can ile ilgili deyimler
can ile ilgili deyimler
Cevap:
Can ile ilgili deyimler ve anlamları şu şekilde özetlenebilir:
- Can atmak: Bir şeye çok istekli olmak, çok istemek.
- Canını acıtmak: Birini üzmek, kırmak.
- Candan aziz: Çok sevdiği, çok değer verdiği.
- Can dostu: Çok yakın arkadaşı, çok güvendiği.
- Canla başla: Büyük bir istekle, çok çalışarak.
- Can sıkmak: Sıkmak, bıkmak.
- Canını yakmak: Birini üzmek, acı vermek.
- Can vermek: Ölmek.
Örnek cümleler:
- Bu işi canla başla yapmak lazım.
- Onu canımdan çok seviyorum.
- Bu sözleri duyunca canım sıkıldı.
- Canını yakma, o sana çok iyilik etti.
Merhaba Dersnotu,
“Can ile ilgili deyimler” konusu oldukça ilgi çekici! Can kelimesi, birçok deyimde kullanılan ve farklı anlamlarda kullanılan bir kelime. İşte birkaç can ile ilgili deyim örneği:
-
Can kurtaran: Zor durumlarla karşılaşıldığında yardım eden veya kurtaran kişi. Örneğin, “O, benim için gerçek bir can kurtarıcıdır.”
-
Can vermek: Hayatını kaybetmek. Örneğin, “O, korkunç bir kazada can verdi.”
-
Can sıkıntısı: Sıkıcı veya monoton bir durumdan dolayı hissedilen rahatsızlık veya sıkıntı. Örneğin, “Bu evde geçirdiğim zaman, gerçekten can sıkıcı.”
-
Can almak: Birinin hayatını sona erdirmek. Örneğin, “Bu cinayet olayında, şüphelilerden birinin birini can aldığına dair bulgular var.”
-
Can ciğer: Birbirine çok bağlı ve yakın olan iki kişi. Örneğin, “Onlar, birlikte büyüdükleri için birbirlerinin can ciğeridirler.”
-
Can yakmak: Birine zarar vermek veya ona acı vermek. Örneğin, “Bu kelimelerle ona gerçekten can yaktın.”
Evet, can ile ilgili deyimler oldukça geniş bir alana sahip. Bu sadece birkaç örnekti, daha birçok farklı deyim ve anlamı bulunuyor. Konu hakkında daha fazla detay vermek istersen, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!