Ch3cooh

Burak_KURT9 tarafından paylaşılan sorunun çözümü:

19. Sorunun Çözümü: İyonlaşma Yüzdesi

Soru:
t°C’de 24 g CH₃COOH kullanılarak 1 L sulu çözelti hazırlanıyor. Oluşan çözeltinin pH değeri 3 olduğuna göre CH₃COOH’ün çözeltideki iyonlaşma yüzdesi kaçtır?

Veriler:

• CH₃COOH çözeltisinin pH’ı: 3
  • CH₃COOH’ün mol kütlesi: 60 g/mol
  • Kₛᵤ: 1 × 10⁻¹⁴
  • 24 g CH₃COOH 1 L çözeltide çözülüyor.

Adım 1 - Çözeltideki CH₃COOH’ün molaritesi hesaplama

24 g CH₃COOH var ve mol kütlesi 60 g/mol olduğundan mole sayısı:

\text{Mol CH₃COOH} = \frac{\text{Kütle (g)}}{\text{Mol Kütlesi (g/mol)}} = \frac{24}{60} = 0.4 \, \text{mol.}

Bu mole 1 L çözelti içinde çözülmüş olduğundan molarite:

\text{CH₃COOH Molaritesi} = 0.4 \, \text{M.}

Adım 2 - H⁺ derişimini pH değerinden bulma

pH değeri 3 olduğundan:

\text{[H⁺]} = 10^{-3} \, \text{M.}

Adım 3 - CH₃COOH’ün iyonlaşma yüzdesi hesaplama

CH₃COOH zayıf bir asit olduğundan, iyonlaşma bir denge durumudur. Bu zayıf asitten iyonlaşan H⁺ derişimi 10⁻³ M ve toplam CH₃COOH konsantrasyonu 0.4 M olduğundan iyonlaşma yüzdesi:

\text{İyonlaşma yüzdesi} = \left( \frac{\text{[H⁺]}}{\text{Toplam CH₃COOH konsantrasyonu}} \right) \times 100

Hesaplama:

\text{İyonlaşma yüzdesi} = \left( \frac{10^{-3}}{0.4} \right) \times 100 = 0.25 \, \%.

19. Sorunun Cevabı: C) %0.25

20. Sorunun Çözümü: Osmotik Basınç

Soru:
1 atm dış basınç ve 25°C’de, 0.4 M Fe₂(SO₄)₃ çözeltisinin 100 mL’sine aynı sıcaklıkta su eklenerek hacim 1 L’ye çıkarılıyor. Buna göre son çözelti ile ilgili ne söylenebilir?

Adım 1 - Son çözeltinin molaritesi

Fe₂(SO₄)₃ çözeltisinin başlangıçtaki molaritesi 0.4 M ve hacim 100 mL’dir (0.1 L). Fe₂(SO₄)₃ miktarı başlangıçta:

\text{Mol Fe₂(SO₄)₃} = Molarite \times Hacim = 0.4 \times 0.1 = 0.04 \, \text{mol.}

Hacim 1 L’ye çıkarıldığında son molarite:

\text{Son Molarite} = \frac{\text{Mol Fe₂(SO₄)₃}}{\text{Yeni Hacim}} = \frac{0.04}{1} = 0.04 \, \text{M.}

Adım 2 - Osmotik basınç ilişkilendirme

Osmotik basınç çözeltinin molaritesi ile doğru orantılıdır. Başlangıçta 0.4 M olan çözeltinin molaritesi seyreltmeden sonra 0.04 M’ye düştüğünden osmotik basınç azalır.

Sonuç:

• Çözeltinin osmolaritesi azalır.
  • Osmotik basınç, çözeltinin yoğunluğu ve derişimle doğrudan ilişkili olarak düşer.

@Burak_KURT9