cover letter nedir nasıl yazılır
Cover letter nedir nasıl yazılır?
Cevap:
Bir cover letter (Türkçe’de “ön yazı” veya “kapak mektubu” olarak da bilinir), iş başvurularında kullanılan ve başvurulan pozisyona dair motivasyonlarınızı, yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi özetleyen resmi bir mektuptur. Özgeçmişinizde (CV) yer alan bilgiler genelde madde madde sıralanırken, cover letter sizin kişisel tarzınızı, işe ne kadar uygun olduğunuzu ve şirketle neden çalışmak istediğinizi ifade ettiğiniz yazıdır.
1. Cover Letter Nedir?
- İş başvurusu sırasında gönderilen yazılı açıklama mektubudur.
- Başvurulan pozisyona ilgiyi ve uygunluğu belirtir.
- İşverenin ilgisini çekmek ve bir sonraki adım için görüşmeye çağrılmayı amaçlar.
- Kişisel özellikleri, başarıları ve yetenekleri CV’den farklı olarak daha açıklayıcı şekilde anlatır.
2. Cover Letter Nasıl Yazılır?
A. Genel Yapı ve Bölümler
| Bölüm | İçeriği | İpuçları |
|---|---|---|
| 1. Başlık | Adınız, iletişim bilgileriniz, mektubun tarihi | Güncel ve doğru bilgiler kullanın. |
| 2. Hitap | İşveren kişiye ya da yöneticinin ismine ulaşılırsa direkt isimle hitap edilir, yoksa “Sayın Yetkili” | Hem resmi hem saygılı olun. |
| 3. Giriş Paragrafı | Pozisyona neden başvurduğunuzu ve sizi tanıtan kısa özet | Enerjik ve özgün bir başlangıç yapın. |
| 4. Ana Paragraflar | Deneyimleriniz, eğitim, beceriler ve pozisyona olan uygunluğunuz | Somut örneklerle destekleyin, özgün olun. |
| 5. Kapanış Paragrafı | Şirketle çalışmayı istediğinizi belirtin ve görüşme talebinizi ifade edin | Nazik ve net bir kapanış yapın. |
| 6. İmza | Adınız ve gerekirse imzanız | Dijital gönderiyorsa adınızı yazmanız yeterlidir. |
B. Yazım İpuçları
- Kısa ve öz olun: Cover letter genelde 1 sayfayı geçmemelidir.
- Kişiselleştirin: Mektubu başvurduğunuz şirkete ve pozisyona göre özelleştirin.
- Profesyonel dil kullanın: Resmi ama samimi bir dil tercih edin.
- İmla ve dilbilgisine dikkat edin: Yazım hataları sizi olumsuz gösterir.
- Pozitif ve motive edici olun: Yetkinliklerinizi ve başarınızı vurgulayın.
- Somut örnekler verin: Başarılarınızı, projelerinizi ve katkılarınızı açıklayın.
- CV’nizi destekler nitelikte olsun: Aynı bilgileri tekrarlamak yerine, CV’de yer almayan kişisel özelliklerinizi anlatın.
C. Örnek Basit Cover Letter Taslağı
[Adınız Soyadınız]
[Adresiniz]
[Telefon Numaranız]
[E-posta Adresiniz]
[Tarih]
Sayın Yetkili,
[Pozisyon adı] pozisyonu için başvuruda bulunmaktan dolayı büyük heyecan duyuyorum. [Şirket adı]'nın yenilikçi yaklaşımı ve sektör liderliği beni bu pozisyona çekti.
Geçmişte [ilk önemli deneyiminiz], [ikinci önemli deneyiminiz] gibi deneyimlerde görev alarak, [pozisyonla ilgili becerileriniz] alanında önemli beceriler kazandım. Bu deneyimler, şirketinize değer katabileceğime olan inancımı artırmaktadır.
Sizinle yüz yüze görüşerek, pozisyona nasıl katkıda bulunabileceğimi detaylıca paylaşmak isterim. İlgilendiğiniz için teşekkür eder, geri dönüşünüzü sabırsızlıkla beklerim.
Saygılarımla,
[Adınız Soyadınız]
3. Özet Tablo: Cover Letter Yazımının Temel Adımları
| Adım | Açıklama | Öneriler |
|---|---|---|
| 1. Kişisel Bilgiler | İsim, iletişim detayları yazılır | Güncel ve doğru olmalı |
| 2. Hitap | Doğru ve saygılı hitap seçilir | Mümkünse isim belirtin |
| 3. Giriş Paragrafı | Başvuru sebebi ve şirket ilgisi | Dikkat çekici ve özgün olun |
| 4. Ana Paragraflar | Yetkinlikler, deneyim ve beceriler anlatılır | Somut örneklerle destekleyin |
| 5. Kapanış Paragrafı | Görüşme talebi ve teşekkür | Nazik ve istekli ifadeler kullanın |
| 6. İmza | Adınız yazılır | Dijitalde sadece isim yazılabilir |
Sonuç
Cover letter, iş başvurunuzda sizi diğer adaylardan ayıran önemli bir belgedir. Profesyonel, özgün, pozisyona özel ve etkili bir şekilde yazıldığında, işverenin dikkatini çekmek ve mülakat şansı elde etmek için büyük bir avantaj sağlar. Yazarken kendinizi ve yeteneklerinizi iyi ifade etmek, şirket ve pozisyon hakkında önceden araştırma yapmak çok önemlidir.
Kaynaklar:
- Kariyer planlama ve iş arama rehberleri
- İnsan kaynakları profesyonellerinin tavsiyeleri
- Profesyonel iş başvurusu örnekleri