Canlılarda solunumun önemini belirtir

KAZANIM: F8.6.2.3. Canlılarda solunumun önemini belirtir.
7. Aşağında deney düzeneklerinde bulunan canlılardan hangisi daha uzun süre yaşar yazınız. (4 P)
KAZANIM: F8.6.3.1. Madde döngülerini şema üzerinde göstererek açıklar.
8. Aşağıda bulunan madde döngüsünün adını yazınız. (4 P)

Canlılarda Solunum ve Madde Döngüleri Soru Çözümü

Görselde yer alan 7. ve 8. soruların ayrıntılı analizini ve doğru cevaplarını aşağıda bulabilirsin.

7. Soru: Deney Düzeneklerinde Canlıların Yaşam Süresi

Bu soru, fotosentez ve solunum arasındaki ilişkiyi anlamanı ölçmektedir.

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Düzenek 1’in Analizi

• İçerik: Işık, Yeşil Bitki, Arı ve Fare.
  • Durum: Işık alan yeşil bitki fotosentez yaparak oksijen (O_2) üretir. Arı ve fare bu oksijeni kullanarak solunum yapar ve dışarı karbondioksit (CO_2) verir. Bitki bu karbondioksiti alarak tekrar fotosentez yapar. Bu döngü sayesinde oksijen sürekli yenilenir.

Adım 2 — Düzenek 2’nin Analizi

• İçerik: Işık, Şapkalı Mantar ve Fare.
  • Durum: Şapkalı mantarlar bitki değildir; üretici değil, ayrıştırıcıdır. Fotosentez yapamazlar. Hem mantar hem de fare ortamdaki sınırlı oksijeni tüketir. Oksijen bittiğinde canlılar yaşayamaz.

Adım 3 — Düzenek 3’ün Analizi

• İçerik: Karanlık ve Fare.
  • Durum: Ortamda üretici bir canlı yoktur ve karanlıktır. Fare mevcut oksijeni kısa sürede tüketir.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: Düzenek 3: Oksijen kaynağı yok, en kısa süre burada yaşanır.
  • :cross_mark: Düzenek 2: İki tüketici (mantar ve fare) var, oksijen hızla biter.
  • :white_check_mark: Düzenek 1: Bitki oksijen üretir, fare ve arı karbondioksit sağlar. Karşılıklı yardımlaşma (döngü) olduğu için yaşam süresi en uzundur.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:] 1 numaralı düzenek içindeki canlılar daha uzun süre yaşar.

8. Soru: Madde Döngüsünün Adı

Görseldeki şemayı incelediğimizde döngünün temel bileşenlerini görebiliriz.

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Şemadaki İpuçlarını İnceleme

• Şemada “Şimşek” olayı görülüyor. Şimşek ve yıldırım, atmosferdeki gazın toprağa bağlanmasında kilit rol oynar.
  • Toprakta “Bakteriler” (Azot bağlayıcı bakteriler) vurgulanmış.
  • Ölü hayvanlar ve bitki kökleri arasındaki ilişki gösterilmiş.

Adım 2 — Döngünün Tanımlanması

• Havadaki serbest azotun şimşeklerle toprağa inmesi, topraktaki bakteriler tarafından bitkilerin kullanabileceği hale getirilmesi ve canlıların yapısına katılması sürecine Azot Döngüsü denir.

:white_check_mark: [CEVAP:] Bu şemada anlatılan döngü Azot Döngüsüdür.

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. Fotosentez

• [Tanım:] Bitkilerin ışık enerjisiyle karbondioksit ve sudan besin ve oksijen üretmesidir.
  • [Bu problemde:] 1. düzenekteki bitkinin oksijen üreterek farenin yaşamasını sağlamasını ifade eder.

2. Azot Bağlayıcı Bakteriler

• [Tanım:] Havadaki azotu bitkilerin kullanabileceği bileşiklere dönüştüren özel bakterilerdir.
  • [Bu problemde:] 8. sorudaki döngünün gerçekleşmesini sağlayan temel canlılardır.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Şapkalı Mantarı Bitki Sanmak

• [Yanlış:] Mantarın ışıkta fotosentez yaptığını düşünmek.
  • [Doğru:] Mantarlar üretici değil, tüketicidir (ayrıştırıcı). Oksijen üretmezler, tüketirler.
  • [Neden Yanlış:] Mantarlar klorofil içermez, bu yüzden fotosentez yapamazlar.

[Next Steps]
Azot döngüsünde şimşek ve yıldırımın tam olarak ne işe yaradığını daha detaylı açıklamamı ister misin?