Çocuk Hakları >>>
13. Arkadaşlarımızla küçük gruplar oluşturarak aşağıdaki alana çocuk hakları ile ilgili farkındalık projesi (poster, bilgilendirici broşür veya afiş) hazırlayalım. Hazırladığımız projeyi arkadaşlarımıza anlatmak için kısa bir tanıtım metni yazalım ve sunalım.
Tanıtım Metni
Çocuk Hakları Farkındalık Projesi ve Tanıtım Metni
Çocuk Hakları Sözleşmesi; tüm çocukların din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin eğitim, sağlık, barınma, oyun ve yaşama haklarını güvence altına alır. Bu etkinliği tam olarak tamamlamak için üstteki kutucuğa afiş çizimi yapıp, alttaki satırlara tanıtım metnini yazabilirsin.
1. Afiş / Poster Alanına Çizilecekler (Büyük Kutu İçin)
-
Ana Başlık (Büyük ve Renkli Harflerle):
“DÜNYA ÇOCUKLARLA GÜZEL, HAKLARIYLA GÜVENDE!” -
Ortaya Çizilecek Görsel:
- Dünya küresinin etrafında el ele tutuşmuş, gülen çocuk figürleri çizebilirsin.
-
Etrafına Eklenecek Hak Sembolleri ve Kısa Mesajlar:
Eğitim Hakkı: Açık bir kitap ve kalem resmi. (Her çocuk okula gitmelidir.)
Sağlık Hakkı: Küçük bir sağlık çantası veya stetoskop resmi. (Her çocuk tedavi olma hakkına sahiptir.)
Oyun Hakkı: Uçurtma, salıncak veya top resmi. (Oyun oynamak en doğal hakkımızdır.)
Barınma ve Sevgi Hakkı: Sevgi dolu bir ev ve kalp resmi. (Her çocuk güvenli bir yuvada büyümelidir.)
2. Tanıtım Metni (Çizgili Alana Yazılacak Metin)
Tanıtım Metni:
“Sevgili arkadaşlar ve öğretmenim, hazırladığımız bu projede her çocuğun doğuştan sahip olduğu temel haklara dikkat çekmek istedik. Çocuk hakları; eğitim almamızı, sağlıklı büyümemizi, güvenli bir yuvada yaşamamızı ve doyasıya oyun oynamamızı sağlar. Çocukların haklarına saygı gösterilen bir dünya, herkes için daha aydınlık, adil ve mutlu bir gelecek demektir.”
Uygulama İpucu: Afişini hazırlarken canlı renkler (kırmızı, mavi, sarı, yeşil) kullanarak sloganları büyük harflerle yazman, afişin uzaktan daha kolay fark edilmesini sağlar.
Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tarihçesini ve en çok öne çıkan maddelerini de birlikte incelemek ister misin?