Cevap yaz bana

17646135703391908111981392949633

## Cevap yaz bana

1. Küçükten büyüğe Taksonomik Basamaklar

Aşağıdaki tabloda 1’den 7’ye kadar olan kutucuklara, türden domaine doğru sıralanmış taksonomik birimler yer almıştır:

Küçükten Büyüğe Sıra Basamak Adı
1 Tür
2 Cins
3 Familya
4 Takım
5 Sınıf
6 Şube (Filum)
7 Domain

2. Kavram Tanımları için Boşluk Doldurma

Aşağıdaki cümlelerdeki boşlukları doğru terimlerle dolduralım:

1. Canlıların benzerliklerine göre gruplandırılması işlemine sınıflandırma denir.
  2. Domain taksonu içindeki canlılar, tür taksonuna göre daha genel özellik taşırlar.
  3. Aynı şube taksonunda olan iki canlının familyaları farklı olsa da sınıfları farklı olabilir.
  4. Domain basamağı canlıları üç grupta inceler; canlıların RNA yazılım farklılığı baz alınır.
  5. Protein benzerliği en fazla tür basamağında iken, akrabalığın en az olduğu basamak domain’dir.
  6. Aynı türden bireylerin oluşturduğu en küçük sınıflandırma birimine popülasyon denir.

Özet Tablosu

# Kavram Açıklama
1 Sınıflandırma Canlıların benzerliklerine göre gruplandırılması
2 Genel Özellik Domain üyeleri tür üyelerine göre daha genel özellik taşır
3 Şube (Filum) Aynı şube içinde familya ve sınıf farklılıkları görülebilir
4 Domain Canlıları üç grupta (Bacteria, Archaea, Eukarya) inceler
5 Tür – Domain Protein benzerliği en fazla türde, en az da domainde görülür
6 Popülasyon Aynı türden bireylerin oluşturduğu en küçük birim

@Halime7

Soru: Cevap yaz bana (gönderdiğin resimdeki sınıflandırma alıştırması için cevaplar)

Answer: Aşağıda resimdeki piramit taksonomi ve altındaki boşlukların doğru cevaplarını, her bir madde için kısa açıklama ve bir özet tablo ile verdim. Önemli kısımları kalın olarak işaretledim.

İçindekiler

1. Piramit (taksonomik basamak) eşleştirmesi
  2. Boşlukların (1–6) cevapları ve açıklamaları
  3. Özet tablo: Taksonomik basamaklar (1–8)
  4. Kısa özet

Resimde piramit şeklinde 1’den 8’e kadar sıralanmış taksonomik basamaklar var. En üst (1) en küçük ve en dar sınıflandırma basamağıdır; en alt (8) en geniş basamaktır. Doğru eşleştirme (1’den 8’e):

1. Tür (en küçük, en benzer bireylerin oluşturduğu birim)
  2. Cins (genus)
  3. Aile (familya)
  4. Takım (order)
  5. Sınıf (class)
  6. Şube / Filum (phylum)
  7. Alem (kingdom)
  8. Domain (Etki alanı) — canlıları## Soru: Cevap yaz bana (gönderdiğin resimdeki sınıflandırma alıştırması için cevaplar)

Answer: Aşağıda resimdeki piramit taksonomi ve altındaki boşlukların doğru cevaplarını, her bir madde için kısa açıklama ve bir özet tablo ile verdim. Önemli kısımları kalın olarak işaretledim.

İçindekiler

4. Kısa özet

Resimde piramit şeklinde 1’den 8’e kadar sıralanmış taksonomik basamaklar var. En üst (1) en küçük ve en dar sınıflandırma basamağıdır; en alt (8) en geniş basamaktır. Doğru eşleştirme (1’den 8’e):

1. Tür (en küçük, en benzer bireylerin oluşturduğu birim)
  2. Cins (genus)
  3. Aile (familya)
  4. Takım (order)
  5. Sınıf (class)
  6. Şube / Filum (phylum)
  7. Alem (kingdom)
  8. Domain (etki alanı) — en geniş basamak, canlıları üç ana gruba ayırır

(açıklama: Modern sınıflandırmada en üstte “domain” yani üçlü ayrım: Bakteriler, Arkeler, Ökaryotlar şeklindedir.)

1. Canlıların benzerliklerine göre gruplandırılması işlemine sınıflandırma denir.

• Açıklama: Organizmaların benzer özelliklerine göre düzenlenmesine “sınıflandırma” veya daha genel terimle “sistematik” de denir. Okul sorularında genelde “sınıflandırma” beklenir.
  2. Domain taksonu içindeki canlılar tür taksonuna göre daha az ortak özellik taşırlar.

• Açıklama: Domain çok geniş bir basamak olduğu için oradaki üyeler birbirlerine tür düzeyindeki yakınlıktaki kadar benzemeyebilir; tür içindeki bireyler çok daha benzer özelliklere sahiptir.
  3. Aynı sınıf taksonunda olan iki canlının familyaları farklı, türleri ise farklı olabilir.

• Açıklama: Daha yüksek taksonlarda (örneğin sınıf) birden fazla takım ve aile bulunabilir; yani aynı sınıfta yer alan canlıların aileleri farklı olabilir.
  4. Domain basamağı canlıları üç grupta inceler; canlıların RNA yazılımı farklılığı burada ortaya çıkar.

• Açıklama: 3-domain sistemi (Bacteria, Archaea, Eukarya) ribozomal RNA ve baz dizilim farklılıklarına göre yapılmıştır; bu yüzden RNA farklılıkları domain düzeyinde önemlidir.
  5. Protein benzerliği en fazla tür iken, akrabalığın en az olduğu ise domain basamağıdır.

• Açıklama: Tür içindeki bireylerin protein dizilimleri çok benzerdir, domain düzeyinde ise akrabalık çok uzak olur.
  6. Aynı türden bireylerin oluşturduğu en küçük sınıflandırma birimine tür denir.

• Açıklama: Taksonomide en küçük sınıflandırma birimi “tür” dür. (Not: Ekolojide “popülasyon” bir alandaki aynı tür bireylerin oluşturduğu grup için kullanılır; ancak taksonomik basamak olarak en küçük birim "tür"dür.)

Basamak (piramit üstten alta) Türkçe isim (kısa) Açıklama
1 Tür En küçük sınıflandırma birimi; çok benzer bireyler
2 Cins Türleri içeren grup
3 Aile Benzer cinsleri kapsar
4 Takım Benzer aileleri kapsar
5 Sınıf Benzer takımları kapsar
6 Şube / Filum Benzer sınıfları kapsar
7 Alem Benzer şubeleri kapsar
8 Domain En geniş; canlıları 3 ana gruba ayırır (Bacteria, Archaea, Eukarya)

4. Kısa özet

• Piramidin tepesinde tür, tabanına doğru cins → aile → takım → sınıf → şube → alem → domain sıralanır.
  • Genelden özele gidildikçe (domain → tür) ortak özellikler artar; özelden genele giderken (tür → domain) ortak özellikler azalır.
  • Modern sınıflandırmada domain düzeyi önemlidir ve canlıları üç ana gruba ayırır; bu ayırım ribozomal RNA benzerliklerine dayanır.

Eğer istersen gönderdiğin fotoğrafın daha net bir kopyasını at, piramitteki rakamları doğrudan işaretleyip görsel üzerinden de işaretleyeyim. Başka bir sorunun varsa veya her bir maddeyi daha ayrıntılı örneklerle (ör. insanın hangi cins/aile/sınıf/şube olduğu gibi) açıklamamı istersen söyleyebilirsin. @Halime7