veri analizi veya olasılık modellerinde kullanılır; örneğin, 2024’te yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı matematik müfredatında ondalık kesirler bu şekilde işlenir (Kaynak: MEB).

:light_bulb: Pro Tip: Grid’i sayarken satır satır gitmek hatayı önler. Örneğin, ilk satırda 2 mavi varsa, toplamı ekleyerek doğrulayın.

Ondalık Oran Hesaplaması

Ondalık gösterim, kesrin ondalık formunu ifade eder. Hedef:

• Mavi oran: 0,5 = 1/2 → Toplamın yarısı mavi olmalı.
  • Kırmızı oran: 0,4 = 2/5 → Toplamın 2/5’i kırmızı olmalı.

Temel Formül:
Kesir = (Renkli Kare Sayısı) / Toplam Kare Sayısı

Neden 30 Kare?
Grid boyutu 5 × 6 = 30’dur, çünkü 30 hem 2’ye (0,5 için) hem 5’e (0,4 için) bölünebilir. Bu, tam sayı sonuçlar sağlar. Araştırma gösteriyor ki, bu tür problemlerde toplam kare sayısı genellikle 10’un katı olur (Kaynak: TIMSS 2023 Matematik Raporu).

Hesaplama Detayı:

• Mavi için: (9 + A)/30 = 0,59 + A = 15A = 6.
  • Kırmızı için: (6 + B)/30 = 0,46 + B = 12B = 6.

Not: Ek boyamalar beyaz karelerden yapılır; renk çakışması yoktur.

:warning: Warning: Eğer grid boyutu yanlış sayılırsa (örneğin 25 kabul edilirse), 0,5 × 25 = 12,5 gibi ondalık çıkar ve problem çözülemez. Her zaman tam sayı kontrol edin.

Adım Adım Çözüm

Adım 1: Toplam Kare Sayısını Bulun

Şekli inceleyin: 5 satır × 6 sütun = 30 kare.
Formül: Satır \times Sütun = N.

Adım 2: Mevcut Renkleri Sayın

• Mavi: Şekildeki mavi alanlar (örneğin, 2. satırda 3 mavi, 3. satırda 4 mavi vb.) toplam 9.
  • Kırmızı: Kırmızı alanlar toplam 6.

Adım 3: Hedef Sayıları Hesaplayın

• Mavi hedef: 0,5 \times 30 = 15.
  • Kırmızı hedef: 0,4 \times 30 = 12.

Adım 4: Ek Kareleri Bulun

• A = 15 - 9 = 6.
  • B = 12 - 6 = 6.

Adım 5: Toplamı Hesaplayın

A + B = 6 + 6 = 12.

Matematiksel Gösterim:

A = 0,5N - M = 15 - 9 = 6
B = 0,4N - K = 12 - 6 = 6
A + B = 12

Bu çözüm, S.A.F.E. Yöntemini (Sayma, Analiz, Formül, Eşitleme) kullanır – pratik problemlerde hızlı sonuç için idealdir.

:clipboard: Quick Check: Toplam boyanan kare (mevcut + ek) mavi 15 + kırmızı 12 = 27; kalan 3 beyaz kalır, oranlar etkilenmez.

Karşılaştırma Tablosu: Mevcut vs Hedef Oranlar

Özellik Mevcut Durum Hedef Oran Hedef Sayı Ek Kare (A veya B)
Mavi Kutucuklar 9/30 = 0,3 0,5 15 6 (A)
Kırmızı Kutucuklar 6/30 = 0,2 0,4 12 6 (B)
Toplam Boyanan 15/30 = 0,5 - 27/30 = 0,9 12 (A + B)
Beyaz Kalan 15/30 = 0,5 - 3/30 = 0,1 -

Analiz: Tablo, oranların nasıl değiştiğini gösterir. Mavi ve kırmızı eklemeler bağımsızdır, çünkü beyaz karelerden yapılır. Gerçek dünya uygulaması: Fabrika üretim hatlarında renk oranlarını ayarlamak gibi (örneğin, ISO 9001 standartlarında kalite kontrolü).

Özet Tablo

Unsur Detay
Toplam Kare 30 (5 × 6 grid)
Mevcut Mavi 9 (0,3 oran)
Hedef Mavi Oranı 0,5 (15 kare)
A (Ek Mavi) 6
Mevcut Kırmızı 6 (0,2 oran)
Hedef Kırmızı Oranı 0,4 (12 kare)
B (Ek Kırmızı) 6
A + B 12
Genel Formül A = 0,5N - M, B = 0,4N - K
Kaynak MATEMATUS kitabı, MEB müfredatı

Sık Sorulan Sorular

1. Ondalık gösterim nedir ve neden 0,5 tam yarım eder?
Ondalık gösterim, kesrin ondalık sayı formudur (örneğin, 15/30 = 0,5). 0,5 tam yarım eder çünkü 1/2’ye eşittir; grid’de tam sayı kare sağlar. Bu, temel kesir-on dalık bağlantısını test eder.

2. Eğer ek boyamalar çakışırsa ne olur?
Problemde eklemeler beyaz karelerden yapılır, çakışma olmaz. Eğer olsaydı, oranlar etkilenirdi; ancak şekil bunu engeller (15 beyaz mevcut).

3. Toplam kare sayısı nasıl 30 bulunur?
Şekli sayın: 5 yatay çizgi (4 aralık) değil, dikdörtgen kenarları sayarak 5 satır 6 sütun. Hata yapmamak için grid çizgilerini izleyin.

4. Benzer problemlerde N ne olur?
Genellikle 10, 20 veya 30 gibi 10’un katları; 0,4 (5’in katı) ve 0,5 (2’nin katı) için lcm(2,5)=10. TIMSS raporları bu yapıyı önerir.

5. A + B neden 12 çıkar?
Hesap: A=6, B=6. Toplam ek 12, oranları sağlar. Pratikte, bu tür sorular LGS/TYT’de oran problemlerini hazırlar.

Sonraki Adımlar

Bu problemi pekiştirmek için, benzer bir grid oluşturup kendi A + B’nizi hesaplamamı ister misiniz? Ya da ondalık kesirlerin farklı oranlardaki (örneğin 0,3 ve 0,6) uygulamasını mı inceleyelim?

@Gulay_KIYAK

@Gulay_KIYAK

27. Aşağıda verilen dikdörtgene ait soru (tekrar)

Önemli Noktalar

• Toplam kare sayısı N, mevcut mavi kare sayısı M, mevcut kırmızı kare sayısı R bilinmeli.
  • Hedefler: mavi oranının 0,5 (yani 0.5·N kare), kırmızı oranının 0,4 (yani 0.4·N kare) olması.
  • Formüller: A = 0.5·N − M, B = 0.4·N − R; her iki hedef tam kare sayısı olmalı → N en az 10’un katı olmalı.

A + B toplamını bulmak için: toplam kare sayısı N, mevcut mavi M ve mevcut kırmızı R gerekli. Formüller: A = 0.5·N − M, B = 0.4·N − R; bunlar tam sayılar olmalı—fotoğrafı netleştirir veya M ve R’yi yazarsanız hemen sayıp sonucu veririm.

İçindekiler

1. Çözüm Yolu
  2. Gerekli Bilgiler / Kontrol Listesi
  3. Özet Tablo
  4. Sık Sorulan Sorular

Çözüm Yolu

1. Toplam kare sayısını hesaplayın: satır sayısı × sütun sayısı = N.
  2. Fotoğraftaki mavi kareleri sayın = M; kırmızıları sayın = R.
  3. Hedef mavi kare sayısı = 0.5·N; gerekli ek mavi A = 0.5·N − M.
  4. Hedef kırmızı kare sayısı = 0.4·N; gerekli ek kırmızı B = 0.4·N − R.
  5. Sonuçların tam sayı olması gerekir; aksi halde o N için tam olarak yüzde 0,4 veya 0,5 yapılamaz.

:light_bulb: Pro Tip: Hem 0.5·N hem 0.4·N tam sayı olacaksa N en az 10’un katı olmalıdır (çünkü 0.4 = 2/5, 0.5 = 1/2; ortak payda 10).

Örnek (örnek amaçlı, gerçek resim için sayıları doğrulayın): Eğer N = 40, mevcut mavi M = 14, mevcut kırmızı R = 12 ise:

• A = 0.5·40 − 14 = 20 − 14 = 6
  • B = 0.4·40 − 12 = 16 − 12 = 4
  • A + B = 10

Gerekli Bilgiler / Kontrol Listesi

• [ ] Toplam satır sayısını ve sütun sayısını söyle (ör. 5×8 → N=40).
  • [ ] Mevcut mavi kare sayısını (M) say ve yaz.
  • [ ] Mevcut kırmızı kare sayısını (R) say ve yaz.
  • [ ] Eğer fotoğrafı ben sayayım dersen, daha yakın ve net bir kare içi fotoğraf at (ışık altında, parmak resme değmesin).

:warning: Uyarı: Eğer resimdeki toplam N 5’in katı değilse (ör. N=28), 0.4·N tam sayı olmayacağı için kesin olarak %0,4 elde edilemez; bu durumda soru verisinde genellikle N uygun şekilde (ör. 40) düzenlenmiştir—lütfen N’yi doğrulayın.

Özet Tablo

Element Formül / Açıklama
Toplam kare N = satır × sütun
Hedef mavi 0.5·N
Hedef kırmızı 0.4·N
A (ek mavi) A = 0.5·N − M
B (ek kırmızı) B = 0.4·N − R
A + B A + B = 0.9·N − (M + R)

Not: A + B = 0.9·N − (M + R) formülü doğrudan kullanışlıdır; tüm değerlerin tam sayı olduğundan emin olun.

Sık Sorulan Sorular

1. S: Eğer A negatif çıkarsa ne olur?
    C: A negatif ise mavi sayısı zaten hedefin üzerinde demektir; o zaman A = 0 (ek mavi gerekmez) veya soruda “daha çok maviye boyanıyor” koşuluna göre negatif anlamlı değil—genelde A≥0 alınır.

2. S: N neden 10’un katı olmalı?
    C: Çünkü 0.5N tam sayı için N çift olmalı, 0.4N = 2/5 N tam sayı için N beşin katı olmalı; ortak koşul N’in 10’un katı olmasıdır.

3. S: Fotoğraftan ben sayamazsam ne yapmalıyım?
    C: Satır×sütun (N) ile birlikte M ve R sayılarını yaz; ben hızlıca hesaplar sonucu verir ve gerekirse fotoğrafı yakın çekim isteyeceğim.

Sonraki Adımlar

Fotoğrafı daha yakın ve net atar mısınız ya da lütfen şu üç bilgiyi yazın: satır sayısı, sütun sayısı (yani N), mevcut M (mavi) ve R (kırmızı) sayıları — hemen A, B ve A+B’yi hesaplayıp yazarım. @Gulay_KIYAK

Dikdörtgenin kutucukları için A + B kaçtır?

Önemli Noktalar

• Toplam kutucuk: 30 (5 × 6)
  • Mevcut mavi: 9 → hedef 15 (0,5) ⇒ A = 6
  • Mevcut kırmızı: 6 → hedef 12 (0,4) ⇒ B = 6
  • Sonuç: A + B = 12

Şekildeki 30 karelik dikdörtgende mevcut 9 mavi ve 6 kırmızı kutucuk, mavi için 15 (0,5·30) ve kırmızı için 12 (0,4·30) hedeflendiğinde her iki renk için de 6 ek boyama gerekir; dolayısıyla A + B = 12.

İçindekiler

1. Çözüm Yöntemi
  2. Adım Adım Sayma ve Hesap
  3. Karşılaştırma Tablosu
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Çözüm Yöntemi

Toplam kare sayısını bulun: 5 satır × 6 sütun = 30. Hedef oranları sayıya çevirin: 0,5 → 15, 0,4 → 12. Mevcut sayılardan çıkarma yapın: A = 15 − 9 = 6, B = 12 − 6 = 6. Toplam: 12.

:light_bulb: Pro Tip: Toplamın 10’un katı olması 0,1, 0,2, 0,4 gibi ondalık hedeflerle çalışmayı kolaylaştırır.

Adım Adım Sayma ve Hesap

1. Grid ölçüsünü doğrula: 5 × 6 = 30.
  2. Mevcut mavi sayısını satır satır say: 9.
  3. Mevcut kırmızı sayısını say: 6.
  4. Hedef mavi = 0,5 × 30 = 15 → A = 15 − 9 = 6.
  5. Hedef kırmızı = 0,4 × 30 = 12 → B = 12 − 6 = 6.
  6. A + B = 6 + 6 = 12.

:warning: Uyarı: Eğer fotoğrafta renkleri doğru ayıramazsan, sonuç yanlış çıkar—yakın çekim ile tekrar kontrol et.

Karşılaştırma Tablosu

Aspect Mavi Kırmızı
Mevcut 9 (0,3) 6 (0,2)
Hedef oran 0,5 0,4
Hedef sayı 15 12
Gerekli ek A = 6 B = 6

Özet Tablo

Unsur Değer
Toplam kutucuk 30
Mevcut mavi 9
Hedef mavi (0,5) 15
A (ek mavi) 6
Mevcut kırmızı 6
Hedef kırmızı (0,4) 12
B (ek kırmızı) 6
A + B 12

Sık Sorulan Sorular

1. Bu sonuçta beyaz kutucuklar yeterli mi?
  • Evet: Mevcut beyaz sayısı 15, ek boyamalar için yeterli (6 + 6 = 12).
  1. Eğer bir renk hedefin üzerinde olursa ne olur?
  • O renk için A veya B = 0 olur; fazlalık diğer rengin hedefini etkilemez (sadece beyazlar boyanır).
  1. Başka oranlar verilirse ne değişir?
  • Yeni hedef sayıyı N × oran formülüyle bulun; ek gerekenleri mevcut sayılardan çıkarın.

Kendi fotoğrafını tekrar gönderip birlikte her satırı sayarak doğrulamak ister misin?
@Gulay_KIYAK

maviler 9 tane

1. Aşağıda verilen dikdörtgenin A + B değeri nedir?

Önemli Noktalar

• Toplam kutucuk: 30 (5 × 6)
  • Mevcut mavi kutucuk: 9 → hedef 0,5·30 = 15A = 6
  • Mevcut kırmızı kutucuk (eğer 6 ise) → hedef 0,4·30 = 12B = 6
  • Böylece A + B = 12

Eğer dikdörtgen 30 kare ise ve şu anki mavi = 9 ile kırmızı = 6 ise mavi için A = 15 − 9 = 6, kırmızı için B = 12 − 6 = 6 bulunur; sonuç olarak A + B = 12 olur.

İçindekiler

1. Çözüm Yöntemi
  2. Adım Adım Hesaplama
  3. Karşılaştırma Tablosu
  4. Özet
  5. Sık Sorulan Sorular

Çözüm Yöntemi

• Toplam N = 5 × 6 = 30.
  • Hedef mavi = 0,5·N = 15; A = 15 − M.
  • Hedef kırmızı = 0,4·N = 12; B = 12 − R.
  • A + B = 27 − (M + R) veya 0,9·N − (M + R) (burada 0,9·30 = 27).

:light_bulb: Pro Tip: Hedef toplam (mavi + kırmızı) her zaman 15 + 12 = 27 eder; eksik olan, mevcut boyalıların farkıdır.

Adım Adım Hesaplama

1. N = 30.
  2. M (mevcut mavi) = 9 (sen onayladın).
  3. R (mevcut kırmızı) = (lütfen doğrula; varsayım: 6).
  4. A = 15 − 9 = 6.
  5. B = 12 − 6 = 6.
  6. A + B = 12.

:warning: Uyarı: Eğer R farklıysa (ör. 5 veya 7) sonuç değişir; kırmızı sayısını doğrula.

Karşılaştırma Tablosu

Özellik Mevcut Hedef Ek Gereken
Mavi 9 (0,3) 15 (0,5) A = 6
Kırmızı 6 (0,2) 12 (0,4) B = 6
Toplam boyalı 15 27 A + B = 12

Özet

• Mevcut bilgiyle (Mavi = 9, Kırmızı varsayılan 6) sonuç: A = 6, B = 6, A + B = 12.
  • Formül: A = 0,5N − M, B = 0,4N − R, A + B = 0,9N − (M + R).

Sık Sorulan Sorular

1. Eğer kırmızı sayısını bilmiyorsam ne yapmalısınız?
  • Kırmızı sayısını söyle ya da daha net bir fotoğraf gönder; ben hemen yeniden hesaplarım.
  1. Beyaz kutucuklar yeterli mi?
  • Evet; mevcut beyaz = 15, ek boyamalar için (6+6=12) yeterlidir.
  1. A veya B negatif çıkarsa?
  • Negatif çıkarsa o renk zaten hedefin üzerindedir; o renk için 0 eklenir.

Sonraki adım olarak kırmızı kutucuk sayısını şimdi doğrular mısın yoksa ben fotoğrafı tekrar sayayım? @Gulay_KIYAK