Bu soruyu nasıl çözebiliriz?
Cevap:
Soruda bize verilen iki farklı cetvel ile ölçüler arasında bir ilişki kurmamız isteniyor. İlk cetvel 10 cm uzunluğunda ve her iki ucunda 0,4 cm boşluk var. İkinci cetvel ise 5 cm uzunluğunda ve her iki ucunda 0,6 cm boşluk mevcut.
Adım 1: İlk Cetvelin Ölçümü
10 cm’lik cetvelin her iki tarafında 0,4 cm boşluk olduğuna göre, gerçek ölçüm alanı 10 cm - 2(0,4 cm) = 9,2 cm olur. Yani, bu cetvel 9,2 cm’lik bir uzunluğu ölçebilir ve dört cetvel kullanıldığında (4 x 9,2 cm), toplamda 36,8 cm uzunluğu ölçmüş olurlar. Henüz doğru hizalanması, 6 cm çizgisiyle hizalanan dördüncü cetvelden dolayıdır.
Adım 2: İkinci Cetvelin Ölçümü
5 cm’lik ikinci cetvel için her iki tarafında 0,6 cm boşluk olduğuna göre, gerçek ölçüm alanı 5 cm - 2(0,6 cm) = 3,8 cm olur. Siz bu ikinci cetveli birkaç kez kullanarak ölçmek istediğiniz toplam uzunluğu, yani 36,8 cm’yi ölçüyorsunuz.
Her bir 5 cm’lik cetvel için ölçülen uzunluğu:
-
- cetvel: 0 cm’den başlayarak 3,8 cm ölçebilir.
-
- cetvel: 3,8 cm’den başlayarak 7,6 cm ölçebilir.
-
- cetvel: 7,6 cm’den başlayarak 11,4 cm ölçebilir.
-
- cetvel: Bu cetvel ile toplamda ölçülen 11,4 cm + 3,8 cm = 15,2 cm olur. Ancak sorunun cevabını bulmak için 5 ocak kullanmamız gerekecek daha müsade edilen bir ölçü olarak düşünelim.
- cetvel - Şu anki durumda, bu 13. cetvel 6 cm çizgisi ile ölçülecektir çünkü 5 x 9,2 = 46 cm’lik bir ölçüye ulaşmıştır.
Son Adım: Çözüm
Eğer her iki cetvel de nett bir başlangıç çizgisiyle aline ise, son cetvelden elde edilen hizalama ölçüm çizgisi 2. çığlına hizalanacaktır. Çalışarak :
Sonuç
Sonuç olarak, ikinci cetveli kullanarak ölçülen son cetvelin 3. çizgisiyle hizalanacağını söyleriz. Cevabımız C şıkkıdır.