Comvs dzerindekl hehang bir noktaya Günesiginarnin Dtya nn Günes etrafindaki rarexer o padkc8, ydzeye brsti) ra snaga

Comvs dzerindekl hehang bir noktaya Günesiginarnin
Dtya nn Günes etrafindaki rarexer o
padkc8, ydzeye brsti) ra snaga
kore

leoto faki meysmerin yasaniss\int nndeno

Gorselde Dünya yreyindeki K L M naklalazı ve bu nnktalaca gelen Gineş igiras
phpeapes
DEDen5
Verilen biglerden yola çikarak
Ekvatc
L Knoktasnda yaz mevsimi yaşanmaktadır.
1 Belrtien noktala d
A) YalnizI
cakarmlanndan hangl
rarasinda Günes i5iniarnnı en dar açıyia alan noktasıáır
yerimigit
ML Belrtlen noktalara kgeten dzdeş cisimierden L noktas:ndakinin daha çok sinmas beldenir
sir?
arde dger Bir bölgeye işınlar dik veya dke yaian bir açie

Dünya’nın Güneş Etrafındaki Hareketi ve Mevsimlerin Oluşumu

:light_bulb: TEMEL KURAL / BİLGİ: Güneş ışınlarının bir noktaya düşme açısı arttıkça (dik ve dike yakın geldikçe), o yüzeye bırakılan ısı enerjisi artar ve yaz mevsimi yaşanır. Işınlar daha dar (eğik) açıyla geldiğinde ise ısı enerjisi azalır ve kış mevsimi yaşanır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Görselin Analizi
Görselde Güneş ışınlarının Dünya’nın sağ tarafından geldiği görülmektedir. Dünya’nın eksen eğikliğine baktığımızda, Kuzey Yarım Küre’nin (Yengeç Dönencesi tarafı) Güneş’e doğru dönük olduğunu fark ediyoruz. Bu durum, Kuzey Yarım Küre’ye ışınların daha dik geldiğini, Güney Yarım Küre’ye ise daha eğik geldiğini gösterir.

Adım 2 — I. Öncülün Değerlendirilmesi (K noktası)
K noktası Kuzey Yarım Küre’dedir. Görseldeki konumda Kuzey Yarım Küre ışınları dik ve dike yakın açılarla aldığı için burada yaz mevsimi yaşanmaktadır.
(Bu öncül doğrudur.)

Adım 3 — II. Öncülün Değerlendirilmesi (En dar açı)
Işınların geliş açısını incelediğimizde:

• K noktası: En dik (en büyük) açı ile alır.
  • L noktası: Ekvator üzerindedir, oldukça büyük bir açıyla alır.
  • M noktası: Güney Yarım Küre’dedir ve ışınları en eğik, yani en dar açı ile alan noktadır.
    (Bu öncül doğrudur.)

Adım 4 — III. Öncülün Değerlendirilmesi (Isınma miktarı)
Işınlar ne kadar dik gelirse ısınma o kadar fazla olur. L noktası (Ekvator), ışınları M noktasına göre çok daha dik bir açıyla almaktadır. Bu nedenle L noktasındaki özdeş bir cismin M noktasındakine göre daha çok ısınması beklenir.
(Bu öncül doğrudur.)

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: I. Öncül — Doğru
:white_check_mark: II. Öncül — Doğru
:white_check_mark: III. Öncül — Doğru

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D) I, II ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Eksen Eğikliği

• Tanım: Dünya’nın dönme ekseninin, yörünge düzlemine göre 23° 27’'lik bir açıyla eğik olmasıdır.
  • Bu problemde: Mevsimlerin aynı anda farklı yarım kürelerde farklı şekilde yaşanmasının temel sebebidir.

2. Aydınlanma Alanı ve Enerji

• Tanım: Işınlar dik geldikçe dar bir alanı, eğik geldikçe geniş bir alanı aydınlatır.
  • Bu problemde: K noktası dar bir alanı etkili bir şekilde ısıtırken, M noktası ışınları yayarak aldığı için daha az ısınır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Uzaklık Yanılgısı

• Yanlış: Mevsimlerin oluşumunu Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığına bağlamak.
  • Doğru: Mevsimler uzaklığa değil, ışınların düşme açısına bağlıdır.
  • Neden: Eğer uzaklığa bağlı olsaydı, her iki yarım kürede de aynı mevsim yaşanırdı.

Bu konuda eksen eğikliğinin birim yüzeye düşen enerji miktarını nasıl etkilediğini daha detaylı incelememi ister misin?