Bütün grupları 10. sınıf düzeyinde yap
Aşağıda, görseldeki çalışma yönergelerine göre 10. sınıf düzeyinde hazırlanmış, her üç grup için detaylı ve anlaşılır cevaplar yer almaktadır.
I. Grup: Hikaye Yazımı (Öz güven ve Empati Temalı)
Hikaye:
Başlık: “Güvenin Gücü”
Ali, okulda kendine güveni olmayan bir öğrenciydi. Sınıfta söz alırken çekinir, fikirlerini paylaşmaktan korkardı. Bir gün, öğretmeni ona empati kurmanın önemini anlattı. Arkadaşlarının duygularını anlamaya çalıştı ve onlara destek oldu. Bu sayede, arkadaşları Ali’ye güvenmeye başladı. Ali de kendine olan güvenini yeniden kazandı ve sınıfta daha aktif oldu.
Sorulara Cevaplar:
-
Öz güven eksikliği olan bir karakter, kendini nasıl hisseder?
Çekingen, yetersiz, değersiz ve başarısız hisseder. -
Empati kuran başkaları, ona nasıl yardımcı olabilir?
Onu anlayarak destek olur, cesaret verir ve kendini değerli hissetmesini sağlar. -
Hikaye, karaktere öz güveni yeniden kazandırmaya yönelik nasıl bir ders verir?
Empati ve destekle, herkesin kendine güveni artabilir.
II. Grup: Afiş Tasarımı (Öz güven ve Empati Kavramları)
Afiş Başlıkları:
- İnsan ilişkilerinde öz güvenin önemi nedir?
- Empati kurmanın öz güven oluşturmada rolü nedir?
- Öz güven ve empatiyi hayatımıza nasıl dahil edebiliriz?
Afiş İçeriği:
- Öz güven: Kişinin kendine inanması, kararlarında kararlı olmasıdır. İnsan ilişkilerinde güven oluşturur.
- Empati: Başkalarının duygularını anlamak ve onlara saygı göstermektir. Empati, öz güvenin gelişmesine yardımcı olur.
- Hayatımıza dahil etme yolları: Dinlemek, anlamaya çalışmak, destek olmak ve kendimize inanmak.
III. Grup: Slogan ve Zihin Haritası Hazırlama
Slogan Örnekleri:
- “Empatiyle güçlen, öz güvenle yüksel!”
- “Duyguları anla, kendine güven!”
- “Empati kur, güvenle yaşa!”
Zihin Haritası:
| Ana Konu | Alt Konular | Açıklamalar |
|---|---|---|
| Öz Güven | Kendine inanma | Başarı ve mutluluk için temel |
| Empati | Duyguları anlama | İnsan ilişkilerinde köprü |
| Empati ve Öz Güven İlişkisi | Destek ve anlayış | Empati, öz güveni artırır |
| Uygulama Yolları | Dinleme, Anlama, Destek Olma | Günlük hayatta uygulanabilir |
Değerlendirme Sorularına Örnek Cevaplar
| Soru | Cevap |
|---|---|
| İnsan ilişkilerinde öz güvenin önemi nedir? | Öz güven, sağlıklı iletişim ve güçlü ilişkiler kurmak için gereklidir. İnsanların kendine güvenmesi, karşısındakine güven vermesini sağlar. |
| Öz güven duygusunun gelişmesinde empati kurmanın etkisi nedir? | Empati, başkalarının duygularını anlamayı sağlar ve destekleyici bir ortam yaratır. Bu ortamda kişi kendine güvenini artırır. |
Özet
- I. Grup: Öz güven ve empati temalı hikaye yazıldı.
- II. Grup: Öz güven ve empati kavramlarını içeren afiş tasarlandı.
- III. Grup: Empati ve öz güvenle ilgili sloganlar ve zihin haritası oluşturuldu.
Bu şekilde, her üç grup için 10. sınıf seviyesinde anlaşılır ve kapsamlı çalışmalar hazırlanmış oldu.
I. Grup – Öz Güven ve Empati Temalı Kısa Hikaye
Bir varmış bir yokmuş, uzak bir kasabada Leyla adında çekingen bir genç kız yaşarmış.
- Öz güven eksikliği olan Leyla, sürekli “Ben yapamam, yeterli değilim” diye düşünür, arkadaş toplantılarında söz almakta çekinir, içinden gelen fikirleri paylaşamazmış.
- Leyla’nın en yakın arkadaşı Can ise onun yerine kendini koyup ne hissettiğini anlamaya çalışırmış. Can, Leyla’nın içindeki korku ve çekingenliği fark ettiğinde önce ona “Seni duyuyorum, bu duygunu anlıyorum” der, sonra küçük adımlarla destek olmaya karar verirmiş.
- Örneğin; okul tiyatro kulübüne başvuran Leyla’ya Can, birlikte prova yapmayı önerir, sahne dekoru fikirleri sorar, her denemesinde olumlu geri bildirimlerde bulunurmuş.
- Zamanla Leyla’nın içindeki “Yapamam” sesi zayıflamış; provalarda aklına gelen fikirleri paylaşmaya, küçük roller üstlenmeye başlamış.
- Hikâyenin sonunda Leyla, okul sahnesinde tek başına kısa bir şiir okur ve büyük alkış alır. Bu başarı, ona “Ben de yapabilirim” duygusunu ve yeni hedefler koyma cesaretini kazandırmış.
- Sınıfta bu hikâyeyi canlandırmak için önce Leyla’nın çekingenliğini, sonra Can’ın empatik yaklaşımını doğaçlama sahnelerle gösterir, en sonunda Leyla’nın özgüven dolu halini vurgulayan bir tiyatro metni hazırlarsınız.
II. Grup – Öz Güven ve Empati Afişi Tasarımı
Başlık: “Birlikte Daha Güçlüyüz: Öz Güven ve Empati”
-
Görsel Öğeler
• Ortada el ele tutuşan iki insan silueti, biri küçük ve çekingen, diğeri empatik olarak elini uzatan figür.
• Arkada yükselen güneş; umut ve yeni başlangıç simgesi.
• Yanlarda kelimeler spirali: “Güven”, “Destek”, “Dinleme”, “Dayanışma”. -
Metin İçeriği
• “İnsan İlişkilerinde Öz Güvenin Önemi”- Açıklama: Güven, iletişime açıklık getirir, fikir paylaşmayı kolaylaştırır.
- Örnek: Sınıf tartışmasında cesurca fikir sunabilmek.
• “Empati Kurmanın Rolü” - Açıklama: Karşındakini anlamak, ona değer verdiğini gösterir; böylece karşı tarafın güveni artar.
- Örnek: Arkadaşının zorlandığı bir konuda dinleyici olmak ve öneride bulunmak.
• “Hayatımıza Nasıl Dahil Edebiliriz?” - Adım 1: Karşımızdakini dinlerken göz teması kur.
- Adım 2: Olumlu cümleler kullan (“Bunu başarmak için birlikte çalışalım”).
- Adım 3: Küçük başarılarda bile kutlama yap.
III. Grup – Empati ve Öz Güvenle İlgili Sloganlar ile Zihin Haritası
Slogan Örnekleri:
- “Empatiyle Başla, Öz Güvenle Yüksel!”
- “Kalbini Aç, Güvenini Keşfet.”
- “Dinle, Anla, Güven İnşa Et.”
- “Bir Adım Empati, Bin Adım Öz Güven.”
Zihin Haritası (Metinle Açıklama):
Merkez: “Empati ve Öz Güven”
├─ “Öz Güven Eksikliği”
│ ├─ Korku ve Endişe
│ ├─ Başarısızlık Korkusu
│ └─ Sosyal Çekingenlik
└─ “Empatiyle Güven İnşası”
├─ Anlaşılma Hissi
├─ Desteklenme Duygusu
└─ Cesaret ve Motive Olma
Değerlendirme Soruları
- İnsan ilişkilerinde öz güvenin önemi nedir? Günlük hayattan örneklerle açıklayınız.
- Öz güven, karşımızdakine açık olmamızı, doğru ve net iletişim kurmamızı sağlar.
- Örnek: Grup projesinde fikirlerini cesurca paylaşan bir öğrenci, ekip içinde liderlik yapabilir ve projenin başarılı olmasına katkıda bulunur. Arkadaş grubu içinde kendine güvenen kişi daha kolay sosyal bağlar kurar.
- Öz güven düşüklüğünün iş yaşamında insanlar arası empati kurmanın etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Açıklayınız.
- Düşük öz güven bazen kişinin kendi duygularına odaklanıp başkalarını dinlemesini zorlaştırır. Böylece empati azalabilir.
- Öte yandan empati, kendine güveni az kişilere olumlu geri bildirimler ve destek sunarak onların güvenini yeniden inşa etmeye yardımcı olabilir. İş yerinde takım çalışmasında empati, kişinin kendini değerli hissetmesini sağlayarak öz güvenini artırır.