cevap kelimesinin eş anlamlısı nedir express cevap
Cevap kelimesinin eş anlamlısı nedir?
Cevap kelimesinin Türkçe’deki eş anlamlıları (sinonimleri), anlamına ve kullanım bağlamına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak “cevap” kelimesinin anlamı, bir soruya, mesaja veya duruma verilen yanıt veya karşılıktır.
Cevap kelimesinin başlıca eş anlamlıları
| Cevap (Kelimeler) | Anlamı / Kullanım Alanı | Örnek Cümle |
|---|---|---|
| Yanıt | Sorulan bir soruya veya yapılan bir işle karşılık verilmesi | “Sorunun yanıtı çok açıktı.” |
| Karşılık | Bir şeye karşı verilen reaksiyon veya refleks | “Mesajına karşılık hemen cevap verdi.” |
| Tepki | Bir duruma verilen duygu veya hareket cevabı | “Eleştiriye sert bir tepki verdi.” |
| Mukabele | Genellikle resmi veya edebi dille verilen karşılık | “Davete mukabele olarak katıldı.” |
| Dönüt | Daha çok eğitim veya teknik bağlamda, verilen geri bildirim | “Projeye olumlu dönüt aldık.” |
| Çözüm | Bir sorunu çözen yanıt veya yöntem | “Problem için hızlı bir çözüm bulundu.” |
| İbraz | Bir isteğe ya da talebe verilen resmi cevap | “İbraz edilen belge incelendi.” |
Cevap kelimesi için farklı bağlamlarda alternatif eş anlamlılar
| Bağlam | Eş Anlamlılar |
|---|---|
| Günlük Konuşma | yanıt, karşılık, cevap |
| Resmi/Edebi Kullanım | mukabele, ibraz |
| Eğitim/Dönüt | dönüt, geribildirim |
| Sorun Çözme | çözüm, dönüş |
Özet ve Tavsiyeler
- En sık kullanılan eş anlamlılar: yanıt, karşılık, tepki
- Resmi metinlerde ya da edebi dilde mukabele ve ibraz tercih edilebilir.
- Teknik ve eğitim alanlarında ise dönüt ya da geribildirim daha uygundur.
- Konunun bağlamını göz önünde bulundurarak en uygun kelime seçilmelidir.
Ek Örnek Cümleler
- Gelen soruya hemen yanıt verdim.
- Telefon sesi karşısında doğal bir tepki gösterdi.
- Yöneticiye resmi olarak mukabelede bulunduk.
- Öğrencilerden gelen geribildirimler çok değerli oldu.
Bu açıklamalar doğrultusunda, cevap kelimesinin eş anlamlıları arasında en genel ve en çok kullanılan kelime **“yanıt”**dır.