Soru: “Eğim değeri 2 olarak verilmiş bir üçgende, yatay (taban) uzunluğu 8 birim ise bu üçgenin dikey (yükseklik) uzunluğu kaç birim olur ve bu üçgenin eğimli (hipotenüs) kenarının uzunluğu nasıl hesaplanır?”
Cevap:
İçindekiler
- Eğim Kavramının Tanımı
- Üçgenin Kenarları ve Uygulanan Formüller
- Adım Adım Çözüm
- Örnek Hesaplamaların Özeti
- Özet ve Önemli Noktalar
1. Eğim Kavramının Tanımı
- Eğim (m), genelde bir doğru ya da üçgenin “dikey uzunluk” ile “yatay uzunluk” oranı olarak tanımlanır.
- Matematiksel olarak “m = (Dikey Değişim) / (Yatay Değişim)” şeklinde formüle edilir.
- Bu tip sorularda eğimin 2 olması demek, “yükseklik / taban” oranının 2 olduğu anlamına gelir. Yani dikey uzunluk her zaman yatay uzunluğun 2 katı olacaktır.
2. Üçgenin Kenarları ve Uygulanan Formüller
Bir dik üçgende şu temel formüller ve terimler kullanılır:
- Eğim Formülü (2 boyutlu analitik düzlemde):
m = \frac{\Delta y}{\Delta x} - Pisagor Teoremi (üçgenin hipotenüsünü bulmak için):
\text{(Hipotenüs)}^2 = \text{(Dikey Kenar)}^2 + \text{(Yatay Kenar)}^2
3. Adım Adım Çözüm
3.1. Eğim Formülünü Kullanma
Bu soruda eğim:
olduğu ifade edilmiştir. Eğim “(yükseklik)/(taban)” şeklinde tanımlandığı için,
3.2. Yüksekliği Bulma
Soruya göre taban (yatay uzunluk) 8 birim ise:
buradan yükseklik değerini bulabiliriz:
3.3. Hipotenüsü Bulma (İsteğe Bağlı)
Soruda ek olarak bazı durumlarda eğimli kenarın (hipotenüs) uzunluğu da istenebilir. Bulunan taban ve yükseklik değerleri yardımıyla Pisagor teoremini uygularız:
Yani bu örnek için,
4. Örnek Hesaplamaların Özeti
Aşağıdaki tabloda, soruda verilen değerler ve bunlara karşılık gelen hesaplamalar özetlenmiştir:
| Aşama | İşlem | Sonuç |
|---|---|---|
| 1. Eğim Bilgisi (m) | m = 2 | Eğim sabiti: 2 |
| 2. Taban (x) | x = 8 birim | Verilen yatay uzunluk |
| 3. Yükseklik (y) Hesaplama | y / x = 2 → y / 8 = 2 → y = 16 | Yükseklik: 16 birim |
| 4. Hipotenüs (Opsiyonel) | Hipotenüs = √(y² + x²) = √(16² + 8²) | Yaklaşık 17,89 birim |
5. Özet ve Önemli Noktalar
- Eğim (2) ifadesi, “dikey uzunluk / yatay uzunluk = 2” anlamına gelir.
- Taban uzunluğu 8 birim olduğu için yükseklik 16 birim bulunur.
- Üçgenin hipotenüs uzunluğu (gerekirse) 17,89 (yaklaşık) olarak hesaplanır.
-
- sınıf seviyesinde bu tip sorular çoğunlukla “eğim = (yükseklik)/(taban)” formülüyle çözüldüğünden, yalnızca iki kenar belli olduğunda diğerini kolayca bulabiliriz.
- Sonuç olarak, dikey yükseklik 16 birimdir ve üçgenin eğimli kenarının uzunluğunu merak edersek, 17,89 birim civarındadır.
Kısa Özet
Bu soruda eğim = 2 ve taban = 8 birim olarak verilmiştir. Eğim tanımına göre yükseklik = 2 × 8 = 16’dır. Eğer üçgenin en uzun kenarını (hipotenüs) bulmak istersek, Pisagor Teoremi’ni kullanarak yaklaşık 17,89 değerini elde ederiz.