- Cocukların Özellikle evde oldukları gibi dişanda da
oynamaları gerektiğini savunmaktadır bundan dola
dişarida yapılan alıştırmalar, oyun ve hareketlerin
hepsj ekleme aliştirmaları olarak ifade edilir.
Yukarıda görüşleri verilen okul öncesi eğitim do-
sắnürü aşağıdakilerde hangisidir?
Fröebel
B Pestelozzi
C) Vygotsky
D) Montessori
E) Rousseau
Çocukların Ev Dışında Oynaması ve “Ekleme Alıştırmaları” Görüşü
Çocukların hem evde hem de dışarıda oynamaları gerektiğini savunan, dışarıda yapılan alıştırma, oyun ve hareketlerin tamamını ekleme alıştırmaları (eklenti alıştırmaları) olarak nitelendiren okul öncesi eğitim düşünürünü analiz edelim.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A: Fröbel Analizi
Friedrich Fröbel, anaokulunun kurucusudur ve oyunu eğitimin merkezine koyar. “Gifts” (Armağanlar) ve “Occupations” (Meşguliyetler) sistemini geliştirmiştir. Ancak dışarıdaki oyunları spesifik olarak “ekleme alıştırması” olarak tanımlayan temel figür o değildir.
Adım 2 — Seçenek B: Pestalozzi Analizi
Johann Heinrich Pestalozzi, eğitimin doğal bir süreç olması gerektiğini savunur. Çocukların hem kapalı alanlarda hem de açık havada hareket etmelerine büyük önem verir. Pestalozzi, evdeki eğitimin dışarıdaki fiziksel aktivitelerle desteklenmesini savunur ve bu dışarıdaki faaliyetleri “ekleme/eklenti alıştırmaları” olarak ifade eder. Görseldeki metin doğrudan Pestalozzi’nin eğitim felsefesini yansıtmaktadır.
Adım 3 — Seçenek C: Vygotsky Analizi
Lev Vygotsky, sosyal yapılandırmacı kuramın öncüsüdür. Oyunun “Yakınsal Gelişim Alanı” (ZPD) üzerindeki etkisine odaklanır. “Ekleme alıştırması” gibi bir terminoloji kullanmaz.
Adım 4 — Seçenek D: Montessori Analizi
Maria Montessori, hazırlanmış çevre ve çocukların kendi hızlarında öğrenmeleri üzerine odaklanır. Dışarıyı eğitimin bir parçası olarak görür ancak sorudaki spesifik tanım ona ait değildir.
Adım 5 — Seçenek E: Rousseau Analizi
Jean-Jacques Rousseau, “Emile” adlı eserinde doğal eğitimi savunur. Çocuğun doğada serbestçe büyümesini ister ancak akademik terminolojide bu alıştırmaları “ekleme” olarak sınıflandıran kişi Pestalozzi’dir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Fröbel — Oyun ve armağanlar odaklıdır.
B. Pestalozzi — Dışarıdaki hareketleri “ekleme alıştırması” olarak tanımlar.
C. Vygotsky — Sosyal etkileşim ve dil odaklıdır.
D. Montessori — Özgürlük ve materyal odaklıdır.
E. Rousseau — Doğalcı eğitim ve toplumsal sözleşme odaklıdır.
Adım 7 — Son Doğrulama
Pestalozzi, eğitimin kalpten, zihinden ve ellerden (Heart, Head, Hand) geçtiğine inanır. Fiziksel gelişimi desteklemek adına ev dışındaki tüm hareketli oyunları eğitimin tamamlayıcısı, yani “ekleme alıştırması” olarak görür.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Pestalozzi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Ekleme Alıştırmaları
- Tanım: Çocuğun kapalı alanlardaki eğitimine ek olarak dışarıda yapılan fiziksel ve oyun temelli faaliyetlerdir.
- Bu problemde: Pestalozzi’nin fiziksel gelişimi destekleme yöntemini ifade eder.
2. Doğal Eğitim Metodu
- Tanım: Çocuğun yeteneklerinin doğal ortamında ve zorlama olmadan geliştirilmesidir.
- Bu problemde: Pestalozzi’nin pedagojik yaklaşımının temelidir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Fröbel ile Karıştırmak
- Yanlış: Her oyun diyen düşünürü Fröbel sanmak.
- Doğru: Fröbel sistemli materyallere (armağanlara) odaklanırken, Pestalozzi yaşamın doğal akışındaki hareketlere odaklanır.
- Neden yanlış: “Ekleme alıştırmaları” kavramı Pestalozzi’ye has teknik bir terimdir.
Pestalozzi’nin “kafa, kalp ve el” üçlemesinin okul öncesi eğitimdeki diğer uygulamalarını da detaylandırmamı ister misin?