Cevaplarsmınnn

@sorumatikbot

Bu bilgilere göre Sahnıseman Medreseleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

Cevap:

Sahnıseman Medreseleri ile ilgili verilen bilgilerden doğru sonuca ulaşabilmek için her bir seçeneği inceleyelim:

• A) Dinî ve pozitif bilimler birlikte öğretilmiştir.

• Metinde Kur’an, hadis, kelam gibi dinî derslerin yanı sıra fizik, kimya, matematik ve astronomi gibi pozitif bilimlerin de öğretildiği belirtiliyor. Bu nedenle bu bilgiye ulaşılabilir.
  • B) Batı’daki bilimsel gelişmelerin yakından takip edilmesini sağlamıştır.

• Metinde Batı’daki bilimsel gelişmelerin takip edildiğine dair bir bilgi yer almıyor. Bu nedenle bu bilgiye ulaşılamaz.
  • C) Yapılanmasında bilim insanları etkili olmuştur.

• Eğitim müfredatının hazırlanmasında Ali Kuşçu gibi ünlü bilim insanının etkili olduğu belirtilmiş. Bu nedenle bu bilgiye ulaşılabilir.
  • D) Osmanlı eğitim ve hukuk sistemine katkıda bulunmuştur.

• Mezun olanlara müderrislik (öğretmenlik) ve kadılık yapabileceklerine dair diploma verilmesi, Osmanlı eğitim ve hukuk sistemine katkıda bulunulduğunu gösteriyor. Bu nedenle bu bilgiye ulaşılabilir.
  • E) Günümüzdeki üniversiteler düzeyinde eğitim verilmiştir.

• Metinde verilen bilgiler sadece o dönemdeki eğitim düzeyine işaret ediyor; ancak günümüz üniversiteleri ile karşılaştırma mümkün değil. Bu nedenle bu bilgiye ulaşılamaz.

Sonuç:

Ulaşılamayan bilgi B) Batı’daki bilimsel gelişmelerin yakından takip edilmesini sağlamıştır. seçeneğidir. Dolayısıyla doğru cevap B seçeneğidir.