cömert eş ve zıt anlamlısı
Cömert eş ve zıt anlamlısı
Cevap:
Cömert kelimesinin eş ve zıt anlamlılarını detaylı olarak aşağıda açıklıyorum. Bu şekilde kelimenin anlamını daha iyi kavrayabilir ve farklı bağlamlarda nasıl kullanılacağını öğrenebilirsiniz.
1. Kelime Anlamı: Cömert
- Cömert: Başkalarına karşı eli açık, yardımsever, harcamada ve vermede eli bol olan kişi veya kişi niteliği.
2. Eş Anlamlıları (SYNONYMS)
| Kelime | Anlamı | Örnek Cümle |
|---|---|---|
| Eli açık | Yardım etmeye ve vermeye istekli | O, çok eli açık biridir, herkese yardım eder. |
| Bonkör | Gönüllü olarak çok veren, cömert | Bonkör davranışlarıyla tanınır. |
| Görgülü | Yardım etmeyi bilen, nazik | Görgülü ve cömert bir insandır. |
| Bahşeden | İyilik eden, veren | Bahşeden kimseler çevresinde sevilir. |
| Bağışlayıcı | İyilikle veren, bağış yapan | Bağışlayıcı olması herkesin takdirini kazandı. |
| Yardımsever | Başkalarına yardım eden | Yardımsever tutumu pek çok kişiye örnek oldu. |
3. Zıt Anlamlıları (ANTONYMS)
| Kelime | Anlamı | Örnek Cümle |
|---|---|---|
| Cimri | Para veya şey vermekten kaçınan | Çok cimri biri olduğundan kimse ona güvenmez. |
| Tutumlu | Harcamasını kısıtlayan, idareli | Tutumlu olmak para biriktirmede önemlidir. |
| Kıt | Az veren, eli sıkı | Kıt kişiler genellikle paylaşmazlar. |
| Pinti | Harcamayı sevmez, eli sıkıdır | Pinti davranışları arkadaşlarını üzdü. |
| Eli sıkı | Vermekte veya harcamakta çekingen | Eli sıkı olduğu için kimse ondan yardım beklemez. |
4. Örnek Cümlelerle Kullanımı
| Cümle | Anlam |
|---|---|
| Ahmet çok cömert bir insan, ihtiyacı olana yardım etmekten çekinmez. | Eli açık, yardımsever birini anlatır. |
| O, cimri olduğu için kimse ondan ödünç para almaya cesaret edemez. | Vermekten kaçınan kişi. |
| Topluluğumuzda en çok tanınan bonkör isimlerden biridir. | Çok veren, hayırsever kişi. |
| Kendini bilmezce harcayanlar yerine tutumlu olmak daha iyidir. | Harcamada dikkatli olan. |
5. Kısaca Özet Tablosu
| Terim | Anlam | Eş Anlamlılar | Zıt Anlamlılar |
|---|---|---|---|
| Cömert | Eli açık, yardımsever | Eli açık, bonkör, bağışlayıcı | Cimri, eli sıkı, pinti, tutumlu |
Özet:
Cömert kelimesi, başkalarına karşı eli açık, gönüllü veren kişi anlamındadır. Eş anlamlıları arasında eli açık, bonkör, bağışlayıcı, yardımsever gibi kelimeler yer alır. Zıt anlamlıları ise cimri, tutumlu, pinti, eli sıkı gibi kelimelerdir. Bu kelimeler bağlama göre cömert kavramının karşısındaki tutumları ifade eder.