- Merkezden yönetimin sakıncalarıni (Kirtasiyecilik.,
bürokrasi gibi) ortadan kaldırmak amacı ile taşra ör-
gütünde valiye tanıinan, merkeze danışmadan mer-
kez adına karar alabilme ve bu kararları uygulama
yetkisine, yetki genişliği denir.
Yetki genişliği ilkesinin bzelliklerine ilişkin aşağ-
daki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Amir, bu yetkiyi merkezî idarenin yürütmekle
ödevli olduğu bir hizmetin (milli bir kamu hizmeti-
nin) yürütülmesi için kullanmaktadır.
B) Yürütülen hizmetin giderleri merkezî idarenin
bütçesinden karşılanmaktadır.
mallar merkezî idarenin mülkiyetinde ya da tasar-
C) Yürütülen hizmete tahsis edilmiş (ayrılmış) olan
rufu altindadır.
D) Bu yetki her zaman kulanılan genel bir yetkidir.
E) Bu yetki, taşrada sadeceali tarafından kullanılır.
A) Yalr - Aşa
biri
A)
B)
D)
E)
Yetki Genişliği İlkesi ve Özellikleri
Yetki genişliği, merkezden yönetimin sakıncalarını (bürokrasi ve kırtasiyecilik gibi) azaltmak amacıyla taşra teşkilatındaki en yüksek amir olan valiye tanınan, merkeze danışmadan merkez adına karar alabilme ve uygulama yetkisidir. Bu ilke, merkezin hiyerarşik yapısı içinde yer alır ancak yerinden yönetimle karıştırılmamalıdır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A Analizi
Vali (Amir), bu yetkiyi devletin yürütmekle görevli olduğu millî kamu hizmetlerinin taşrada aksamaması için kullanır. Yetkiyi kullanan kişi merkezin hiyerarşik bir parçasıdır. Bu ifade doğrudur.
Adım 2 — Seçenek B Analizi
Yetki genişliği bir merkezden yönetim uygulamasıdır. Bu nedenle yürütülen hizmetlerin masrafları, personeli ve bütçesi doğrudan merkezî idarenin bütçesinden karşılanır. Bu ifade doğrudur.
Adım 3 — Seçenek C Analizi
Yetki genişliği kapsamında kullanılan tüm araç, gereç ve taşınmazlar merkezî idarenin mülkiyetindedir. Taşra teşkilatının ayrı bir kamu tüzel kişiliği ve mal varlığı yoktur. Bu ifade doğrudur.
Adım 4 — Seçenek D Analizi
Yetki genişliği, her zaman kullanılan genel bir yetki değil, istisnai bir yetkidir. Bu yetki ancak yasada belirtilen şartlar oluştuğunda ve hizmetin gerektirdiği durumlarda kullanılır. Her idari işlem yetki genişliği kapsamında yapılamaz. Bu ifade yanlıştır.
Adım 5 — Seçenek E Analizi
Anayasa’nın 126. maddesi uyarınca “İllerin idaresi yetki genişliği esasına dayanır.” Bu yetki, taşra teşkilatında sadece ve sadece valiye tanınmıştır; kaymakamların yetki genişliği yoktur. Bu ifade doğrudur.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Hizmetin yürütülmesi — Doğru (Merkez adına yapılır)
B. Giderler — Doğru (Merkez bütçesinden karşılanır)
C. Mülkiyet — Doğru (Merkezî idareye aittir)
D. Genel yetki — Yanlış (İstisnai bir yetkidir)
E. Sadece vali — Doğru (Sadece il idaresinde vali kullanır)
Adım 7 — Son Doğrulama
Yetki genişliği, merkezden yönetimin katılıklarını esnetmek için getirilen istisnai bir mekanizmadır. D seçeneğindeki “her zaman kullanılan genel bir yetkidir” ifadesi, idarenin işleyiş prensipleriyle çelişmektedir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D) Bu yetki her zaman kullanılan genel bir yetkidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Yetki Genişliği
- Tanım: Merkezin karar alma yetkisini taşradaki üst amire (vali) devretmesidir.
- Bu problemde: İdari sistemin hızlanması ve bürokrasinin azalması amacı taşır.
2. İdarede Bütünlük
- Tanım: Devletin tek bir tüzel kişilik olarak uyum içinde çalışmasıdır.
- Bu problemde: Yetki genişliği, merkezî idarenin hiyerarşik yapısı içinde kalarak bu bütünlüğü korur.
SIK YAPILAN HATALAR:
Yerinden Yönetimle Karıştırmak
- Yanlış: Yetki genişliğini belediyelerin veya özel idarelerin özerkliği gibi düşünmek.
- Doğru: Yetki genişliğinde ayrı bir kamu tüzel kişiliği yoktur; her şey merkezin (Devlet Tüzel Kişiliği) altındadır.
- Neden: Çünkü yetki genişliği, yerinden yönetimin değil, merkezden yönetimin bir parçasıdır.
İdare hukuku kapsamındaki İdari Vesayet ile Hiyerarşi arasındaki farkları da incelememi ister misin?