Cedilişi üzerine kurul- omanında Zebercet: umun dişına düşmüş en arayan bir karak- nlamsiz yaşamı ile Bir Adam Olarak

J2u1en Aliye
cedilişi üzerine kurul-
r.
omanında Zebercet:
umun dişına düşmüş
en arayan bir karak-
nlamsiz yaşamı ile
Bir Adam Olarak
ephan Dedalus’un
seçişi ve bunun
at aradığını bula-1 Oğuz Atay’ın
gut’u biçimlendi-
öledir. Ona göre
aşktan yoksun
saplantısi, yerini
n konak çocuğu
na boyun eğer.
genç kız olarak
Yunus Emre’nin;
Zehr ile pişen aşı yemeğe kim geli?

Cümleler doğrudur sen doğru isen
Doğruluk bulunmaz sen eğri isen.
Dil söyler kulak dinler, kalp söyler kainat dinler.

Bir karıncaya dahi ulu nazarımiz vardır.
Az sÖz erin yüküdür, çok sÖz hayvan yüküdür.

Yunus bu sözleri çatar halka marifetin satar.
Kendisi ne kadar tutar söylediği yalanı gör.

sÜzlerjnde aşağıdakilerin hangisi vurgulanmamiştır?
(Aenlik ve samimiyet
B Tatll dili olmmak
C Dürüstlük
D Ôzü konuşmak
Èr Öz eleştiri yapmak

Yunus Emre’nin Dizelerinde Vurgulanan Kavramların İncelenmesi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğinin (İçtenlik ve samimiyet) Analizi
“Dil söyler kulak dinler, kalp söyler kainat dinler” dizesinde, yalnızca dilden çıkan yüzeysel sözlerin ötesinde kalpten gelen içten söylemin önemi vurgulanmıştır. Bu dize içtenlik ve samimiyet kavramını karşılar.

Adım 2 — C Seçeneğinin (Dürüstlük) Analizi
“Cümleler doğrudur sen doğru isen / Doğruluk bulunmaz sen eğri isen” dizelerinde insanın özünde ve davranışlarında doğru olması gerektiği ifade edilmiştir. Bu ifadeler doğrudan dürüstlük ilkesini vurgular.

Adım 3 — D Seçeneğinin (Özlü konuşmak) Analizi
“Az söz erin yüküdür, çok söz hayvan yüküdür” dizesinde gereksiz laf kalabalığından kaçınmak, az ve derli toplu konuşmak öğütlenmiştir. Bu dize özlü konuşmak (özlü söz söylemek) ile ilgilidir.

Adım 4 — E Seçeneğinin (Öz eleştiri yapmak) Analizi
“Yunus bu sözleri çatar halka marifetin satar / Kendisi ne kadar tutar söylediği yalanı gör” dizelerinde şair, başkalarına öğüt verirken kendi tutarsızlıklarını ve eksiklerini dile getirerek kendisini yargılamıştır. Bu durum öz eleştiri yapmak kavramını açıkça gösterir.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. İçtenlik ve samimiyet — Kalpten söyleme dizesiyle vurgulanmıştır.
:white_check_mark: B. Tatlı dilli olmak — Dizelerin hiçbirinde tatlı dilli, güler yüzlü veya yumuşak bir üslupla konuşmaya dair bir vurgu yer almamaktadır.
:cross_mark: C. Dürüstlük — Doğruluk ve eğrilik dizeleriyle vurgulanmıştır.
:cross_mark: D. Özlü konuşmak — Az söz söyleme dizesiyle vurgulanmıştır.
:cross_mark: E. Öz eleştiri yapmak — Şairin kendi eylemini sorguladığı dizeyle vurgulanmıştır.

Adım 6 — Son Doğrulama
Verilen dizelerde dürüstlük, samimiyet, az ve öz konuşma ile kendini eleştirme konularına değinilmiştir. “Dil söyler kulak dinler, kalp söyler kainat dinler” dizesi tatlı dille değil, sözün yürekten ve samimi söylenmesiyle ilgilidir. Dolayısıyla dizelerde “tatlı dilli olmak” vurgulanmamıştır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B) Tatlı dilli olmak
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Yunus Emre şiirlerinde sıklıkla karşımıza çıkan ana düşünce ve örtük anlam sorularıyla ilgili benzer bir uygulama sorusu daha çözmek ister misin?