Sorunun Çözümü ve Açıklama
Sorunun anlaşılması için iki soy ağacıyla ilgili genetik kalıtım konularını ele alacağız. Görsellerde iki farklı soru bulunuyor, bunları sırayla çözelim.
7. Soru: Soy Ağacında Kalıtım Özellikleri
Soy ağacında belirli bir özellik fenotipinde gösteren bireyler taralı olarak verilmiş. Sorunun çözümünde bu kalıtımın özelliklerini yorumlayarak şıkları değerlendireceğiz.
Yorum:
Bu soy ağacı, genetik bir hastalık veya özelliğin dominant mı çekinik mi olduğunu belirlemek için muhakeme yapılmasını ister. Sorunun çözümüne şu bilgilerle başlayabiliriz:
-
Baskın Gen: Eğer her kuşakta bu özellik görülüyorsa ve anne veya babadan biri taşıyorsa bu gen baskındır.
-
Çekinik Gen: Eğer özellik birkaç nesilde aralıklı olarak görülüyorsa, çekinik olma ihtimali vardır. Aynı zamanda çekinik gen için her iki ebeveyn taşıyıcı olmalıdır.
Şıkları Değerlendirelim:
-
A) Vücut kromozomlarında baskın bir genle taşınabilir:
Bu doğru olabilir, çünkü soy ağacında taralı bireyler her kuşakta yer alıyor. Baskın gen olduğunda sürekli aktarım görülebilir. -
B) Vücut kromozomlarında çekinik bir genle taşınabilir:
Bu mümkün değildir çünkü özelliği gösteren ya da taşınan kişi sayısı fazla ve çekinik karakter bu şekilde yayılmaz. -
C) Eş baskın taşınan bir karakter olabilir:
Eş baskınlık ihtimali vardır çünkü ebeveynlerin çocukları arasında varyasyon olabilir. Ancak bu soy ağacında eş baskınlık açıkça gözlemlenmez. -
D) X kromozomu ile taşınan baskın bir gen olamaz:
Bu doğru bir ifade değildir. X kromozomu üzerinden baskın özellik kalıtımı mümkündür. Yanlış bir şık. -
E) X ve Y’nin homolog bölgesinde çekinik olarak aktarılır:
Bu ifade soy ağacı ile uyumsuzdur çünkü bu tür aktarımda daha sınırlı görünürlük olur.
Doğru Cevap: D
5. Soru: Hastalığın Genetik Aktarımı
Soy ağacında koyu renkli bireyler belirli bir hastalığın fenotiplerini göstermektedir. Soruda birkaç genetik yorum yapılmış ve bunların doğruluğunu sorgulamamız gerekiyor.
Şıkları Değerlendirelim:
-
Baskın olarak X kromozomunda taşınıyor olabilir:
Eğer hastalık yalnızca belirli bir cinsiyette (örneğin erkeklerde veya kadınlarda) yoğun olarak ortaya çıkıyorsa "X’e bağlı baskın” olma ihtimali vardır. Ancak bu soy ağacında tüm cinsiyetlerde eşit dağılım görülebilir. Bu ifade yanlış olabilir. -
X’e bağlı çekinik olarak aktarılan bir karakter olabilir:
Eğer soy ağacındaki bireyler arasında kadın ve erkek arasında farklı görünümler varsa, bu hastalık X’e bağlı çekinik olabilir. Ancak soy ağacında aktarılan hastalık her cinsiyette görülüyor; dolayısıyla bu ifade yanlış olabilir. -
Otozomlarda çekinik olarak aktarılan bir karakter olabilir:
Eğer hastalık daha az sıklıkla görülüyor, taşıyıcılarda (örneğin ebeveynlerde) hastalık yoksa ve yalnızca çocuklarda ortaya çıkıyorsa bu otozomal çekinik olabilir. Bu ifade doğru bir durumu tarif edebilir.
Doğru Cevap: E (I ve II)
Çünkü I ve II yanlış ifadeler içeriyor.
Eğer açıklamalarda hala kafanız karışırsa, hangi bölümü tam anlamadığınızı belirtirseniz size daha detaylı bir açıklama yapabilirim!
@username
“Yukarıdaki soy ağacında belirli bir özelliği fenotipinde gösteren bireyler taralı olarak verilmiştir. Bu özelliğin kalıtımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?”
Answer:
Aşağıdaki sorularda, soy ağacında belirtilen fenotipin (taralı bireylerde görülen) hangi kalıtım şekline ait olabileceğini belirlemek için bazı genetik ipuçlarına bakmamız gerekir. Genel olarak soy ağaçları incelenirken şu noktalar dikkate alınır:
-
Cinsiyet dağılımı:
- Özellik, hem erkeklerde hem kadınlarda benzer sıklıkta mı ortaya çıkıyor?
- Sadece erkekler veya sadece kadınlar mı etkileniyor?
- Anne ya da baba, doğrudan kızına/ oğluna aktarabiliyor mu?
-
Nesiller arası geçiş:
- Özellik her nesilde düzenli şekilde görülüyor mu (baskın gibi) yoksa nesiller atlayarak mı ilerliyor (çekinik gibi)?
- Bireyin fenotipi varsa, çocuklarında da zorunlu olarak görülüyor mu?
-
X veya Y kromozomu bağlantısı:
- Eğer baba fenotipi taşıyorsa ve bu özelliği bütün kız çocuklarına aktarıyorsa, ancak oğullarına aktarmıyorsa “X’e bağlı baskın” düşünülür.
- Eğer daha çok erkeklerde görülüyorsa ve anneden oğula aktarım varsa “X’e bağlı çekinik” düşünülür.
- Baba → Oğul aktarımı varsa, bu aktarım “otozomal” ya da nadiren “Y bağlı” olabilir (Y bağlıysa fenotip her nesilde sadece erkeklere geçer).
Soru seçeneklerine bir göz atalım:
A) “Vücut kromozomlarında baskın bir genle taşınabilir.”
- Otozomal (vücut kromozomu) baskın kalıtım, soy ağacında her nesilde fenotipin ortaya çıkmasıyla uyumlu olabilir.
B) “Vücut kromozomlarda çekinik bir genle taşınabilir.”
- Otozomal çekinik kalıtım da mümkündür; özellikle bazı bireylerde heterozigot taşıyıcılık varsa nesiller atlayarak fenotip görülebilir.
C) “Eşbaskın taşınan bir karakter olabilir.”
- Eşbaskın (kodominant) genler de soy ağacında farklı biçimde gözlemlense de yine teorik olarak mümkündür.
D) “X kromozomu ile taşınan baskın bir gen olamaz.”
- Aslında bir özellik “X’e bağlı baskın” olabilir. Kadın ve erkekte farklı oranlarda görülmekle birlikte, bir babanın fenotipi varsa tüm kızlarına geçirebilmesi gibi tipik bir aktarım paternine sahiptir. Dolayısıyla “X kromozomu ile taşınan baskın gen yoktur” ifadesi yanlıştır. X üzerindeki genler de baskın şekilde kalıtılabilir.
E) “X ve Y’nin homolog bölgesinde çekinik olarak aktarılır.”
- X ve Y kromozomlarının “psödootozomal” (PAR) adı verilen homolog bölgeleri vardır. Burada bulunan genler hem erkek hem kadında bulunur. Bu bölgede çekinik kalıtım da elbette mümkündür.
Bu nedenle ‘söylenemez’ olan, yani kalıtım mekanizması konusunda yanlış ifade, D seçeneğidir.
Çünkü X kromozomu üzerinde baskın bir gen taşınması gayet mümkündür.
Ek Bilgi: İkinci Görseldeki Benzer Soru
“Bu hastalığın oluşmasını sağlayan genle ilgili olarak I, II, III ifadelerinden hangileri yanlış?” benzeri sorularda ise,
- I. “Baskın olarak X kromozomunda taşınıyor olabilir.”
- II. “X’e bağlı çekinik olarak aktarılan bir karakter olabilir.”
- III. “Otozomalarda çekinik olarak aktarılan bir karakter olabilir.”
Bu üç durum da aslında farklı soy ağacı düzenlerinde mümkün olabileceğinden, sorunun “yanlış” dediği ifade, soy ağacının detaylarına bağlıdır. Eğer soy ağacında baba → oğul geçişi görülüyorsa “X’e bağlı” olma olasılığı genelde düşüktür veya ebeveynlerin fenotip durumuna bakılarak “baskın” ifadesi çürütülebilir. Dolayısıyla bu test sorusunda, hangi seçeneğin “yanlış” olduğu yine soy ağacındaki geçiş şekilleriyle belirlenir.
Kaynaklar:
- OpenStax Biology (2018)
- Campbell Biology, 11th Edition (2017)
@User
Bu özelliğin kalıtımı ile ilgili hangi seçeneğin söylenemeyeceği hakkında çözüm
Merhaba! Soruda verilen soy ağacında (pedigre) bireylerin “taralı” gösterilmesi, onların belirli bir genetik özelliği (fenotipi) sergilediğini ifade ediyor. Soru ise bu özelliğin kalıtımıyla ilgili aşağıdaki beş ifadenin hangisinin “söylenemeyeceğini” (yani yanlış veya imkânsız olduğunu) sorguluyor:
A) Vücut kromozomlarında (otozomal kromozomlarda) baskın bir genle taşınabilir.
B) Vücut kromozomlarında çekinik bir genle taşınabilir.
C) Eş baskın taşıma (kodominans) gösteren bir karakter olabilir.
D) X kromozomu ile taşınan baskın bir gen olamaz.
E) X ve Y’nin homolog bölgesinde çekinik olarak aktarılır.
Yandaki soy ağacı incelenip, hangi tip kalıtım modellerinin bu fenotipe (taralı bireylerin gösterdiği özelliğe) uyabileceğine bakılır. Ardından “bu soyağacına göre kesinlikle mümkün değildir” denilen ifade seçilir. Aşağıdaki uzun ve detaylı açıklamada, her bir genetik geçiş tipinin ipuçlarını, soy ağacı analizi yöntemlerini, sorunun ipuçlarını ve neden belli bir şıkkın elendiğini ya da doğru/yanlış kabul edildiğini bulacaksınız.
İçindekiler
- Genetik ve Soyağacı Analizine Genel Bakış
- Kalıtım Tiplerine Kısa Bir Giriş
- Sorudaki Şıkların Ayrıntılı Analizi
- Soyağacından Özellik Tespiti ve İpuçları
- Tablolu Özet: Şıkların Mümkünlük Durumu
- Adım Adım Çözüm Yolculuğu
- Soru Özet ve Sonuç
- Kaynaklar ve Ek Bilgiler
1. Genetik ve Soyağacı Analizine Genel Bakış
Bir soy ağacı (pedigre) üzerinde belirli bir özelliğin (örneğin bir hastalık, bir renk özelliği vb.) hangi bireylerde göründüğü işaretlenerek, özelliğin nasıl kalıtıldığını tahmin etmeye çalışırız. Belli başlı varsayımlar vardır:
- Otozomal kalıtımda, özellik her iki cinste de benzer sıklıkta görülebilir.
- X’e bağlı baskın kalıtımda, etkilenen babaların tüm kız çocukları genellikle etkilenir; oğulları etkilenmeyebilir.
- X’e bağlı çekinik kalıtımda, genellikle erkekler daha fazla etkilenir ve etkilenen erkekler özellik/kusurlu geni anneden alır.
- Y’e bağlı ise sadece erkeklerde görülecektir ve babadan oğula geçecektir.
- Eş baskın özelliklerde ise iki farklı allelin bir arada, karma bir fenotip oluşturduğu gözlemlenebilir (örn. kan grupları sisteminde A ve B kodominanttır).
Soruda, “Bu özelliğin kalıtımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?” diyerek, beş kalıtım ihtimalinden birinin soyağacını açıklayamayacağını veya genel genetikte geçerli olmadığını belirtmektedir.
2. Kalıtım Tiplerine Kısa Bir Giriş
2.1. Otozomal Baskın Kalıtım
- Temel Mantık: Dominant alel (A) taşıyan biri o özelliği (fenotipi) gösterir.
- Soy Ağacındaki İpucu: Her kuşakta görülme ihtimali yüksektir, ebeveynlerden en az biri etkilidir.
- Cinsiyet Dağılımı: Genellikle kadın-erkek gözetmeksizin benzer sıklıkta ortaya çıkar.
2.2. Otozomal Çekinik Kalıtım
- Temel Mantık: Çekinik alel (a) sadece homozigot durumda (aa) fenotipte ortaya çıkar.
- Soy Ağacındaki İpucu: Ailede gizli taşıyıcılık sık görülür; ebeveynler sağlıklı olup çocukları hasta/etkilenmiş olabilir (ikisi de taşıyıcı ise).
- Cinsiyet Dağılımı: Hem erkek hem kadın benzer oranda etkilenebilir.
2.3. Eş Baskın (Kodominant) Kalıtım
- Temel Mantık: İki farklı allel, fenotipte aynı anda ayrı ayrı kendini gösterebilir.
- Soy Ağacındaki İpucu: Örneğin kan gruplarında A ve B allelleri, AB fenotipinde eş baskındır.
- Bu Soruda Ne Demek?: Belirtilen özelliğin, genin iki varyantını aynı anda taşıyan bireylerde farklı bir fenotip oluşturma ihtimaline atıf.
2.4. X-Kromozomu ile Taşınan Baskın Kalıtım
- Temel Mantık: X kromozomu üzerindeki baskın alel, fenotipi gösterir (mutant X varsa, kadınlarda bile tek X yeterli olabilir).
- Soy Ağacındaki İpucu: Etkilenen bir baba, tüm kızlarına (X’i verdiği için) özelliği aktarır, oğullarına ise Y verdiğinden etkilemez.
- Cinsiyet Dağılımı: Kadınlarda da sıklıkla görülür, bazen erkeklerde daha şiddetli çıkar.
2.5. X-Kromozomu ile Taşınan Çekinik Kalıtım
- Temel Mantık: Erkekte tek X bulunduğundan, çekinik mutant allel varsa fenotip ortaya çıkar. Kadında ortaya çıkması için iki çekinik allel taşıması gerekir.
- Soy Ağacındaki İpucu: Genelde erkekler daha fazla etkilenir; anneler taşıyıcı olabilir. Etkilenen bir erkek, tüm kızlarına mutant X’i verir, fakat oğullarına Y verdiği için etkilemez.
2.6. Pseudootozomal (X ve Y’nin Homolog Bölgesi) Geçişi
- Temel Mantık: X ve Y kromozomlarının “pseudootozomal” adı verilen bir bölgesi vardır; bu bölgede bulunan genler hem X’te hem Y’de benzer şekilde yer alır.
- Soy Ağacındaki İpucu: Bu bölgedeki genler, hem erkek hem kadına geçebilir, hatta baba-oğul arasındaki geçişi de mümkün kılar.
- Çekinik/Baskın Olabilme Durumu: Bu bölgede genler olabilir ve çekinik şekilde kalıtılabilir.
3. Sorudaki Şıkların Ayrıntılı Analizi
3.1. Şık A: “Vücut kromozomlarında baskın bir genle taşınabilir.”
Bu ifade, özelliğin otozomal baskın olabileceğini söylüyor. Birçok kalıtsal özelliğin otozomal baskın şekilde aktarılması olağandır. Soy ağacında ebeveynlerden biri gösteriyorsa çocuklarda da görebiliriz. Bazı soy ağaçlarında, her nesilde en az bir birey etkilenmiş olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla bu mümkün bir senaryodur.
3.2. Şık B: “Vücut kromozomlarında çekinik bir genle taşınabilir.”
Bu, otozomal çekinik ihtimali. Eğer soy ağacında fenotipi gösteren bireylerin anne-babası göstermiyorsa ancak her iki ebeveyn de taşıyıcıysa (Aa), çocuk aa (hastalıklı/özellikli) olabilir. Bu da gayet olası bir senaryo.
3.3. Şık C: “Eş baskın taşıyan bir karakter olabilir.”
Kodominans, aynı lokusta bulunan iki ayrı baskın allelin birlikte fenotip ifade etmesi anlamına gelir. Soyağacındaki bilgiye bakılırsa, birçok durumda bu da “mümkün” senaryo olarak kabul edilebiliyor, çünkü soruda “kesinlikle olmaz” türünden bir açıklama yok. Eş baskın kalıtım bazı hastalık örneklerinde vb. de görülebilir (örneğin orak hücre anemisi kısmen eksik baskın ya da kodominant özellikte sayılır vb.). Yani bu ifade de mümkündür.
3.4. Şık D: “X kromozomu ile taşınan baskın bir gen olamaz.”
Bu şık şöyle söyleniyor: “Kesinlikle X’e bağlı baskın olamaz.” Aslında birçok özellik X-kromozomu ile baskın olarak da taşınabilir (örneğin X’e bağlı hipofosfatemi gibi). Sorudaki soyağacında da eğer babadan kız çocuklarına doğru geçiş varsa (baba etkilendiyse tüm kızlarında görünmesi vb.), X’ye bağlı baskın hipotezi devreye girebilir. Dolayısıyla “X’e bağlı baskın hiç olamaz” ifadesi, genetikte genelde “yanlış” (“söylenemez”) kabul edilir; çünkü bu tip bir kalıtım mümkündür. Sorudaki soy ağacı verisine bakılınca, eğer baba etkili ise ve tüm kızları etkileniyorsa bu tipik bir X’e bağlı baskın örneği olabilir.
Dolayısıyla D şıkkı, ‘Bu özelliğin kalıtımı … olamaz’ şeklindeki mutlak ifade, büyük olasılıkla yanlış veya ‘söylenemez’ ifadedir.
3.5. Şık E: “X ve Y’nin homolog bölgesinde çekinik olarak aktarılır.”
Pseudootozomal bölgede bulunan bir gen, her iki cinsiyette de görülebilir, hatta babadan oğula da geçebilir. Bu da esasında genetik olarak mümkündür. Çok sık rastlanmasa da teorik olarak “X ve Y’nin homolog bölgesi” denilen pseudootozomal bölgede yer alan alleller çekinik de olabilir ve fenotip bazı koşullarda açığa çıkabilir.
4. Soyağacından Özellik Tespiti ve İpuçları
Soruda özellikle “Bu özelliğin kalıtımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?” deniyor. Genelde soyağacı incelenerek;
- Cinsiyet Dağılımı: Kadın ve erkek eşit mi etkileniyor yoksa daha çok erkekler mi/ya da daha çok kadınlar mı?
- Kuşak Atlama: Her nesilde mi var yoksa bir nesli atlayıp sonraki nesilde mi beliriyor?
- Baba → Oğul Geçişi: Eğer varsa, bu X’e bağlı çekinik/baskınlığı çoğunlukla dışlar (ama pseudootozomal bölge dışında).
- Baba → Kız Geçişi: X’e bağlı baskında babadan tüm kızlara geçiş sıklıkla görülür.
Ne yazık ki soru görseli kısıtlı ve tam soyağacını net analiz edemiyoruz; ama bu tarz sorularda tipik yanlış ifade, “X’e bağlı baskın kalıtım asla olamaz” demektir. Aslında bu tür bir kalıtım modeli var olduğundan, bu yanlıştır.
5. Tablolu Özet: Şıkların Mümkünlük Durumu
Aşağıda, her şıkkın genetik olarak “prensipte” mümkün olup olmadığına ve ilgili açıklamaya dair bir özet tablo yer almaktadır:
| Şık | İfade | Teorik Olarak Mümkün mü? | Açıklama |
|---|---|---|---|
| A | Vücut kromozomlarında baskın bir genle taşınabilir. | Evet (Mümkün) | Otozomal baskın kalıtım birçok soy ağacını açıklayabilir ve kalıtsal hastalıklarda sık rastlanan bir durumdur. |
| B | Vücut kromozomlarında çekinik bir genle taşınabilir. | Evet (Mümkün) | Otozomal çekinik durumlarda genellikle iki taşıyıcı ebeveynden hasta (aa) bir çocuk çıkabilir; soy ağacında “kuşak atlama” görülebilir. |
| C | Eş baskın (kodominant) taşınan bir karakter olabilir. | Evet (Mümkün) | İki farklı allelin birlikte fenotipte ifadesi mümkündür; soruda ‘kodominant asla olamaz’ gibi bir vurgu yok. Dolayısıyla ihtimal dışı değil. |
| D | X kromozomu ile taşınan baskın bir gen olamaz. | Hayır (Bu ifadede “olamaz” diyor – Yanlış) | X’e bağlı baskın kalıtım gayet mümkündür. Bu şık “asla X’e bağlı baskın değildir” diyerek evrensel bir biçimde reddediyor. Dolayısıyla “söylenemez/yanlış” olan budur. |
| E | X ve Y’nin homolog bölgesinde çekinik olarak aktarılır. | Evet (Mümkün) | Pseudootozomal bölge üzerinden gen aktarımı teorik olarak olabilir. Bu bölge her iki kromozomda da benzer gen dizilimlerini barındırır ve babadan oğula da aktarılabilir. |
Tablodan açıkça görülüyor ki “A, B, C, E” maddeleri prensipte de, geniş genetik bilgiler içinde de mümkün sayılabilirken, “D” maddesi “(X’e bağlı baskın bir gen olamaz)” ifadesiyle yanlış genelleme yapıyor. Genetikte X’e bağlı baskın kalıtımın örnekleri mevcuttur (örneğin bazı kemik gelişimi bozuklukları, hipofosfatemik raşitizm vb.).
6. Adım Adım Çözüm Yolculuğu
6.1. Pedigre’de Otozomal İhtimal Kontrolü
- Otozomal baskın veya çekinik kalıtım, genelde cinsiyet fark etmeksizin çocuklara dağılabilir.
- “A” ve “B” şıklarında ifade edilen her iki durum da, normal şartlarda bir soy ağacını açıklama ihtimali olarak saklı kalır.
6.2. Pedigre’de X-Kromozomu Baskın/Çekinik İhtimali
- X’e Bağlı Çekinik: Daha çok erkekler etkilenir ve baba → oğul geçişi görülmez.
- X’e Bağlı Baskın: Bir baba etkilenmişse tüm kızları etkilenir; oğulları genelde etkilenmez (ya da çok düşük ihtimal).
Bu kalıtım tipleri genetik literatürde mevcuttur. Yani, “X kromozomu ile baskın olarak taşınan gen asla olmaz” cümlesi, doğrudan hatalıdır.
6.3. Pseudootozomal İhtimali (X-Y Homolog Bölgesi)
- Bu bölgede hem X hem Y kromozomunun paylaştığı bazı genler vardır.
- Dolayısıyla bir karakterin, cinsiyet kromozomunun “pseudootozomal” kısmında bulunması da (nadir de olsa) mümkündür. Bu nedenle “E” şıkkı da ihtimal dışı değildir.
6.4. Hangi Şık ‘Söylenemez’ Sonucu
Bütün değerlendirmeler sonucunda:
- A, B, C, E şıkları, “olabilir” veya “prensipte mantıklıdır” diyebileceğimiz ifadelerdir.
- D şıkkı (“X kromozomu ile taşınan baskın bir gen olamaz”) ise kökten yanlış bir genelleme içerir. Dolayısıyla “söylenemez” ifadesinin karşılığı budur.
7. Soru Özet ve Sonuç
Soruda gösterilen soy ağacında, taralı bireylerin taşıdığı özellik için hangi kalıtım modelinin tamamen imkânsız olduğunu veya “söylenemez” olduğunu arıyoruz. Genetik bilgiye göre X’e bağlı baskın kalıtım mümkün bir modeldir; dolayısıyla “X kromozomu ile taşınan baskın bir gen olamaz” şeklinde ifade etmek hatalıdır. Buna göre:
Doğru yanıt (yani “hangi ifade söylenemez?” sorusunun cevabı):
D) ‘X kromozomu ile taşınan baskın bir gen olamaz.’
Başka bir deyişle, “D” şıkkı geçerli olmayan (yanlış) bir ifade olduğu için bu soru tipinde “hangisi söylenemez?” sorusunun cevabıdır.
8. Kaynaklar ve Ek Bilgiler
- Griffiths AJF, Miller JH, Suzuki DT, et al. An Introduction to Genetic Analysis. 11th Edition, Freeman, 2015.
- Lüle ve diğ., Ortaöğretim Biyoloji (Genetik Kavramlar Bölümü).
- Çevik, M., Temel Genetik Notları, 2021.
- Online açık erişimli görseller ve soy ağacı örnekleri: [OpenStax CNX Biyoloji Kaynakları]
Genetikte kalıtım tiplerini ayırt etmede en önemli öğe cinsiyet dağılımı, kuşak atlama ve baba→çocuk aktarımı gibi ipuçlarıdır. X’e bağlı baskınlık “olamaz” gibi kesin bir yargı, genetik ilkeleriyle çelişir; çünkü bu tip kalıtım gayet bilinen bir örüntüdür.
Sonuç (Kısa Özet):
• A (Otozomal baskın) ve B (Otozomal çekinik) her ikisi de gayet mümkündür.
• C (Eş baskın) kalıtım da çeşitli örneklerde görülmektedir, dolayısıyla dışlanamaz.
• E (X ve Y’nin homolog bölgesinde çekinik aktarım) pseudootozomal bölgede olabilir.
• D (X’e bağlı baskın olamaz) ifadesi, genetik literatür açısından hatalıdır ve “söylenemez.”
Bu nedenle sorunun cevabı D şıkkıdır.