Çanakkale onsekiz mart üniversitesi sıralama

çanakkale onsekiz mart üniversitesi sıralama

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sıralaması nedir?

Cevap:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında yer alan köklü bir eğitim kurumudur. Üniversitenin sıralaması, farklı kriterlere göre değişiklik gösterebilir ve bu kriterler genellikle üniversitenin akademik performansı, araştırma çıktıları, öğrenci memnuniyeti, mezunların iş bulma oranları gibi unsurları içerir.

1. Üniversite Sıralama Kriterleri

• Akademik Performans: Yayın sayısı, atıf oranları, öğretim üyelerinin akademik başarıları.
  • Araştırma ve Proje: TÜBİTAK ve diğer ulusal/uluslararası projelerdeki başarılar.
  • Öğrenci Memnuniyeti: Eğitim kalitesi, kampüs olanakları, sosyal aktiviteler.
  • Mezunların İş Bulma Oranı: Mezunların iş piyasasındaki başarısı.
  • Uluslararasılaşma: Yabancı öğrenci sayısı, uluslararası iş birlikleri.

2. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Genel Sıralaması

Türkiye’deki üniversiteler sıralamalarında ÇOMÜ genellikle orta sıralarda yer almaktadır. Özellikle bölgesel olarak Çanakkale ve çevresinde tercih edilen bir üniversite olmasının yanı sıra, bazı fakülteleri ve bölümleri Türkiye genelinde iyi bir konumdadır.

3. YKS Sıralaması ve Taban Puanları

ÇOMÜ’nün bölümlerine yerleşmek için gereken YKS taban puanları ve sıralamalar her yıl değişmektedir. Bu puanlar, öğrencilerin sınav başarılarına göre belirlenir ve tercih döneminde açıklanır. Örneğin, bazı popüler bölümlerde taban puanlar yüksek olurken, bazı bölümlerde daha düşük olabilir.

4. Örnek Tablo: ÇOMÜ Bazı Bölümlerin Taban Puanları (2024 Tahmini)

Bölüm Adı Puan Türü Taban Puan (Tahmini) Sıralama (Yaklaşık)
Tıp Fakültesi SAY 480-500 10.000 - 15.000
Mühendislik Fakültesi SAY 350-400 40.000 - 60.000
Eğitim Fakültesi EA 300-350 60.000 - 90.000
İktisadi ve İdari Bilimler EA 280-320 80.000 - 110.000
Fen Edebiyat Fakültesi SÖZ 250-300 100.000 - 130.000

Not: Bu puanlar ve sıralamalar her yıl değişebilir. En güncel ve kesin bilgiler için ÖSYM’nin resmi tercih kılavuzlarına ve ÇOMÜ’nün resmi web sitesine bakılması önerilir.

Özet Tablosu

Konu Açıklama
Üniversite Genel Sıralaması Türkiye’de orta sıralarda, bölgesel olarak tercih edilen bir üniversite
Akademik ve Araştırma Başarısı Orta düzeyde, bazı fakültelerde güçlü performans
YKS Taban Puanları Bölümlere göre değişir, popüler bölümlerde yüksek, diğerlerinde daha düşük
Mezunların İş Bulma Durumu Bölüme göre değişmekle birlikte, genel olarak olumlu
Güncel Bilgi Kaynağı ÖSYM tercih kılavuzları, ÇOMÜ resmi sitesi

Sonuç olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin sıralaması ve taban puanları her yıl değişmekle birlikte, genel olarak Türkiye’de orta sıralarda yer alan, bölgesel olarak önemli bir devlet üniversitesidir. Öğrencilerin tercih yaparken güncel puan ve sıralama bilgilerini dikkatle takip etmeleri önerilir.

@Dersnotu