Türkiye’deki mevcut yasal düzenlemeye göre psikososyal kaynaklı tehlike ve riskler için hangisi doğrudur?
Türkiye’deki mevcut yasal düzenlemeye göre psikososyal kaynaklı tehlike ve riskler için hangisi doğrudur?
Cevap:
Türkiye’de psikososyal tehlike ve riskler, iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük bir öneme sahiptir. Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde psikososyal kaynaklı tehlike ve risklerle ilgili birkaç önemli noktaya değinmek mümkündür:
-
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (No. 6331):
- Psikososyal Risklerin Tanımı ve Yönetimi:
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre (No. 6331), işverenlerin, çalışanların sağlığını korumak ve güvenliği sağlamak amacıyla psikososyal riskleri de içeren tüm riskleri değerlendirmesi gerekmektedir. Bu riskler arasında iş stresi, mobbing (iş yerinde psikolojik taciz), iş yükü, çalışma saatleri, monoton iş düzeni ve iş-özel yaşam dengesi gibi faktörler bulunabilir.
- Psikososyal Risklerin Tanımı ve Yönetimi:
-
Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği:
- Risk Analizi ve Önlemler:
-
İş yerlerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmeleri, sadece fiziksel tehlikeleri değil, aynı zamanda psikososyal tehlikeleri de içermelidir. İşverenler, çalışanların maruz kaldığı psikososyal tehlikeleri belirlemeli ve bunları önleyici tedbirler geliştirmelidir.
R = T \times S \\ R = \text{Risk} \\ T = \text{Tehlikenin Olasılığı} \\ S = \text{Tehlikenin Şiddeti}
-
- Risk Analizi ve Önlemler:
-
Mobbing ve Psikolojik Taciz Yönetmeliği:
- Mobbing, Psikolojik Taciz ve Çalışan Sağlığı:
- Türkiye’de iş yerlerinde mobbing ve psikolojik taciz gibi davranışların önlenmesi ve bunlara karşı tedbir alınması da yasal düzenlemelerde yer almaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışanların bu tür olumsuz psikososyal koşullardan korunmasına yönelik kılavuz belgeler ve eğitim programları sunmaktadır.
- Mobbing, Psikolojik Taciz ve Çalışan Sağlığı:
-
Çalışanın Eğitimi ve Bilinçlendirilmesi:
- Eğitim Programları ve Rehberlik:
- İşverenlerin, çalışanları psikososyal riskler ve bu risklerle nasıl başa çıkacakları konusunda bilgilendirmesi gerekmektedir. Eğitim programları, rehberler ve danışmanlık hizmetleri bu kapsamda önemli araçlardır.
- Eğitim Programları ve Rehberlik:
Sonuç:
Türkiye’deki mevcut yasal düzenlemeler kapsamında işverenlerin, psikososyal tehlike ve riskleri tespit edip kontrol altına almaları gerekmektedir. İlgili düzenlemeler, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerine psikososyal faktörlerin dahil edilmesini ve çalışanların bu tür risklerden korunmasını öngörmektedir. İşverenler, hem hukuki sorumluluklarını yerine getirmek hem de çalışanların sağlığını ve verimliliğini artırmak için bu konulara önem vermelidir.