Coğrafya sınavi soruları

Türkiye’de sıcaklık doğuya doğru azalır bu durum hangi konula ilgilidir

Türkiye’de Sıcaklığın Doğuya Doğru Azalması Hangi Konuyla İlgilidir?

Cevap:

Türkiye’de sıcaklık oranlarının doğudan batıya doğru azalması durumu, coğrafi ve iklimsel faktörlerle ilişkilidir. Bu durumun çeşitli nedenleri ve etkileri bulunmaktadır.

Adım 1: Coğrafi Konum ve Enlemler

• Enlem Etkisi: Türkiye, kuzey yarımkürede yer almakta olup, genel olarak batıdan doğuya doğru gidildikçe enlem dereceleri artar. Daha yüksek enlemler, güneş ışınlarını daha eğik alır ve bu da sıcaklığın azalmasına neden olur.
  • Karasallık Etkisi: Türkiye’nin doğusu, batıya göre daha iç kesimlerde kalır ve deniz etkisinden uzaktır. Bu, karasallık etkisini artırarak sıcaklıkların daha düşük olmasına yol açar.

Adım 2: İklim Çeşitliliği

• İklim Çeşitleri: Türkiye’de farklı iklim tipleri bulunur. Batıda Akdeniz iklimi özellikleri görülürken, doğuya doğru karasal iklim hakim hale gelir. Karasal iklim bölgelerinde kışları soğuk ve sert geçmesi yaygındır.
  • Rakım Faktörü: Doğuya doğru gidildikçe yükselti artar. Yüksek rakım, hava sıcaklıklarını düşüren bir diğer etkendir. Dağlık bölgelerde sıcaklıklar daha düşüktür.

Adım 3: Sonuç

• Meteorolojik Eğilimler: Bahsedilen faktörler, Türkiye’nin doğusunda bu sıcaklık eğliminin sebepleridir. Genellikle iklim, yükselti ve coğrafi konum bu durumu şekillendirir.

Sonuç Cevap:

Türkiye’de sıcaklığın doğuya doğru azalması durumu, coğrafi konum, yükselti, karasallık etkisi ve iklim çeşitliliği gibi faktörlerle ilgilidir. Bu faktörlerin birleşimi, doğu bölgelerinin batıya göre daha soğuk olmasına yol açar.