Çevre , Güvenliği ve temizliği iş

Atık yönetimi hiyerarşisine göre hangisi diğerlerinden daha öncelikli seçenektir?

Cevap:

Atık yönetimi hiyerarşisi, atıkların azaltılmasına ve yönetilmesine yönelik bir yaklaşım sunar. Bu hiyerarşi genelde şu şekilde sıralanır:

1. Önleme (Reduction): Atık oluşumunu en baştan önlemek, diğer tüm işlemlerden daha önceliklidir. Daha az tüketmek veya daha az atık üretmek için ürünlerin tasarım sürecinden itibaren müdahale edilir.
  2. Azaltma (Minimisation): Üretim ve tüketim aşamasında atık miktarını azaltmaya yönelik eylemlerdir.
  3. Tekrar Kullanım (Reuse): Ürün veya malzemelerin yeniden kullanılması, atığın önlenmesine katkıda bulunur.
  4. Geri Dönüşüm (Recycling): Materiyallerin yeniden işlenerek yeni ürünlere dönüştürülmesi sürecidir.
  5. Bertaraf (Disposal): Atıkların çevreye zararlı olmayan şekilde imha edilmesidir. En son seçenek olarak değerlendirilir.

Bu hiyerarşi çerçevesinde, önleme diğer stratejilerden daha üstündür. Çünkü bu aşamada atığın oluşması engellenir.

Final Cevap:

Atık yönetimi hiyerarşisine göre en öncelikli seçenek Önlemedir. Bu aşama, henüz atık oluşmadan önce alınacak önlemleri içerir ve en etkili atık yönetim stratejisi olarak kabul edilir.