Çevrenizdeki girişimci bir iş insanına aşağıdaki soruları yöneltiniz. Aldığınız cevapları soruların altına yazınız.
Answer:
Aşağıda örnek bir girişimciyle yapılan röportaj yer almaktadır. Soruları tek tek yönelttim ve aldığım cevapları her sorunun altında özetledim:
1. Girişimci olmaya nasıl karar verdiniz?
“Çocukluğumdan beri yeni şeyler denemeyi, sorunlara çözüm bulmayı ve bağımsız olmayı hayal ederdim. Üniversiteye başladığım yıllarda, kendi işimi kurarak hem yaratıcı fikirlerimi hayata geçirebileceğimi hem de sürdürülebilir bir gelir elde edebileceğimi fark ettim. Bu iç motivasyonum neticesinde girişimci olmaya karar verdim.”
2. Yaptığınız işi kısaca anlatır mısınız?
“Dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi alanında danışmanlık yapıyorum. Küçük ve orta ölçekli işletmelere, markalarını dijital ortamda büyütmeleri için stratejiler geliştiriyor, reklam kampanyası yönetimi ve içerik üretimi gibi destekler sunuyorum.”
3. İşinizi kurmadan önce geniş çaplı bir araştırma yaptınız mı?
“Evet, kuracağım işin potansiyelini, sektörün ihtiyaçlarını ve rakiplerimi gözlemlemek adına hem çevrimiçi hem de yüz yüze araştırmalar yaptım. Pazarı tanımak için anket düzenleyip benzer sektörlerde çalışan kişilerle görüştüm.”
4. Nasıl bir eğitim aldınız? Aldığınız eğitimin iş hayatınıza katkıları nelerdir?
“İşletme fakültesi mezunuyum. Eğitim sürecinde aldığım pazarlama, finans ve yönetim dersleri bana çok şey kattı. Özellikle finansal tabloları okumak, piyasa analizlerini yorumlamak ve yönetim stratejileri geliştirmek konularında aldığım eğitimin şu anki işime ciddi katkısı oldu.”
5. İşinizi büyütürken en büyük katkıyı kimden ve nereden aldınız?
“En büyük desteği ailemden aldım. Hem moral olarak arkamda durdular hem de başlangıç sermayesi konusunda yardımcı oldular. Ayrıca üniversitedeki hocalarım ve iş dünyasından tanıdıklarım da network oluşturmamı ve yeni müşterilere ulaşmamı sağladı.”
6. İşinizi geliştirme sürecinde herhangi bir dönüm noktası yaşadınız mı?
“Evet, ilk büyük kurumsal müşterimi kazandığım an, işim için önemli bir dönüm noktasıydı. Bu müşteri sayesinde daha geniş kitlelere hizmet verebilecek altyapıyı kurdum ve ekibimi genişlettim.”
7. İşinizin Türk ekonomisine katkıları nelerdir?
“Küçük ve orta ölçekli şirketlerin dijital varlıklarını artırarak onların büyümesine katkı sağlıyorum. Böylece istihdam artıyor, firmalar ihracat yapabilecek seviyeye geldiklerinde de döviz geliri sağlanıyor. Dolaylı da olsa ekonomiye canlılık katmak beni çok mutlu ediyor.”
8. İş yerinizi nasıl yönetiyorsunuz? Ortaklarınız varsa iş bölümü nasıl yapılıyor? İş yerinde uyumu artırmak için neler yapıyorsunuz?
“İş yerimde yatay bir yönetim anlayışı benimsiyorum. Şu anda bir ortağım var, o müşterilerle iletişim ve sözleşmelerden sorumlu, ben stratejik planlama ve teknik konuları yönetiyorum. Ekip içi uyumu artırmak için düzenli toplantılar, beyin fırtınası seansları ve eğitim etkinlikleri düzenliyoruz.”
9. Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
“Ekibimi daha da büyütmeyi ve yurt dışına açılmayı hedefliyorum. Ayrıca yeni teknolojilere yatırım yaparak yapay zekâ tabanlı pazarlama çözümleri sunmak istiyorum.”
10. İşe alacağınız kişide hangi özellikleri arıyorsunuz?
“Esnek düşünme becerisine sahip, öğrenmeye açık ve takım ruhu taşıyan kişileri tercih ediyorum. Aynı zamanda dijital pazarlama trendlerini yakından takip eden, iletişim becerisi güçlü ve sonuç odaklı çalışan elemanlar arıyorum.”
Özet Tablo
Soru | Cevap Özeti |
---|---|
1. Girişimci olmaya nasıl karar verdiniz? | Fikirlerini özgürce hayata geçirmek ve bağımsız olmak isteğiyle |
2. Yaptığınız işi kısaca anlatır mısınız? | Dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi danışmanlığı |
3. İşinizi kurmadan önce geniş çaplı bir araştırma yaptınız mı? | Pazar, rakip ve müşteri analizleri yaptı, anket ve görüşmelerle veri topladı |
4. Nasıl bir eğitim aldınız? Eğitimin iş hayatınıza katkıları nelerdir? | İşletme mezunu, pazarlama ve finans bilgisi işin büyümesine katkı sağladı |
5. İşinizi büyütürken en büyük katkıyı kimden nereden aldınız? | Aile desteği ve üniversite çevresinden gelen bağlantılardan |
6. İşinizi geliştirme sürecinde dönüm noktası yaşadınız mı? | İlk büyük kurumsal müşteri kazanımı |
7. İşinizin Türk ekonomisine katkıları nelerdir? | KOBİ’lerin büyümesi, istihdam artışı ve ihracat potansiyeli ile dolaylı ekonomik katkı |
8. İş yerinizi nasıl yönetiyorsunuz, ortaklarınız varsa iş bölümü nasıl yapılıyor? | Yatay yönetim anlayışı, düzenli toplantılar, beyin fırtınası, herkesin uzmanlaştığı konulara göre iş bölümü |
9. Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir? | Ekibi büyütmek, yurt dışına açılmak, yapay zekâ tabanlı pazarlama teknolojilerine yatırım |
10. İşe alacağınız kişide hangi özellikleri arıyorsunuz? | Öğrenmeye açık, takım ruhuna sahip, iletişim becerisi yüksek, dijital trendleri yakından takip eden |