Çözeltiler Sorusu Çözümü
Soru:
Yoğunluğu 1.2 g/mL olan, kütlece %40 NaOH içeren sulu çözeltiden 500 mL alınıyor. Sonrasında bu çözeltiye aynı sıcaklıkta su eklenerek hacmi 2 L’ye çıkarılıyor. Buna göre, son çözeltinin molar derişimi kaç mol/L olur?
Adım 1: NaOH kütlesini hesaplayalım
Çözeltinin yoğunluğu verilmiş:
Yoğunluk = kütle / hacim
Bu çözeltinin yoğunluğu 1.2 g/mL olduğuna göre ve verilen hacim 500 mL olduğu için:
Adım 2: NaOH miktarını hesaplayalım
Kütlece %40 NaOH içeren çözeltideki NaOH miktarı:
Yani çözelti 240 g NaOH içeriyor.
Adım 3: NaOH’in mol sayısını hesaplayalım
NaOH’in molar kütlesi: 40 g/mol olduğuna göre, çözelti içindeki mol sayısı:
Adım 4: Son çözeltinin molaritesini (Molar Derişimini) hesaplayalım
Bu çözeltiye su eklenerek hacmi 2 L’ye çıkarılıyor. Molarite formülü:
Sonuç:
Son çözeltinin molar derişimi: 3 mol/L
Doğru cevap: B) 3 mol/L
Eğer başka sorularınız varsa, bana her zaman danışabilirsiniz!
Bu soruda önce 500 mL’lik başlangıç çözeltisindeki NaOH kütlesini bulup sonra 2 L’ye seyreltildiğindeki molaritesini hesaplamak gerekir. Adım adım:
-
Başlangıç çözeltisinin yoğunluğu 1,2 g/mL olduğundan, 500 mL çözeltinin kütlesi
500 mL × 1,2 g/mL = 600 g çözeltidir. -
Çözeltide kütlece %40 NaOH varsa, bu 600 g çözeltinin 0,40’ı (yüzde 40’ı) NaOH’tir:
600 g × 0,40 = 240 g NaOH. -
NaOH’un mol kütlesi 40 g/mol olduğundan, 240 g NaOH’un mol sayısı
n(NaOH) = 240 g / (40 g/mol) = 6 mol’dür. -
Hacmi 2 L’ye tamamlanan (yani toplam 2 L hacimde) bu 6 mol NaOH çözeltisinin molaritesi,
M = (mol sayısı) / (çözeltinin hacmi) = 6 mol / 2 L = 3 M
olarak bulunur.
Dolayısıyla son çözeltinin molar derişimi 3 M’dir.
Yoğunluğu 1.2 g/mL olan kütlece %40 NaOH içeren sulu çözeltiden 500 mL alınıyor. Sonrasında bu çözeltiye aynı sıcaklıkta su eklenerek hacmi 2 L’ye çıkarılıyor. Buna göre, son çözeltinin molar derişimi kaç mol/L olur?
Answer:
Adım 1: Çözeltinin Toplam Kütlesini Bulma
- Yoğunluk = 1.2 g/mL
- Hacim = 500 mL
- Toplam çözeltinin kütlesi:\text{kütle} = \text{hacim} \times \text{yoğunluk} = 500 \text{ mL} \times 1.2 \,\frac{\text{g}}{\text{mL}} = 600 \,\text{g}
Adım 2: NaOH’in Kütlesini Bulma
- Çözeltide kütlece %40 NaOH varsa, 600 g çözeltinin %40’ı NaOH kütlesidir:\text{NaOH kütlesi} = 600 \,\text{g} \times 0.40 = 240 \,\text{g}
Adım 3: NaOH’in Mol Sayısını Hesaplama
- NaOH’in mol kütlesi (M) = 40 g/mol\text{n (NaOH)} = \frac{\text{kütle}}{\text{mol kütlesi}} = \frac{240 \,\text{g}}{40 \,\frac{\text{g}}{\text{mol}}} = 6 \,\text{mol}
Adım 4: Son Hacimde Molariteyi Bulma
- Çözelti 2 L’ye seyreltiliyor, dolayısıyla maddenin mol sayısı (6 mol) değişmez. Son hacim = 2 LM = \frac{\text{mol sayısı}}{\text{hacim (L)}} = \frac{6 \,\text{mol}}{2 \,\text{L}} = 3 \,\text{mol/L}
Dolayısıyla son çözeltinin molar derişimi 3 M olur.