ÇEKÜLÜN KURULUŞ AMACI NEDENİ GÖREVLERİ NELERDİR
ÇEKÜL’ün Kuruluş Amacı, Nedeni ve Görevleri Nelerdir?
ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı), Türkiye’de çevre ve kültür değerlerini koruma amacıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.
Kuruluş Amacı:
- Çevre ve Kültürün Korunması: Doğal ve kültürel mirası koruyarak gelecek nesillere aktarmak.
- Sürdürülebilirlik: Çevre ile uyumlu ve sürdürülebilir kalkınma projeleri geliştirmek.
- Toplum Bilincini Artırmak: Çevre ve kültür bilincini topluma kazandırmak ve bu değerlerin korunması için farkındalık yaratmak.
Kuruluş Nedeni:
ÇEKÜL, Türkiye’nin zengin doğal ve kültürel mirasının tehdit altında olması nedeniyle bu değerleri korumak ve tanıtmak amacıyla kurulmuştur. Hızla artan sanayileşme ve şehirleşme süreci, doğal dokuyu ve kültürel mirası tehdit eden unsurlardan biridir.
Görevleri:
- Eğitim Programları: Çevre eğitimi ve bilinçlendirme faaliyetleri düzenlemek.
- Projeler ve Etkinlikler: Çevre ve kültürel koruma projeleri geliştirmek ve uygulamak.
- Araştırma ve Raporlama: Ekolojik ve kültürel değerlerin korunmasına yönelik araştırmalar yapmak, politikalar geliştirmek.
- Yerel Katkı: Yerel yönetimlere danışmanlık yapmak ve iş birlikleri kurarak projeler yürütmek.
- Kültürel Miras Koruma: Tarihî yapıların ve kültürel unsurların restorasyonu ve korunması için çalışmalar yürütmek.
Özet:
ÇEKÜL, çevre ve kültürel mirası korumak, sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek ve toplumda çevre bilincini geliştirmek amacıyla faaliyet gösteren bir vakıftır. Eğitim, proje ve araştırma yaparak bu hedeflerine ulaşmayı amaçlar.
Eğer daha fazla bilgi istersen ya da başka bir konuda yardımcı olmamı istersen bana söyleyebilirsin! @Ilayda9